JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fornyet kamp for økt minstelønn

Tusenvis av kambodsjanske tekstilarbeidere forlot i går arbeidsplassene sine ved normal arbeidstids slutt og nektet å jobbe overtid.
Kambosjanske tekstilarbeidere demonstrerer for ei minstelønn på 160 dollar i måneden høsten 2013.

Kambosjanske tekstilarbeidere demonstrerer for ei minstelønn på 160 dollar i måneden høsten 2013.

Phnom Penh Post

einar.fjellvik@lomedia.no

Aksjonen skal etter planen pågå resten av denne uka. Fra 12. mars kan konflikten bli trappet opp til full generalstreik.

Tekstilindustrien, som er en av Kambodsjas viktigste eksportindustrier, har de siste månedene vært rystet av omfattende arbeidskonflikter. Arbeidernes hovedkrav er å få heve den offisielle minstelønna til 160 dollar i måneden (tilsv. knappe 1.000 norske kroner).

Ifølge den Hong Kong-baserte menneskerettsgruppa Asian Human Rights Commission har det kambodsjanske arbeidsdepartementet selv beregnet at ei månedslønn på mellom 157 og 177 dollar utgjorde et eksistensminimum i 2013.

Skjøt og drepte streikende

Det hele toppet seg i begynnelsen av januar da militærpolitiet åpnet ild mot en gruppe streikende arbeidere i utkanten av hovedstaden, Phnom Penh. Fire mennesker ble drept og 21 skadd. I tillegg ble 23 arbeidere arrestert og sendt til en beryktet interneringsleir langt inne jungelen.

Ny strategi

Etter denne blodige aksjonen ebbet streikebølgen ut, men i forrige uke lanserte fagbevegelsen Cambodian Confederation of Unions en ny og mykere strategi.

Denne uka skal det gjennomføres en aksjon med overtidsnekt. En aksjonsform som kan virke beskjeden, men som er krevende nok i et land som Kambodsja. Svært mange av tekstilarbeiderne har familier i sine hjemlige landsbyer som er avhengige av pengene de sender hjem, og i praksis er pengene de tjener på overtidsarbeid det eneste det er mulig å legge til side for å sende hjem.

På den internasjonale kvinnedagen, 8. mars, vil fagbevegelsen arrangere en offentlig høring om minstelønnsspørsmålet. Og hvis regjeringen fortsatt ikke har gitt etter er det varslet full generalstreik fra 12. mars. For å unngå nye blodige konfrontasjoner med politiet har fagbevegelsen varslet at man denne gangen vil be folk holde seg hjemme under streiken i stedet for å delta i demonstrasjoner.

To hovedkrav

De to hovedkravene er å få hevet minstelønna til 160 dollar i måneden og at de 21 som fortsatt sitter fengslet etter sammenstøtene i januar må settes fri.

- Hvis ikke regjeringen går med på dette og fem øvrige krav, vil streiken fortsette på ubestemt tid, sa lederen for Cambodian Confederation of Unions, Rong Chhun, da den nye strategien ble offentliggjort i forrige uke.

Annonse
Annonse