JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HVA ER LØNNA?: Det er full uenighet mellom arbeidsgiverorganisasjonen NHO og frisørene om hva de egentlig tjener. Det vil avgjøre om frisørene kan få lavtlønnstillegg eller ikke.

HVA ER LØNNA?: Det er full uenighet mellom arbeidsgiverorganisasjonen NHO og frisørene om hva de egentlig tjener. Det vil avgjøre om frisørene kan få lavtlønnstillegg eller ikke.

Tariffoppgjøret 2018

Frisørene mister lavlønnstillegget – full krangel om hva frisørene egentlig tjener

NHO hevder de tjener for mye og er rivende uenige med frisørene om hva gjennomsnittslønna egentlig er.


18.04.2018
14:18
21.08.2023 17:14

ola.tommeras@fagbladet.no

Dere har ei snittlønn på 424.476 kroner, fastslår NHO, i henhold til sine beregninger. Snittlønna for frisører er 355.200 kroner i året, beregner SSB, i sin lønnsstatistikk over alle yrkesgrupper. Mange av våre medlemmer har ofte mindre enn 300.000 kroner, sier Frisørenes fagforening.

Mister lavtlønnstillegget

Lønnsnivået som NHO opererer med framkommer etter innberetning fra medlemsbedriftene, og ligger til grunn for beregningene til Teknisk beregningsutvalg (TBU). Med ei slik snittlønn får ikke frisørene lavlønnstillegget på to kroner og femti øre i timen, og mister nesten fem tusen kroner i årets sentrale oppgjør.

Legges gjennomsnittslønna fra Statistisk sentralbyrås (SSB) oversikt til grunn, så er frisørene lavtlønte med stor margin, og skal ha lavlønnstillegget.

For frisørene betyr det et tap på nesten fem tusen kroner i året. For NHOs medlemsbedrifter, en tilsvarende besparelse per ansatt.

Dette er lønna i over 300 yrker

– Helt vill utregning

Frisørene selv mener den beregnede snittlønna er tull. Det finnes flere teorier for hvorfor den blir så høy i NHOs beregning, men uten innsyn i tallgrunnlaget får ikke fagforeningen fastslått hvorfor en slik snittlønn ender som beregningsgrunnlag.

– Knapt noen tjener det som påstås å være gjennomsnittet. Frisører melder seg inn hos oss fordi de vil opp til garantert minstelønn. Den er på 151 kroner timen, mindre enn 300.000 i året, forteller Janne Ottersen Fras og Monica Syvertsen i Frisørenes fagforening.

Debatten har rast mellom frisører etter at oppgjøret kom i havn tidligere denne måneden. Da en frisør spurte på en Facebook-gruppe for frisører i Norge om de virkelig tjener så mye som gjennomsnittet NHO opererer med, svarte 896 personer på kort tid. Kun 11 hadde lønn i nærheten av gjennomsnittet.

Svært få kjenner igjen i et så høyt lønnsnivå, som den angivelige gjennomsnittslønna.

Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her

To forskjellige statistikker

Statistisk sentralbyrå opererer med et helt annet tall. Deres lønnsstatistikk viser at frisørene tjener gjennomsnittlig 355.200 kroner i året – så mye som 70.000 kroner mindre enn hva som legges til grunn i lønnsforhandlingene.

Hadde SSB-tallene vært lagt til grunn, ville frisørene hatt full rett på lavtlønnstillegget – med stor margin. Istedenfor et sentralt tillegg på 1,3 kroner mer i timen, ville de endt med 3,8 kroner i timen.

– NHO-statistikken og SSB-statistikken er to forskjellige statistikker. Vi lager statistikk for alle i landet mens NHO lager for ansatte i sine medlemsbedrifter. Da kan det bli forskjeller, forklarer seniorrådgiver, Knut Håkon Grini i SSB.

Diskuterer heftig

For Frisørenes fagforening er SSB-tallene langt nærmere det de mener er reelt enn NHO-tallene.

– Diskusjonen er heftig nå. Frisørene kjenner seg rett og slett ikke igjen i det lønnsnivået som NHO hevder at de har, sier leder av Fagforbundet Frisørenes fagforening, Ingunn R. Jacobsen.

Hun viser til at minstelønna i tariffen starter på 294.450 kroner i året, mens en frisør med ti års fartstid og svennebrev, kommer opp i 339.300 kroner.

– Da er det uforståelig at det opererer med ei snittlønn på 424.000 kroner. Konsekvensen er at frisørene ikke får rett på lavtlønnstillegget. Vi får høre at alle har fått en reallønnsøkning, men det er ikke sant – ikke for frisørene, sier Jacobsen.

Oppgjøret som var i havn uka før forhandlingene i KS-området startet er til avstemming hos medlemmene, med frist 27. april.

– Mye bra er forhandlet fram, men jeg skjønner godt om medlemmene våre i Fagforbundet Frisørenes fagforening stemmer nei til årets lønnsoppgjør, sier Jacobsen.

Se alle sakene om tariffoppgjøret

– Kjør på lokalt

Skal frisører ha noe håp om reallønnsøkning, må de få gode oppgjør lokalt. Men lokale forhandlinger finnes knapt i bransjen.

– Jeg ber NHO oppfordre sine medlemsbedrifter til å gjennomføre reelle og gode forhandlinger lokalt, med reell lønnsøkning på 2,8 prosent av rammen. Slik at også frisører får reell lønnsøkning. Hvis ikke tror jeg vi kan se langt etter at ungdom søker seg til yrket, sier Jacobsen.

Også leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen, håper på gode lokale oppgjør nå.

– Nå håper jeg den forbannelsen som er ute blant frisørene får flere til å engasjere seg som tillitsvalgte lokalt, forlange forhandlinger og legge fram krav. Så får vi heller få uenighetsprotokoller som vi kan gå videre med overfor NHO, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VILL UTREGNING: Vi har krangla om hva som egentlig er lønna til frisørene i flere år, sier AU-medlem Stein Guldbrandsen i Fagforbundet.

VILL UTREGNING: Vi har krangla om hva som egentlig er lønna til frisørene i flere år, sier AU-medlem Stein Guldbrandsen i Fagforbundet.

Øystein Windstad

– Uforståelig beregning

Guldbrandsen kan heller ikke forstå hvordan NHO-lønnsnivået stemmer med virkeligheten.

– Vi har krangla om dette i flere år. Ingen har klart å forklare oss hvordan NHO kommer fram til tallene, men TBU-tallene som baserer seg på tallene som NHO legger fram, er det eneste verktøyet vi har, påpeker Guldbrandsen.

Han legger til at når NHO fastholder at tallene er reelle, så er det på tide at NHOs medlemsbedrifter begynner å betale frisørene det som de påstår at dem tjener.

– De er jo selvfølgelig velkommen til å betale ei snittlønn på 424.000 kroner, sier han.

Ingen tvil i NHO

– Det er ingen tvil om at 424.476 kroner korrekt gjennomsnittslønn for frisører, sier seniorrådgiver Anita Heggedal med ansvar for lønn og tariff i NHO.

– Vi baserer oss på innberetning gjennom 12 måneder fra medlemsbedriftene, opplyser hun, og understreker at NHO har stor tillit til tallene fra medlemsbedriftene.

– Vi har vært gjennom en prosess med medlemsbedriftene for å sikre korrekte tall. Det har vært noen feil tidligere, opplyser hun.

Hun avviser også en mistanke i fagforeningene om at NHO har inkludert lønna til salongeiere.

– Ansattlønn og lederlønn rapporteres på forskjellige koder.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Manipulerer med deltid

En av teoriene til Fagforbundet Frisørenes fagforening er at NHO manipulerer med timelønn i deltidsstillinger.

– Vi opplever at frisører blir ansatt i brøkstillinger der de kun jobber på tidspunkt med mye kunder. Vi har eksempler på folk med 80 prosent stilling som jobber seks dager i uka. Det kan se ut som om NHO beregner at en stilling med høy timelønn fordi den ansatte kun er på jobb når trafikken er høy, er den samme for full stilling. Men om den ansatte må jobbe i for eksempel halv stilling, men bare når det er mange kunder, så ville ikke denne hatt dobbelt så høy lønn i full stilling, påpeker Janne Fras.

– I Fagforbundet Frisørenes fagforening håper vi nå at frisørenes frustrasjon blir tatt på alvor, at NHO gir oss mer innsyn i tallmaterialet som ligger til grunn for å beregne gjennomsnittslønn og at de oppfordrer sine medlemsbedrifter til å gjennomføre reelle lokale forhandlinger, sier Ingunn Jacobsen.

Få nyhetsbrevet vårt

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

18.04.2018
14:18
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker