JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsikrer seg mot lønnstap

I Sverige har fire av ti arbeidstakere en inntektsforsikring, oftest gjennom fagforbundet. Årsaken er dårlig ledighetstrygd. Stadig flere dansker tegner også forsikring mot lønnstap.
I både Sverige og Danmark er det fagforbundene som er pådrivere forå å sikre medlemmene private tilleggsforsikringer hvis de blir arbeidsløse.

I både Sverige og Danmark er det fagforbundene som er pådrivere forå å sikre medlemmene private tilleggsforsikringer hvis de blir arbeidsløse.

Anais Brochiero/colourbox.com

nina@lomedia.no

Nesten en million svenske LO-medlemmer – mange av dem i de bransjene som er mest utsatt for arbeidsløshet – mangler imdilertid den ekstra beskyttelsen som en inntektsforsikring gir. De får bare dagpenger fra A-kassen.

15 år uten økning

Dagpengene A-kassen betaler ut skal, i prinsippet, gi en ytelse som tilsvarer 80 prosent av den arbeidslediges tidligere lønn. Men A-kassen har et tak på sine ytelser. Det beregnes bare dagpenger av månedslønn opp til 18.700 svenske kroner. Det meste man kan oppnå fra A-kassen blir dermed om lag 11.000 kroner i måneden, etter skatt.

Den summen er ikke blitt hevet på 15 år. Gjennomsnittslønningene har i mellomtiden økt med 20 prosent. Nå er forskjellen mellom tidligere månedslønn og ytelsene fra A-kassen større enn noen gang.

Forsikring kompletterer

Parallelt med at verdien av ytelsene fra A-kassen har gått ned, har stadig fler skaffet seg en privat inntektsforsikring som tilleggssikring. Særlig i de mer velstående fagorganisasjonene har man dette tilbudet til medlemmene. Det vanlige er at inntektsforsikringen og A-kassen til sammen utgjør 80 prosent av tidligere månedslønn – opp til 60.000 kroner - i 150 dager, etter skatt. Noen forbund med gode vilkår, betaler ut erstatning i 200 dager.

En fersk undersøkelse fra forsikringsselskapet Folksam viser at fire av ti (39 prosent) er forsikret. For seks år siden oppga 18 prosent av de var forsikret. Ifølge undersøkelsen er de fleste forsikret gjennom sitt fagforbund. De ser det som en nødløsning, det beste ville være å øke dagpengenivået i A-kassen, mener de.

Høy risiko, uten forsikring

Av drøyt tre millioner medlemmer i de tre sentralorganisasjonene LO, SACO og TCO har om lag 1,8 millioner en inntektsforsikring, ifølge SVT. Flertallet av dem er tjenestemenn og akademikere, det vil si i bransjer som er mindre utsatt.

Blant LO-medlemmene har bare en tredel en slik forsikring. Mange LO-medlemmer har høy risiko for å bli arbeidsløse, blant annet i IF Metall, som er det største forbundet uten inntektsforsikring.

Last ned: Se hvilke ordningen de svenske fagforbundene tilbyr sine medlemmer (pdf)

Samme utvikling

Også i Danmark tegner stadig flere en forsikring mot lønnstap, hvis de skulle miste jobben. Ifølge Ugebrevet A4, som utgis av dansk LO, er over 150.000 inntektsforsikret. De får da dagpenger som utgjør maksimalt 17.658 danske kroner og i tillegg får de dekket opp til 80 prosent av forskjellen mellom dagpenger og tidligere månedslønn.

Flere fagforbund har tegnet en kollektiv inntektsforsikring for sine medlemmer. Medlemmer i HK/Kommunal betaler 38 danske kroner i måneden i forsikringspremie. I tillegg kan de få skattefradrag for premien.

I sommer har tre-fire LO-forbund innledet forhandlinger med Alka Forsikring om å tegne inntektsforsikring. Det er økende jobbusikkerhet og det faktum at brede grupper av arbeidstakere ikke får dekket mer enn 55 prosent i gjennomsnitt av lønnstapet ved arbeidsledighet, som stimulerer forsikringsveksten.

Annonse
Annonse