JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Første frist i Holship-saken har utløpt: Omdiskutert høyesterettsdom går videre i Strasbourg

Fristen for å inngå forlik i Holship-saken, som er tatt opp av menneskerettsdomstolen, har utløpt. Saken vil ikke bli avgjort før langt ut i 2020.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Fristen for forlik gikk ut tirsdag 30. juli, nøyaktig 12 uker etter at saken ble sluppet inn til behandling i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg og såkalt kommunisert til norske myndigheter. Regjeringsadvokaten bekrefter at det ikke er inngått forlik.

Dermed vil det gå 12 nye uker før Regjeringsadvokaten må komme med sine skriftlige synspunkter om saken.

p

Ulovlig boikott

Saken dreier seg om hvem som skal losse og laste skipene på havna i Drammen.

Medlemmer i daværende Norsk Transportarbeiderforbund, som nå er en del av Fellesforbundet, mener å ha fortrinnsrett til arbeidet. Det danske rederiet Holship vil heller bruke egne ansatte.

Transportarbeiderforbundet svarte med boikott, men Høyesterett kom i 2016 til at dette var ulovlig, med 10 mot sju i favør Holships syn.

Det skjedde etter at de hadde innhentet synspunktet til Efta-domstolen, som mente dette kunne være brudd på EØS-avtalens artikkel om fri etableringsrett.

Passert første hinder

– Det er ikke noe nytt i denne saken. Nåløyet er svært trangt, men Holship-saken har passert første hinder og er tatt til behandling i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Det er gått 12 uker siden saken ble kommunisert til Norge og nå har staten frist på nye 12 uker med å inngi tilsvar, sier leder Atle Sønsteli Johansen i LOs juridiske avdeling til FriFagbevegelse.

– Så vil LO og Fellesforbundet få en frist til å kommentere statens tilsvar før det avgjøres om saken skal avgjøres skriftlig eller muntlig i domstolen. Vi har ingen grunn til å forvente noen endelig avgjørelse før tidligst 2020, sier han.

Det var FriFagbevegelse som første gang omtalte at domstolen tar saken til behandling, i mai. Under kongressen til den europeiske fagbevegelsen i Wien, brukte LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik Holship-saken som eksempel på at EUs fire friheter går på bekostning av arbeidstakernes rettigheter.

LO klaget inn

Det var LO som klaget saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Arbeidstakerorganisasjonen mener høyesterettsdommen strider mot organisasjonsfriheten.

Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten fører saken for de norske myndighetene. FriFagbevegelse har forespurt Regjeringsadvokaten om kommentar, men ikke fått noe svar.

p

Kommunikasjonen fra menneskerettsdomstolen er delt opp i to faser. Det er den første fasen som nå er unnagjort, en fase hvor partene får mulighet til å inngå en såkalt fredelig avgjørelse.

Hvis ikke, starter fase to, som innebærer at det gis skriftlige innlegg fra partene. Først fra Regjeringsadvokaten, så et tilsvar fra LO/Fellesforbundet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse