JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fossumkollektivet vant rettssak

Fossumkollektivet har for å spare penger lov til å kreve mer arbeid av sine ansatte. Sistnevnte er skuffet over dommen i Hedmarken tingrett.
INNAFOR: Fossumkollektivet har loven på sin side når de øker arbeidsperiodene som et sparetiltak, har tingretten kommet fram til.

INNAFOR: Fossumkollektivet har loven på sin side når de øker arbeidsperiodene som et sparetiltak, har tingretten kommet fram til.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Fossumkollektivet driver langtids behandling av unge med rus og psykiatriproblemer. Avdelingen på Solvold i Hedmark har lenge slitt økonomisk. I fjor ble derfor miljøarbeiderne sagt opp og tilbudt ny stilling i utvidet turnus. Usaklig oppsigelse, mente de.

Fire av dem gikk til sak i desember, men har nå tapt. Stiftelsen har ifølge dommen i Hedmarken tingrett full rett til å ansette folk på nytt i utvidet turnus, som ledd i innsparingstiltak.

Overgangen til 7-7-turnus betyr betydelig økt arbeidstid, fra i gjennomsnitt nesten 60 timer uken til over 80 timer i uken. Normalt ville det krevd de ansattes samtykke. Men manglende samtykke hindrer ikke en slik omlegging hvis arbeidsgiveren har saklig grunn, mener retten. Det økonomiske uføret anses er grunn nok, ifølge retten.

Priset seg ut med høy bemanning

Den nye turnusen betyr lavere lønnsutgifter per miljøarbeider.

– Er den trang økonomi og ny turnus ved Solvold resultat av skjerpet anbudskonkurranse?

– Nei. Men det er klart at prisen vi tilbyr er en del av bildet når vi deltar i konkurranse, sier daglig leder i Stiftelsen Fossumkollektivet, Finn Arctander til Fontene.

– Da vi konkurrerte om en kontrakt på tverrfaglig spesialisert behandling i Helse Nord, vant vi ikke fram med Solvold fordi vi hadde høyere bemanningsfaktor der, og dermed høyere pris.

Skuffede ansatte

De to FO-medlemmene som saksøkte sammen med to kolleger organisert i Fagforbundet, er skuffet. De fire må nå, via LO, dekke arbeidsgiverens utgifter til rettssaken, 218 000 kroner.

– Vi har argumentert med at medleverturnus ikke er forsvarlig med den brukergruppa som er på Solvold. Men argumentene våre om faglig innhold ble plukket fra hverandre. Isteden får juss og økonomi bestemme innholdet for brukerne, sier vernepleier Kjell Holthe.

– Dommen tilsier at det er greit å oppheve en avtalt turnus og flytte de ansatte over i medleverskap av kun økonomiske årsaker.

Medleverskap som sparing

– Det vil forundre meg nå hvis ikke alle private institusjoner går vekk fra turnus og over til medleverskap, for den økonomiske forskjellen er såpass stor, sier Holthe.

Han tror dommen får konsekvenser langt inn i de private institusjonene.Det er i så fall en helt urimelig utvikling, mener vernepleieren.

Han sammenlikner med ansatte på et kjøpesenter med 11 timers åpningstid:

– Hvis ledelsen plutselig bestemte at alle måtte jobbe 11-timersdager siden det sparer lønnsutgifter, ville det blitt kjempestreik. Det skjer ikke på feltet vårt siden det alltid vil gå hardt ut over tredjepart, som er ungdommer med store oppfølgingsbehov.

Lønnskompensasjonen som skulle gis for 7-7-turnus på Solvold er for liten i forhold til den økte arbeidsmengden, mener Holthe.

– Det eneste riktige

Finn Arctander er ikke med på at de ansatte presses til mer jobb for tilnærmet samme årslønn. Med innføring av 7-7-turnus økes medlevertillegget med 50 000 kroner. De ansatte kommer også med i stiftelsens ordning med tre måneders lønnet permisjon hvert tredje år.

– Etter denne dommen vil vi nå gjennomføre det vi mener er det eneste riktige, både faglig og økonomisk. Solvold har gått med underskudd i mange år, og dette vil gjøre situasjonen noe bedre. Fagfolkene våre mener også at 7-7-turnus er til det beste for ungdommene våre.

Utvidet turnus betyr færre overlappinger og mer forutsigbarhet for beboerne, framholder Arctander.

Bygger medleverbolig

De ansatte ved Solvold har en boenhet med hvert sitt soverom tilknyttet felles kjøkken. Det holder ikke for en institusjon med 7-7-turnus, mener tingretten. Men det ville være urimelig å kreve at boforholdene skulle være utbedret allerede da endringsoppsigelsen ble gjort kjent, fortsetter dommen.

Neste skritt blir å bygge et hus med fire leiligheter à to soverom. De skal fungere som ansatteboliger ved Solvold, forteller Finn Arctander.

Krevende jobb

– Saksøkerne hevder at beboersammensetningen på Solvold, med rus- og psykiatridiagnoser, gjør arbeidsperioder på en uke av gangen uforsvarlig. Hva sier du til det?

– Det er det delte meninger om. Forskjellen mellom ungdommene der og beboerne på våre andre avdelinger er ikke så stor lenger. Etter at terskelen for å komme inn i langtidsbehandling er hevet, har de fleste av beboerne våre tilleggsdiagnoser, uansett avdeling, svarer Arctander.

Dommen overlater til Arbeidstilsynet å vurdere om 7-7-turnus er forsvarlig og gir gode nok hvilemuligheter på Solvold.

Dommen tilsier at det er greit å oppheve en avtalt turnus og flytte de ansatte over i medleverskap av kun økonomiske årsaker.

Kjell Holthe, vernepleier

Etter denne dommen vil vi nå gjennomføre det vi mener er det eneste riktige, både faglig og økonomisk.

Finn Arctander, daglig leder

Annonse

Flere saker

Annonse