JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny modell for Avtalefestet pensjon (AFP):

Frp mener alle bør få ekstrapensjonen AFP. Se hvorfor tidligere LO-leder Flåthen mener det er en dårlig idé

Fremskrittspartiet vil at alle skal få AFP, også de som ikke har tariffavtale.
Tidligere LO-leder Roar Flaathen var med på å forme AFP-ordningen. Han er imot allmenngjøring av avtalen, slik Frps Erlend Wiborg taler for.

Tidligere LO-leder Roar Flaathen var med på å forme AFP-ordningen. Han er imot allmenngjøring av avtalen, slik Frps Erlend Wiborg taler for.

Sissel M. Rasmussen/Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

Statsminister Erna Solberg uttalte i forrige uke at regjeringen ikke vil gi en krone mer til AFP-avtalen, som partene i arbeidslivet har forhandlet om å forbedre etter tariffoppgjøret i 2018.

Stadig flere har kommet med i ordningen, og da trenger ordningen mer penger. Det er ikke regjeringen villig til å bidra med.

Venstre vil fjerne den statlige finansieringen av AFP helt.

Frp vil at avtalen skal gjelde alle – uansett om du har tariffavtale eller ikke. Det vil bety at pengene må fordeles på flere, slik at det blir mindre på hver. Det svekker dermed AFP-ordningen økonomisk.

Gjelder fra 62 år

Den nye AFP-avtalen kom i 2009, og gjelder for dem som har tariffavtale. Den gjør at en arbeidstaker kan gå av fra fylte 62 år, og få et tillegg til folketrygden.

Det kreves i tillegg at bedriften må ha tariffavtale og at arbeidstakeren har vært ansatt i en bedrift med tariffavtale i minst 7 av de siste 9 årene.

Roar Flaathen, som var LO-leder fra 2007 til 2013, mener AFP er en god ordning nettopp fordi den har en stor fleksibilitet i forhold til når du kan gå av.

Målsettingen er at AFP skal gjøre det lettere å avslutte arbeidslivet på en verdig måte fra du er 62 år.

– Det skal kunne være et alternativ til å stå i jobb rent økonomisk. Nettopp denne fleksibiliteten gjør det til en god ordning, sier Roar Flaathen til FriFagbevegelse.

– Å fjerne denne fleksibiliteten vil være et stort tap for landets arbeidstakere, poengterer han.

Avtalefestet pensjon er resultat av lønnsforhandlingene mellom LO og NHO og den daværende rødgrønne regjeringen. Det er et resultat av det norske trepartssamarbeidet og den norske modellen. Det er bakgrunnen for at den kun gjelder for dem som har tariffavtale. Den stiller ingen krav til organisering, men det må altså ligge en tariffavtale i bunnen.

Fellesforbundet reagerer: Regjeringen sier nei til mer AFP-penger fra staten: – Lite konstruktivt, sier Jørn Eggum

Frp om AFP-ordningen

Fremskrittspartiet mener det er uheldig at AFP-ordningen ikke gjelder alle.

– Skal vi ha en avtalefestet pensjon i Norge, må den gjelde alle. Også de som ikke har tariffavtale, sier Fremskrittspartiets arbeidspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, til FriFagbevegelse.

– Vi ønsker en universell ordning som skal gjelde alle. Så lenge det offentlige medfinansierer ordningen må den gjelde alle, poengterer han.

– Er det ikke positivt at bedriftene har en tariffavtale?

– Det er veldig bra. Men det er også helt legitimt at noen ønsker å stå utenfor. Vi kan ikke tvinge noen til å ha tariffavtale. Og lover, regler og pensjonssystem må gjelde for alle, mener Wiborg.

– Da blir det enda flere som må dele på potten?

– Ja. Det statlige bidraget må vi sørge for at går til alle.

Wiborg poengterer at AFP er en ordning for sliterne.

– I utgangspunktet er det en ordning som gjør at sliterne kan gå av tidligere når helsa er ikke der, sier Erlend Wiborg.

Han vil imidlertid ikke ta stilling til ordningen før saken kommer på den politiske dagsorden igjen.

Roar Flaathen er på sin side klar på at en allmenngjøring av AFP – at den skal gjelde alle – vil svekke det økonomiske bidraget vesentlig.

– Dette er en tariffavtale, hvor regjeringen har bidratt med sitt, påpeker han.

Svakheter i AFP-ordningen

Flaathen mener derimot det er et større problem for ordningen at mange risikerer å falle utenfor AFP rett før de fyller 62 år.

– Ordningen var i utgangspunktet veldig bra, og fikk historisk høy oppslutning under uravstemningen i 2008. Men den har en svakhet. Så lenge rettigheten er knyttet til tariffavtalen, mister du alle rettighetene hvis du blir sagt opp eller bedriften du jobber i må opphøre rett før du fyller 62 år. Dette har vært en av svakhetene hele tiden og er noe man må finne løsninger på, poengterer han.

AFP gir en god fleksibilitet hvis du ikke er i stand til å jobbe etter at du har fylt 62 år, mener Roar Flaathen.

AFP gir en god fleksibilitet hvis du ikke er i stand til å jobbe etter at du har fylt 62 år, mener Roar Flaathen.

Martin Guttormsen Slørdal

– Det var også en av grunnene til at vi i sin tid skrev i avtalen at den skulle evalueres etter 10 år, legger han til.

Ny AFP-modell snart ferdig utredet: – Vi tetter hull

Roar Flaathen registrerer at mange mener mye om AFP.

– Den avtalen vi forhandlet fram i 2008, er jeg helt overbevist om at vi aldri ville fått uten det fagligpolitiske samarbeidet og med en statsminister fra Arbeiderpartiet. Derfor er det så viktig, for AFP sin del, at vi får en rødgrønn regjering etter valget i høst. Det vil gi LO, gjennom det fagligpolitiske samarbeide, større innflytelse på samfunnsutviklingen. Og det vil kunne gi nødvendige tilpasninger for AFP, mener Roar Flaathen.

Han har stor tro på at Jonas Gahr Støre som statsminister vil stille opp om nødvendige endringer av AFP slik Jens Stoltenberg gjorde i 2008.

Annonse
Annonse