JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier om dagpenger i Høyesterett

Trykkerne Jan Atle Sundli og Rolf Kåre Sundli anket – og vant enstemmig i det de omtaler som en svært viktig prinsippsak.
TEASER

TEASER

Erlend Angelo

anne.siri.rena@lomedia.no

De to ansatte hos Trykkpartner Grytting AS i Orkdal i Sør-Trøndelag har hele tiden sagt at det er prinsippet som er viktig i denne saken, og ikke selve pengesummen. Nå får de likevel penger inn på konto tilsvarende det de skulle hatt i dagpenger da de var permitterte i noen uker vinteren for tre år siden, men som Nav den gang avslo. Gleden sto i taket i Fellesforbundet og LO da dommen kom mandag ettermiddag, knappe to uker etter at ankesaken var oppe i Høyesterett.

Les også Dagpenger til Høyesterett.

Glede og lettelse

– Dette er en stor lettelse. Nå er vi endelig ferdige med denne saken som har pågått over tre år, uttaler Erling Weydahl, leder for Grafisk Fagforening i Midt-Norge.

Nestleder Anders Skattkjær i Fellesforbundet stemmer i:

– Vi er svært glade for at Høyesterett girt oss medhold. Dommen bekrefter det vi har hevdet, at så lenge det foreligger saklig grunn for permittering så har de permitterte arbeidstakerne rett på dagpenger fra det offentlige.

Skattkjær mener at dersom Høyesterett hadde gitt Staten medhold, så ville permitterte arbeidstakerne måtte fortsette å bære den økonomiske byrden ved permitteringer. Noe han sier det ble mange tilfeller av etter at Nav endret praksis på området for noen år tilbake.–

Prinsippene er avklart

LO-advokat Karl Inge Rotmo er strålende fornøyd med at de økonomiske konsekvensene av det han omtaler som en saklig permittering, ikke blir veltet over på de ansatte.

– Dommen betyr at det norske arbeidslivet bevarer en fleksibel permitteringsordning og at næringslivet bevarer konkurranseevnen.

– Var du sikker på seier?

Jeg var temmelig sikker fordi jeg opplevde at Statens argumentasjon i Høyesterett var for tynn, fortsetter Rotmo.

LO-advokaten håper denne dommen har vært med på å avklare i hvilke situasjoner de ansatte har rett på dagpenger. I påvente av denne Høyesteretts-dommen har tre lignende permitteringssaker ventet på behandling i Frostating Lagmannsrett. Rotmo fører to av disse sakene.

Full seier til slutt

Bakgrunnen for saken var at Fellesforbundet mente dette er snakk om to helt ordinære permitteringssaker der bedriften Grytting Trykkpartner AS hadde forbigående omsetningssvikt. Ifølge LO og NHO skal dette innfri kravene til dagpenger. Nav på sin side avslo søknaden om dagpenger fordi de mener arbeidsgiver kunne påvirket situasjonen. Søknaden ble først avslått i vedtak fra NAV Forvaltning Orkdal, deretter fra NAV Klageinstans Sør, og senere i Trygderetten. Videre ga Lagmannsretten dom for at avslaget skulle opprettholdes. Saken ble anket inn for Høyesterett, som altså i en enstemmig dom slår fast at medlemmene har krav på dagpenger. Staten må nå betale alle saksomkostningene for Lagmannsretten og Høyesrerett. Det var LO-advokatene Karl Inge Rotmo og Jan Arild Vikan som førte saken for medlemmene og Fellesforbundet/LO. NHO/Norsk Industri samarbeidet med Fellesforbundet/LO i denne saken.

Annonse

Flere saker

Annonse