JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp vil ha mer oljeleting i nye havområder

Fremskrittspartiet krever svar på om regjeringen har tenkt å la oljebransjen få lete etter olje og gass i nye havområder.

Ole Palmstrøm

Torsdag kunne NTB avsløre at utbyggingen av petroleumssektoren på norsk sokkel nå skjer i rekordtempo.

Det skyldes i ikke minst de gunstige ordningene i oljeskattepakken som ble vedtatt av Stortinget i 2020.

– Dette er svært gode nyheter, sier Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Oljeskatt: Eggum slakter SVs ekstra oljeskatt

Vil ha mer leting

Likevel er han ikke fornøyd og peker på at det er kommet utydelige signaler om regjeringen når det gjelder oljeleting.

For samtidig som det drives utstrakt leting i såkalte modne områder der det er oljeaktivitet fra før, såkalte TFO-runder, mener Solvik-Olsen det er uklart om det blir noen nye konsesjonsrunder.

I disse rundene utlyses letelisenser i umodne deler av sokkelen, der usikkerheten er større, samtidig som det er mulig å gjøre store funn.

Etter at den 25. konsesjonsrunden ble fullført i juni, har både Solberg-regjeringen og den nåværende Støre-regjeringen vært vage på om denne typen leting skal fortsette.

Nå krever Frp et tydelig svar.

– Olje- og energiministeren bør umiddelbart avklare om regjeringen vil lete etter olje og gass i nye områder. Det holder ikke med vage formuleringer om at næringen skal utvikles og ikke avvikles, sier Solvik-Olsen.

Spekulativt leiemarked: Helene (27) om boligjakten i Oslo

– For vagt

I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at i denne stortingsperioden skal oljeleting i hovedsak skje «gjennom forutsigbar tilgang på leteareal gjennom tildeling i allerede forhåndsdefinerte områder (TFO)".

Men også dette er for vagt, mener Frp-nestlederen, som hevder regjeringen sår tvil om rammebetingelsene til oljenæringen.

– Det er et åpent spørsmål om regjeringen vil fortsette å lete i nye felt, sier han.

I oktober sendte han et skriftlig spørsmål om saken til olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap). Svaret var at dette vil hun komme tilbake til.

– Det holder ikke, sier Solvik-Olsen.

Annonse

Flere saker

Annonse