JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett:

Fylkesordfører raser over budsjettkutt: – Norge har ikke råd til dette

Regjeringen vil utsette byggingen av havforsknings-senteret Ocean Space til senest 2025. Arbeiderpartiet i Trøndelag krever nå møte med partiledelsen for å endre forslaget. Og får full støtte hos LO.
Tore O. Sandvik,  sentralstyremedlem Ap og fylkesordfører Trøndelag  er rasende over bydsjettkutt på havforskningssenter i Trondheim.

Tore O. Sandvik, sentralstyremedlem Ap og fylkesordfører Trøndelag  er rasende over bydsjettkutt på havforskningssenter i Trondheim.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

I regjeringens forslag til revidert budsjett blir bevilgningen til prosjektet redusert med 405 millioner kroner i år. Årsaken er en betydelig og økende usikkerhet knyttet til kostnadene ved prosjektet, blant annet på grunn av økte materialkostnader.

Senteret skal være et internasjonalt ledende kunnskapssenter for havromsteknologi. I tiden fram til oppstart skal prosjektet omarbeides, kostnadene skal vurderes, og mulige kutt skal identifiseres, opplyser regjeringen.

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Er allerede i gang

Muligheten for oppstart neste år skal vurderes i statsbudsjettet for 2023, heter det videre.

– Ocean Space Centre kan ikke utsettes, sier fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik til FriFagbevegelse. 

– Prosjektet er allerede i gang. De ansatte har flyttet ut av kontorene og 1000 studenter er allerede på flyttefot. Regjeringens forslag øker kostnadene i prosjektet med mellom 500–750 millioner kroner. Dette må Stortinget rydde opp i. Signalene må komme raskt, slik at det ikke påløper unødige kostnader og forsinkelser, sier Tore O. Sandvik videre.

– En forsinkelse vil sette den nylige varslede havvindsatsingen i fare. Den vil svekke Norge som maritim nasjon og undergrave mulighetene for å øke høstingen av mat og ressurser fra havet, legger han til.

– Norge har ikke råd til dette. Det er nødvendig å begrense pengebruken i tider med stort press i økonomien, men vi kan verken sage over grenen vi sitter på, eller påføre viktige nasjonale prosjekter ekstrakostnader på opp mot en milliard kroner, poengterer han.

LOs sjeføkonom: Revidert budsjett gir ikke grunnlag for høyere rente

Vil møte partiledelsen

Også Ap-ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, reagerer og kaller det et «fryktelig dårlig» forslag.

– Jeg har allerede bedt om møte med partiledelsen, for dette er alvorlig, sier Ottervik til Adresseavisen.

Også LO-leder Peggy Hessen Følsvik reagerer på dette kuttet og vil stoppe regjeringens forslag i revidert nasjonalbudsjett om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim.

– Vi har vært med og trykket på for å få på plass denne satsingen og mener den er viktig, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun viser til den store havvindsatsingen som ble presentert onsdag.

– Vi skal skape nye arbeidsplasser langs hele kysten. Da spiller Ocean Space Centre en viktig rolle. Derfor stiller vi oss litt spørrende til at regjeringen valgte å kutte akkurat der. Vi synes rett og slett det er litt merkelig, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Ifølge NTB er også Tekna svært skuffet. President Lars Olav Grøvik sier det er ekstra oppsiktsvekkende siden havlaboratoriene skal understøtte regjeringens havvindsatsing som ble lansert onsdag.

– Her slår regjeringen beina under egne ambisjoner for havområdet med økt fornybar energiproduksjon, eksport og vekst i havnæringene og bedrifter langs hele kysten, sier han.

Rederiforbundets leder Harald Solberg synes også avgjørelsen er ubegripelig.

– En slik utsettelse kommer uansvarlig sent og kan i verste fall føre til at Norges ledende rolle svekkes, sier Solberg til NTB.

Flere kutt

Regjeringsbygget blir også utsatt for kutt. Ved å droppe to bygninger i det nye regjeringskvartalet og kutte i planene for oppussing av eksisterende bygninger, vil regjeringen spare 4–5 milliarder kroner.

Regjeringen foreslår å droppe oppføringen av E-blokka og B-blokka helt og holdent i det nye regjeringskvartalet. Samtidig tas det mindre grep knyttet til oppussing og endringer av eksisterende bygningsmasse i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

– Vi skal minst halvere kostnadene ved oppussing av Finansdepartementet. Blant annet har den forrige regjeringen lagt opp til at det skal bygges en bru over til Høyblokka. Den dropper vi. Det er greit å gå den strekningen. Det er sunt med frisk luft, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da han holdt pressekonferanse om de foreslåtte endringene i budsjettet torsdag.

Annonse
Annonse