JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen utsetter arbeidsgiverperiode 2 til mars

Forbundsleder: Sjøfolk slipper kanskje å få oppsigelser i julegave, men det er ingen som tror alt er normalt i mars

Utsettelsen gir et lite pusterom, men bekymringen er den samme, er beskjeden fra Johnny Hansen i Sjømannsforbundet.
– Folk som har gått permittert lenge er bekymret for hvorvidt de kommer tilbake, sier forbundsleder Johnny Hansen i Sjømannsforbundet.

– Folk som har gått permittert lenge er bekymret for hvorvidt de kommer tilbake, sier forbundsleder Johnny Hansen i Sjømannsforbundet.

Tri Nguyen Dinh

Samtidig som regjeringen fra 1. november doblet perioden man kan være permittert, fra maksimalt 26 uker til maksimalt 52 uker, innførte de også en arbeidsgiverperiode 2. Det innebærer at arbeidsgiver får fem dager lønnsplikt når arbeidstakere har vært permittert i 30 uker eller mer.

Etter planen skulle den nye arbeidsgiverperioden tre i kraft fra nyttår. Og ifølge tall fra Nav lå det an til at om lag 36.000 arbeidstakere ville ha krav på fem dager med full lønn fra første uke i januar.

Som følge av mandagens forlik mellom regjeringen og Fremskrittspartiet, utsettes arbeidsgiverperiode 2 med to måneder.

– Regjeringen har hele tiden sagt at vi følger med på situasjonen og at vi vil gjøre nødvendige endringer avhengig av utviklingen. På grunn av den situasjonen som er nå, utsetter regjeringen i den nylig inngåtte avtalen med Frp, innføringen av arbeidsgiverperiode 2 til 1. mars 2021, sier statssekretær Vegard Einan (H) i en epost til FriFagbevegelse.

FrP: Kan trygge arbeidsplasser

Arbeidspolitisk talsperson i FrP, Erlend Wiborg, forklarer at de gikk inn i forhandlingene med en rekke tiltak som partiet mener kan bidra i dagens situasjon.

– Dette var ett av de viktige områdene for oss. Når vi fikk utsatt arbeidsgiverperiode 2, letter det byrden for næringslivet og kan redusere sjansen for oppsigelser og trygge arbeidsplasser, sier Wiborg til FriFagbevegelse.

Mye lest: Guro hjelper nordmenn med økonomiske problemer: – Folk ber om hjelp altfor sent

Sjømannsforbundet: – Et lite pusterom

Medlemmene i Norsk Sjømannsforbund er blant dem som er hardest rammet av koronakrisa. Mange ble permittert allerede i mars, og en del av dem er fremdeles permittert åtte måneder senere.

Forbundsleder Johnny Hansen har vært bekymret for at arbeidsgiverperiode 2 i januar ville bety oppsigelser i julegave til sjøfolk.

– Når regjeringen nå utsetter denne perioden med lønnsplikt for arbeidsgivere til mars, gir det et lite pusterom akkurat nå, sier han til FriFagbevegelse.

Men bekymringen er ellers den samme, forklarer han.

– Det er ingen som tror at alt er normalt før mars, og når regjeringen flytter denne perioden fram til 1. mars betyr det at enda flere vil ha vært permittert i 30 uker eller mer. Da vil fem dager lønnsplikt slå inn for nesten samtlige, og det vil blir en stor utgift for bedrifter som ikke tjener penger. Da er det også en del permitterte som nesten har nådd grensa på 52 uker, og ikke kan være permittert lenger.

Wiborg i FrP er i helt enig i at krisa langt fra er over. Han sier det er mye som tyder på at de store nedstengningene vi har i samfunnet i dag, kan vare lenge.

– Da er det viktig at tiltakene forlenges. Alt tyder på at vi skal ha nye krisepakker og tiltakspakker framover. Ingen kan spå fremtiden, derfor må vi ta det gradvis, sier han og fortsetter:

– Det er slik det har vært hele pandemien, ingen kan si med sikkerhet hvordan situasjonen er i januar, februar eller mars. Når vi kommer nærmere, ser vi hvordan situasjonen er, hvilke sektorer som er utsatt og hva som kan og bør gjøres.

Ekspert med tips: Disse grepene bør du ta hvis du sliter med økonomien

– Folk som har gått permittert lenge, er bekymret

Tall fra Nav viser at om lag 1200 permitterte når den maksimale grensa på 52 uker i mars. Mens cirka 35.000 når denne grensa i april eller mai.

I desember er det tre måneder til de som ble permittert allerede i mars, har nådd maksgrensa. Spørsmålet er, ifølge forbundsleder Johnny Hansen, når vil arbeidsgiver konkludere med at de ikke vil ha bruk for dem i mars, og gå til oppsigelse?

– Folk som har gått permittert lenge, er bekymret for hvorvidt de kommer tilbake i jobb. Når de ser hvordan denne krisa utvikler seg, er det klart bekymringen er der. De er jo stand til å telle uker, de og, sier Hansen.

Han viser til at mange av Sjømannsforbundets medlemmer er permittert fra bedrifter som hadde livets rett før 12. mars i år. Men slik det ser ut nå, er det ikke sikkert det samme gjelder etter 12. mars 2021.

– Hvilke bedrifter skal overleve og hvilke skal ikke? Verken Color Line eller Hurtigruten ser ut til å gå mot normal drift før mars. Da er det en reell fare for ytterligere oppsigelser. Color Line har begynt å tilby sluttpakker for å ta ned antall ansatte, sier Hansen.

– Det er snakk om bedrifter som gikk med overskudd og hadde god inntjening før 12. mars. De mister kompetansen hvis de må gå til oppsigelser. Vi ser allerede at folk som har gått permittert lenge, har begynt å finne seg annet arbeid.

Forbundslederen mener det i den spesielle situasjonen vi står i, bør være rom for å forlenge maksimal permitteringsperiode ytterligere.

– Jeg mener adgangen til permittering burde være der, med høyere dagpengesats, så lenge det er koronatiltak som er årsaken til at folk er permittert, sier Hansen.

Podkast: Alenemor Lene (42) fikk ikke full jobb som helsefagarbeider: – Jeg hadde panikk

NHO i tenkeboksen

Under LOs luftfartskonferanse forrige uke, sa også LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik at så lenge vi har koronarestriksjoner, kan det godt hende permitteringsperioden må utvides ytterligere.

NHO som i sommer var med på å legge press på regjeringen for å få doblet permitteringsperioden, har ennå ikke tatt endelig stilling til om det er ønskelig med en ny forlengelse.

– Ideelt sett ønsker vi å lete etter løsninger som kan bidra til å holde arbeidstakere i aktivitet, framfor at de blir værende passive over lang tid, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, i en epost til FriFagbevegelse.

– Vi ønsker derfor å bruke tid på å utrede om det finnes gode alternativer til fortsatt permittering. Dette må selvsagt skje gjennom god trepartsdialog, fortsetter hun.

Innsikt: Nå kan du være permittert inntil 52 uker – slik er reglene

FrP: Kan bli aktuelt med forlengelse

Erlend Wiborg utelukker ikke at det kan bli aktuelt med en ny forlengelse av perioden ansatte kan være permittert.

– Jeg er villig til å vurdere alt. Jeg har hele veien siden pandemien startet, sagt at permitteringsreglene må midlertidig forbedres, rett og slett fordi dette er midlertidig pandemi, en midlertidig krise. Da er det fornuftig midlertidig å forbedre permitteringsreglene.

Han understreker at det også har negative sider å være permittert for lenge.

– Det er ikke noen automatikk i at det alltid er best med lengst mulig permittering. Men nå er vi i en situasjon der veldig mange av jobbene som nå er borte, skal tilbake.

Foruten reiseliv, er det forhåpentlig også mange jobber innenfor restaurant eller hotell som kommer tilbake, ifølge Wiborg.

– Da er det dumt om ansatte blir sagt opp eller bedriften går konkurs, og mye bedre at de ansatte er permittert, sier FrP-politikeren.

Greit å vite: Hva betyr koronapandemien for din rett til ferie og feriepenger?

Arbeidsdepartementet: Bruk tiden til kompetanseheving

Statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet ber permitterte bruke tiden uten jobb til å lære seg noe nytt.

– Det er viktig at hver enkelt permittert tenker over sannsynligheten for å komme tilbake i sin gamle jobb, og benytter tiden som permittert til å vurdere kompetanseheving dersom det er mulig, sier han og fortsetter:

– For at permitterte og ledige skal kunne bruke tiden utenfor arbeidslivet så godt som mulig, har regjeringen åpnet at man enklere kan kombinere utdanning med dagpenger. Denne muligheten gjelder i første omgang til 1. juli 2021, men vi har også varslet et høringsnotat om nytt regelverk før utgangen av 2020.

Annonse

Flere saker

Annonse