JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Karbonfangst:

Forbundsledere mener Frp saboterer og er industrifiendtlige. – Vi kan ikke ta hele regninga, svarer Frp

Industri Energi-leder Frode Alfheim vil møte Frp-ledelsen for å berge CCS-prosjektet. Fellesforbundets Jørn Eggum mener Frp setter mange arbeidsplasser i spill.
Frode Alfheim er forbundsleder i Industri Energi.

Frode Alfheim er forbundsleder i Industri Energi.

Tri N. Dinh

helge@lomedia.no

Frode Alfheim mener Fremskrittspartiet nå saboterer et av norsk industrihistories viktigste prosjekter.

– Langskip-prosjektet er enormt viktig for Norcem i Brevik, som skal bygge et fullskala fangstanlegg. Men det både trygger og skaper arbeidsplasser langs hele verdikjeden over hele landet vårt. Det er et gedigent industriprosjekt som vi ikke kan putte i en kontorpult igjen, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum er heller ikke nådig:

– Med å si nei til fullskala karbonfangst- og lagring (CCS) settes både eksisterende og fremtidige arbeidsplasser på spill. Når vi nå etter mange års hardt arbeid endelig har klart å få regjeringen med på laget, håper jeg våre medlemmer merker seg at Frps holdning her er direkte industrifiendtlig, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Hva er karbonfangst? Her er det du bør vite

Veldig overrasket

Frode Alfheim er svært overrasket over at Fremskrittspartiet vil gå imot fullskalaprosjektet for fangst og lagring av CO₂, prosjektet som av regjeringen har fått navnet «Langskip».

Fremskrittspartiet har hatt tre olje- og energiministere som har skapt inntrykk av at de har ivret for prosjektet, til tross for tidvis motstand hos dem som har sittet med ansvaret for pengesekken i regjeringen.

Nå ønsker Alfheim å strekke ut en hånd til Fremskrittspartiet og komme i dialog om hvordan vi kan få berget prosjektet som er så enormt viktig for norsk industri. Han har sendt brev til partiet og bedt om møte med Frp-leder Siv Jensen og partiets olje- og energipolitiske talsperson, Jon Georg Dale. Begge har takket ja til møtet.

– Industri Energis posisjon er kjent, og den har jeg stor respekt for, sier Jon Georg Dale til FriFagbevegelse.

– Basert på det regjeringen har lagt fram har vi kommet fram til at vi ikke kan støtte forslaget. Det er tre grunner til det, sier Jon Georg Dale.

– Regningen til skattebetalerne blir for stor. Det er skattebetalerne som skal ta risikoen i prosjektet. Hvis prosjektet lykkes, får skattebetalerne ikke noe igjen for den risikoen som de har tatt fordi det er selskapene som eier teknologien. Og så er det ingen som har gitt oss gode grunner til å gå inn for to prosjekter. Det øker regningen til skattebetalerne og gir en unødig stor risiko, legger han til.

– Vi er ikke mot teknologiutvikling. Vi er heller ikke mot karbonfangst- og lagring. Men skattebetalerne kan ikke ta hele regninga mens eierne sitter igjen med gevinsten, poengterer han.

Statsminister Erna Solberg (H) røpet på Unge Høyres landsmøte at regjeringen setter av over 2 milliarder kroner til karbonfangst- og lagring på neste års statsbudsjett.

Industriprosjekt

Jørn Eggum poengterer at karbonfangst- og lagring ikke bare er et klimaprosjekt.

– Det er også i høyeste grad et industriprosjekt. For det må bygges hundrevis, ja tusenvis, av slike anlegg rundt om i verden. Å lykkes med rensing og lagring av CO₂ er avgjørende viktig for at verden skal nå klimamålene i Parisavtalen og i tillegg er det dobbelt viktig for Norge som en stor olje- og gassprodusent. Klimapolitikken og næringspolitikken må kobles sammen. Det er mye som står på spil, mener han.

– Våre medlemmer i leverandørindustri til olje og gass er virkelig verdensledende. De er blant de flinkeste folka vi har her i landet. Det har de bygget opp med grunnlag i et hjemmemarked og testbasseng i Nordsjøen. En norsk CCS industri vil gi leverandørindustrien flere bein å stå på i tillegg til å styrke beinet de står på i dag.

– Det var politisk innovasjon på 70-tallet å utforme de ti oljebud med blant annet forbud mot etterbrenning for å bli kvitt overskudd av gass og olje, og oppbygging av norsk leverandørindustri. Det har vært så vellykket at denne industrien nå leverer CCS-innovasjon tilbake. Da er det igjen på tide med politisk innovasjon for å lykkes. Som på 70-tallet hvor Frp heller ville selge våre olje- og gassressurser på rot til de store amerikanske oljeselskapene heller enn å bygge opp egen industri, stiller Frp seg igjen på feil side av historien. De har åpenbart ikke lært og viser her sitt sanne ansikt, mener Jørn Eggum.

Kasteball igjen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener Frp nå snur ryggen til norsk industri.

– Vi vet dette vil gi flere tusen nye arbeidsplasser, trygge enda flere samtidig som det reduserer Norges klimautslipp, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Nå skal norske industriarbeidsplasser nok en gang bli kasteball i et politisk spill i budsjettforhandlinger på borgerlig side. Dette er direkte useriøst, en hån mot alle som jobber for en rettferdig omstilling og fortsatt satsing på industri i Norge, mener LO-lederen.

Annonse

Flere saker

Annonse