JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Formuesskatten:

Gabrielsen tror ikke på Solbergs formuesskatt-finte

LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen sier han ikke tror på Erna Solbergs løfter om å ikke følge opp Høyres vedtak om å fjerne formuesskatten.
LO har klare forventninger til regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, som legges fram onsdag. (Arkivfoto)

LO har klare forventninger til regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, som legges fram onsdag. (Arkivfoto)

NTB

LO-lederen langet ut mot Høyres skattepolitikk under organisasjonens presseseminar om statsbudsjettet mandag.

Landsmøtet i Høyre vedtok nylig å avvikle formuesskatten helt.

– Det vil skape 25.000 nye nullskattytere. Rundt 15 milliarder kroner vil gå tapt til velferd og fellesskapet, sa Gabrielsen og viste til beregninger fra Finansdepartementet.

Gabrielsen sier han heller ikke tror på statsminister Erna Solbergs uttalelser om at hun ikke kommer til å følge opp dette forslaget.

– Dette gjør jo statsministeren i den visshet om at det er et forslag som tar seg ekstremt dårlig ut. Men det er ingen grunn til å tro ett sekund på at regjeringen tilsynelatende skroter forslaget. De forsøker bare å gå stille i dørene før valget, mener LO-lederen.

Høyre vil fjerne formuesskatten. Her forklarer Heidi Nordby Lunde hvorfor

– Må være et slag i trynet

Han mener Høyres strateger «ble nervøse» etter at en ny rapport fra SSB i slutten av september viste at forskjellene er langt høyere i Norge enn tidligere antatt.

– Hvorfor mener du ikke det er grunn til å stole på Solberg når hun sier hun ikke vil følge opp forslaget?

– Jeg har sett nå gjennom sju år hvordan denne regjeringen har prioritert, og det har gjennomgående vært å kutte i formuesskatten, utdyper Gabrielsen overfor NTB.

Gabrielsen mener en helt fersk rapport fra Frischsenteret og Senter for skatte- og adferdsforskning som konkluderer med at økt formuesskatt øker sysselsettingen, viser at regjeringens skattepolitikk er feilslått.

– Det er det stikk motsatte av hva denne regjeringen har forsøkt å selge befolkningen av budskap i sju år. Det må virkelig være et slag i trynet for dem, sier Gabrielsen til NTB.

Hadia Tajik om formuesskatt-rapport: – Høyre er avkledd

Sparket til Høie

LO har klare forventninger til regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, som legges fram onsdag.

Landsorganisasjonen krever en kraftig satsing på kompetansehevende tiltak, tiltaksplasser, jobbformidling og større ressurser til Nav for oppfølging for å få ned arbeidsledigheten.

LO krever også et betydelig løft i kommuneøkonomien og ba regjeringen bruke kommunene som motor for å øke aktiviteten i økonomien. Gabrielsen sparket i talen til nestleder i Høyre, helseminister Bent Høie, som har uttalt at han ser tendenser til at kommuner bruker koronasituasjonen som unnskyldning for at de ikke får budsjettene til å gå i hop.

– For noe vås, utbrøt han, og la til:

– Husk at kommunene har ikke noe oljefond de kan tappe av når utgiftene blir høyere enn inntektene, sa han.

LO krever også skroting av den omstridte ABE-reformen i staten som hvert år siden 2015 har kuttet driftsutgifter flatt med 0,5 prosent i statlige etater.

LO mener permitterte og arbeidsløse må få 80 prosent i dagpenger ut neste år

(Saken fortsetter under bildet)

Leif Martin Kirknes

Raste mot Frp

Gabrielsen uttrykte skuffelse over at regjeringen kun gir midler til ett av landets to karbonfangst og -lagrings (CCS)-prosjekter. Mot Frp, som truer med å ikke støtte prosjektet, var tonen enda krassere.

– De snur ryggen til norsk industri, tordnet Gabrielsen.

– At norske industriarbeidsplasser nok en gang blir kasteball i et politisk spill i budsjettforhandlinger på borgerlig side, er direkte useriøst, sa Gabrielsen.

Ifølge LOs prognoser vil verdiskapningen i norsk økonomi (BNP) ende på minus 3,7 prosent for 2020, men ta seg opp igjen til 2,5 prosent neste år.

LO anslår videre en arbeidsledighet (AKU-tall) på 5 prosent for 2020 og 4,8 prosent neste år.

Forbundsledere mener Frp saboterer og er industrifiendtlige. – Vi kan ikke ta hele regninga, svarer Frp

Annonse

Flere saker

Annonse