JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statistisk sentralbyrå (SSB):

For første gang pendler flere polakker enn svensker til Norge for å jobbe

Svenskene drar hjem, mens stadig flere polakker kommer hit for å jobbe.
Byggeplass, Teisen i Oslo

Byggeplass, Teisen i Oslo

Håvard Sæbø

frode@lomedia.no

Stadig flere polakker kommer til Norge for å jobbe. Samtidig er det en markant nedang i antall svensker her på korttidsopphold, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Over 79 000 lønnstakere arbeidet i Norge på korttidsopphold per 4. kvartal 2016.

Litauere og svensker

Mens det har blitt færre svensker, har antallet litauere og polakker økt, slik at det nå for første gang er flere polakker enn svensker på korttidsopphold.

Sysselsatte på korttidsopphold omfatter personer som arbeider i Norge uten at de er registrert som bosatt i Det sentrale folkeregisteret. Dette gjelder blant annet personer som pendler til arbeidet i Norge i lengre og kortere perioder av gangen. Personer bosatt i utlandet kan altså ha et arbeidsforhold i Norge som strekker seg over flere år, opplyser SSB.

2000 flere på korttidsopphold

I 4. kvartal 2016 var det om lag 2 000 flere som arbeidet i Norge på korttidsopphold enn på samme tid året før. Det var drøyt 17 700 lønnstakere med bakgrunn fra Sverige, som er 17 prosent færre enn i samme kvartal året før.

Antallet lønnstakere på korttidsopphold fra EU-land i Øst-Europa fortsetter å øke, fra 34 900 i 4. kvartal 2015 til 40 500 i 4. kvartal 2016 da det for første gang var flere polakker enn svensker på korttidsopphold i Norge.

Bygg og anlegg og utleie av arbeidskraft

En stor andel av de sysselsatte på korttidsopphold jobber innenfor bygg og anlegg (27 prosent). Den nest største gruppa er dem som blir utleid gjennom bemanningsbyråer (17 prosent).

Det er i disse næringene vi finner den største veksten i fra 2015 til 2016.

Innenfor næringsgruppa bergverksdrift og utvinning ser vi derimot en nedgang på 23 prosent i antall sysselsatte på korttidsopphold.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse