JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra 295 til 19 brannvesen

Dagens 295 brannvesen kan bli redusert til 19. Det foreslår arbeidsgruppa som har utarbeidet framtidens brann- og redningsvesen.
FÆRRE OG BEDRE: Dagens 295 brannvesen må kuttes ned til 19, mener arbeidsgruppa som nå har levert sin studie av framtidens brann- og redningstjeneste til departementet. De 620 brannstasjonene i landet vil de beholde.

FÆRRE OG BEDRE: Dagens 295 brannvesen må kuttes ned til 19, mener arbeidsgruppa som nå har levert sin studie av framtidens brann- og redningstjeneste til departementet. De 620 brannstasjonene i landet vil de beholde.

Ola Tømmerås

ola.tommeras@fagforbundet.no

Tirsdag mottok Justis- og beredskapsdepartementet brannstudien om framtidens brann- og redningsvesen. Arbeidsgruppa bak brannstudien har bestått av representanter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), LO, kommunenes medlemsorganisasjon KS, YS, forskere, fylkesmannen i Telemark og representanter fra flere interkommunale brann- og redningsvesen.

– Større og bedre

Geir Mosti, avtroppende nestleder i Fagforbundet, representerer LO i arbeidsgruppa. Etter ett års arbeid der hver stein er snudd og vendt på i brann- og redningsetatene, har arbeidet munnet ut i en omfattende rapport med en rekke konkrete forslag til forbedret organisering i framtiden.

– Det gjenstår å se hvor mye av dette Justis- og beredskapsdepartementet kommer til å følge, men jeg mener våre forslag kan forbedre brann- og redningstjenesten i Norge vesentlig, sier Geir Mosti.

Han mener det er fullt ut gjennomførbart å redusere fra nesten 300 til 19 brannvesen i Norge.

– Få og store brannvesen vil gi bedre kompetanse for spesielle ulykker og hendelser; slik som ved forurensing, klimaendringer, tunnelulykker, jernbane, brann i avfallsanlegg og båter, påpeker Mosti.

Styrker kommunal beredskap

Arbeidsgruppa vil beholde landets 620 brannstasjoner, selv om antall brannvesen reduseres.

– Det er administrasjonen som må bli større og bedre, brannstasjonene vil bestå, sier Mosti, som understreker at omleggingene arbeidsgruppa går inn for vil styrke den kommunale brannberedskapen.

I dag er det 264 brannsjefer i Norge, hvorav kun 81 jobber på heltid. 183 brannsjefer er deltidsansatt, det vil si at de har annen jobb ved siden av brannsjefstillingene.

– Samarbeid mellom kommunene og opprettelse av IKSer har vist oss at større brann- og redningsvesen fungerer godt, og det er mye å hente med større enheter, sier Mosti.

10 minutter responstid

– Store brannvesen vil gi bedre økonomi, mer anledning til trening og opplæring, bedre utstyr og flere felles øvelser med de andre etatene. Vi mener at det er mulig å oppnå en responstid på ti minutter over hele landet, med en slik omlegging, sier han.

DSB har allerede foreslått å redusere antall alarmsentraler (110-sentralene) fra dagens 19 til 12. Arbeidsgruppa foreslår å knytte 110-sentralen nærmere politi og AMK-sentralene (113).

Arbeidsgruppa foreslår ett nasjonalt nødnummer og én nasjonal løsning for nødsentralene. De mener også at det må vurderes å la politidistriktenes grenser også gjelde for alarmsentralene. Dersom departementet går inn for å redusere antall politidistrikt til seks, så ber arbeidsgruppa om at det utredes å flytte ansvaret for alarmsentralen til staten.

Store ulykker skal granskes

I rapporten tas det til orde for å samlokalisere brann- og redningsetatene med de forskjellige enhetene av sivilforsvaret, slik at disse kan dra nytte av hverandres kompetanse.

Arbeidsgruppa vil også ha på plass en ulykkeskommisjon ved store hendelser og alvorlige ulykker.

– Det er jeg spesielt glad for at vi har fått inn. Vi er altfor dårlige på å granske alvorlige ulykker i dag. Når ulykken er over så er samfunnet ferdig med den hva gjelder brann- og redningsoppgavene – uavhengig om jobben ble løst godt eller dårlig. Det har lenge vært et savn i bransjen å få gransket store ulykker og avklare hva som kan forbedres i brann- og redningsarbeidet, sier Mosti.

Forebygge og slå sammen

Arbeidsgruppa foreslår også felles organisering av feiertjeneste, brannforebygging og lokal el-tilsyn.

– Ressursene i kommunene må utnyttes bedre enn i dag. Det er et uttalt behov for å sikre mer robuste fagmiljøer på forebyggingsområdet, skriver arbeidsgruppa.

– Vi har veldig mye å hente når det gjelder forebygging. Også her gjelder det å samordne ressursene som finnes i kommunene, mener Mosti, som er godt fornøyd med resultatet av det ett år lange arbeidet.

– Vi har fått på plass konkrete forslag til forbedringer og samtidig ivaretatt våre egne yrkesgrupper, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse