JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp vil styrke økonomien i Kriminalomsorgen

Men ikke nødvendigvis med friske penger.
TEASER

TEASER

Sissel M. Rasmussen

yngvil@lomedia.no

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet lover at kriminalomsorgens økonomi skal styrkes.Han sa også til 170 de ansatte i kriminalomsorgen som deltar på den kriminalpolitiske konferansen på Sundvolden i dag: - Det er ikke alltid det trengs friske midler.

Blant tilhørerne var leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Geir Bjørkli som i går besøkte ansatte og ledelse i Kongsvinger fengsel. Der må åtte stillinger vekk, for å spare penger. Trolig må også fengselsbetjenter slutte.

4 milliarder i året

- Kriminalomsorgen har et budsjett på rundt 4 milliarder kroner. Det er mye penger. Jeg mener ikke med det å si at vi ikke skal styrke kriminalomsorgen økonomisk. Det kommer vi til å gjøre. Samtidig er det mulig å finne mer effektive løsninger, sa Brein-Karlsen.

- Kan du være mer konkret? Er det noe dere har sett som kan fungere mer effektivt?

- Ikke foreløpig. Med etableringen av Kriminalomsorgsdirektoratet er det naturlig å se på organiseringen av etaten på nytt.

To mann på cella

Regjeringens prioritet nummer 1 i kriminalomsorgen er å få ned soningskøen. 1100 domfelte venter nå på å sone. Noe av det første regjeringen gjorde var å omgjøre enkeltceller til dobbeltceller for å få plass til flere fanger.

- Jeg vet at dublering er upopulært grep, men vi mener det var riktig å gjøre for å få kapasiteten litt opp. Det er et midlertidig tiltak.

- Belegget er 98 prosent. Et så høyt belegg får konsekvenser for ansatte og innsatte, og vi ønsker å redusere det.

NFF er mot dublering. Det er også mange norske innsatte. Men flere utenlandske innsatte sier til NFF-magasinet at de opplever livet på enecella som isolat. De vil gjerne dele celle med en fangekamerat.

Nye plasser i Halden og Skien?

NFF har i en årrekke etterlyst flere fengselsplasser, raskt. Forbundet støtter regjeringens plan om å bygge fengselsplasser i eksisterende fengsler. Ordren fra Justisdepartementet til Kriminalomsorgsdirektoratet er videre prosjektering for kapasitetsutvidelse i Halden fengsel (ikke spesifisert hvor mange plasser) og Skien fengsel (80 plasser) i løpet av første halvår.

Faglærte fengselsbetjenter

NFF krever at nye avdelinger må bemannes av faglærte fengselsbetjenter.

- Skal det jobbe faglærte fengselsbetjenter der?

- Generelt sett er vårt mål at det skal være flest mulig faglærte ansatte i norske fengsler. Det kommer vi til å jobbe for i utbyggingen av fengslene videre. Det kommer i alle fall ikke til å bli sånn at vi skal bygge opp nye enheter innenfor eksisterende murer der det bare er ufaglærte. At vi klarer å få på plass like mange faglærte som vi har behov for, er ikke sikkert. Det tar to år å utdanne en fengselsbetjent. Vi er opptatt av dette. Vi videreførte opptaket av en ekstra klasse på fengselsskolen.

NFF anbefaler departementet å foreslå å øke antallet plasser på Fengselsskolen i revidert statsbudsjett. Det legges fram i mai. Statssekretær Vidar Brein-Karlsen sier til NFF-magasinet at arbeidet med revidert budsjett ennå ikke er påbegynt.

Flere utlendingsfengsler?

Nesten 30 prosent av alle innsatte er utenlandske statsborgere. Mange skal ut av Norge etter endt soning, eller sone resten av dommen i hjemlandet.

- Er det på trappene å etablere et nytt utlendingsfengsel for innsatte som skal ut av Norge?

- Vi vurderer det løpende. Det avhenger av budsjettprosessen også. Det er flere løsninger. En mulighet er å bygge ut i Kongsvinger fengsel. Eller egne avdelinger for utlendinger i andre fengsler.

Det kommer i alle fall ikke til å bli sånn at vi skal bygge opp nye enheter innenfor eksisterende murer der det bare er ufaglærte.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet

Annonse

Flere saker

Annonse