JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fylkesordføreren i Innlandet:

Fylkesordfører vil ha én modell for et seriøst arbeidsliv for hele landet: – Kall den gjerne LO-modellen

– Det er stor interesse for å utvikle en modell for et seriøst arbeidsliv som gjelder for hele landet, mener Even Aleksander Hagen.
Fylkesordfører Even Aleksander Hagen under konstitueringen av Innlandet fylket.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen under konstitueringen av Innlandet fylket.

Innlandet fylkeskommune

helge@lomedia.no

Som fylkesrådsleder for monsterfylket Viken har Tonje Brenna (Ap) som målsetting å skape landets beste arbeidslivsmodell.

Even Aleksander Hagen (Ap) blir fylkesordfører i nabofylket Innlandet, som er en sammenslåing av Hedmark og Oppland. Han synes tankene til Brenna er svært interessante.

Hele landet

Even Aleksander Hagen gir Viken og LO honnør for initiativet til en ny arbeidslivsmodell.

– Det er stor interesse for å utvikle en modell for et seriøst arbeidsliv som gjelder for hele landet, sier Even Alekander Hagen til FriFagbevegelse.

p

Dette er blant annet allerede drøftet i Fylkesordførerkollegiet, som er et felles organ for fylkeskommunene der alle fylkesordførerne møter.

KS er sekretariat, og leder av kollegiet i perioden 2015–2019 er Tore O. Sandvik (Ap) fra Trøndelag.

Arbeiderpartiet vil gå til kamp mot et useriøst arbeidsliv, og her mener Hagen de nye fylkeskommunene må spille en viktig rolle.

– Vi ser at vi trenger innkjøpere som stiller like krav. Her har blant annet Oslo vært veldig dyktige, men det er på høy tid å samordne alle de gode initiativene. Slipper du unna med én ting i Trøndelag, en annen ting i Innlandet og en tredje ting i Viken, er det lett å spekulere i smutthullene, mener Hagen.

Mer yrkesfag

– I Innlandet har vi jobbet systematisk over mange år for at flere skal velge yrkesfag. Nå søker faktisk over 50 prosent av ungdommene seg inn på et yrkesfaglig løp som skal ende opp i et fagbrev. Da er vi avhengige av et arbeidsliv som stiller opp med læreplasser. Det kan blant annet sikres gjennom en god innkjøpspolitikk, mener Hagen.

Oslo-modellen, som Brenna viser til, krever at det skal være fagarbeidere i alle relevante fag og minimum 10 prosent skal være lærlinger på kontraktene der krav om lærlinger er aktuelt.

p

Hagen vil derfor, gjerne sammen med fylkesrådsleder Tonje Brenna, ta initiativ til et bredt samarbeid i fylkesordførerkollegiet for å etablere en modell slik at alle fylker i størst mulig grad kan stille like krav.

– Da vil vi virkelig være med på å utgjøre en forskjell over hele landet. Og da kan vi ta de grep staten selv ikke tar på alvor i dag, mener Hagen.

LO-modellen

Even Aleksander Hagen mener det er avgjørende å ha med fagbevegelsen på laget.

– En slik modell kan derfor gjerne betegnes som LO-modellen og ikke være knyttet til geografi. Da vil alle kunne ta eierskap. Det er også viktig at en slik modell oppdateres med nytt lovverk jevnlig slik at den ikke blir utdatert, noe vi har sett med tidligere modeller, mener han.

p

– Useriøse aktører vil også utvikle seg om det strammes inn. For å få bukt med problemstillingen på sikt må det derfor også til en plan for oppfølging. Da er vi tjent med å samle alle gode krefter, mener fylkesordføreren i nye Innlandet fylke.

Annonse
Annonse