JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industrien som klimaløser:

Gaute (18) gir LO-lederen stjerner i blikket: Utdanner seg for å jobbe fram bærekraftig industri

Å se koblingen mellom industrien og veien til det grønne skiftet er vanskelig for mange unge, tror Gaute Henriksen (18). Det vil han gjøre noe med. – Det er vi som må gjennomføre det grønne skiftet, mener han.
Gaute Henriksen (18) skal studere bærekraftig teknologi på Universitetet i Tromsø. – Et kjempegodt utdanningsvalg, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Gaute Henriksen.

Gaute Henriksen (18) skal studere bærekraftig teknologi på Universitetet i Tromsø. – Et kjempegodt utdanningsvalg, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Gaute Henriksen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

TANA BRU: Gaute Henriksen mener mange «klimaforkjempere» ikke ser koblingen mellom miljø og grønn industri. Det har imidlertid han selv gjort.

– Det er uhyre viktig å utvikle industrien og gjøre den grønnere, mener 18-åringen, som både er LO-medlem og AUF-leder i Finnmark.

I høst starter han på et helt nytt studium ved Universitetet i Tromsø – «Ingeniør bærekraft-teknologi».

– Det er en veldig spennende utdannelse og er veldig fremtidsrettet. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier Gaute til FriFagbevegelse.

Hvis flere starter på en slik utdanning, tror Gaute også flere vil forstå viktigheten av nettopp en bærekraftig industri.

– Mange unge er opptatt av klima. At vi skal ta i bruk det grønne skiftet. Er det noen som skal sørge for det, er det oss unge. Flere og flere må tenke mer fremtidsrettet. Når de begynner på utdanningen sin, tror jeg mange også vil se akkurat denne koblingen mellom miljø og industri. Veien til det grønne skiftet går gjennom industrien, sier Gaute.

Ferdig utdannet kan han gå inn i mange selskap. Elkem, for eksempel, som har gruvevirksomhet i Tana. Eller han kan gå til offshore, vindmøller, hydrogen eller shipping. Mulighetene er mange.

Berlevåg: Bygda skal satse på hydrogen og det grønne skiftet: – Godt eksempel på mulighetene i distriktene, sier LO-leder

Begeistrede Ap-politikerne

LO-leder Peggy Hessen Følsvik liker det hun hører:

– Det skjer så mye spennende i Nord-Norge på dette området framover. Derfor er det utrolig spennende å høre på Gaute. Spesielt at det er et nytt studium som kommer i Tromsø. Dette høres ut som midt i blinken i forhold til utviklingen her oppe, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Energipolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, applauderer også dette:

– Dette er svært viktig. Industrien er vår fremste klimaløser. Vi må utdanne både de som skal inn i den og som allerede er der. Bærekraft og verdiskapning går hånd i hånd nå, sier Espen Barth Eide til FriFagbevegelse.

– Er dette studiet kommet i gang i samarbeid med næringslivet her, eller er det noen lure hoder i Tromsø som har kommet på det?

– Jeg tror nok det er noen lure hoder i Tromsø som du sier. Men jeg tror næringslivet i Finnmark også vil se nytten av en slik utdannelse. Det blir bare større og større behov for slike folk, som ser muligheter, mulighet for at industrien skal drives grønnere. Så denne linjen vil bli veldig relevant for de neste årene, mener Gaute.

Gaute Henriksen (18) skal studere bærekraftig teknologi på Universitetet i Tromsø. Det mener han er veien å gå for å gjennomføre det grønne skiftet.

Gaute Henriksen (18) skal studere bærekraftig teknologi på Universitetet i Tromsø. Det mener han er veien å gå for å gjennomføre det grønne skiftet.

Helge Rønning Birkelund

– Politikerne må være med å bidra slik at vi får løftet denne næringen slik at selskap tør å satse også i Finnmark og Nord-Norge framover, legger han til.

Ordfører i Tana og tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, mener Finnmark på mange måter var den siste delen av landet som kom med i olje- og gass og petroleumsnæringen.

– Vi har en glimrende mulighet til å være mye mer framme i feltet når det gjelder å skape de nye arbeidsplassene, samtidig som klimautslippene skal ned. Derfor er det så bra at ungdommen tenker slik og viser vei, sier Helga Pedersen.

Gaute Henriksen i prat med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Tana-ordfører Helga Pedersen.

Gaute Henriksen i prat med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Tana-ordfører Helga Pedersen.

Helge Rønning Birkelund

– Du blir jo det store forbildet her, Gaute, som kan være eksempelet på at det er viktig å utdanne seg til det som er fremtidens spennende arbeidsplasser i i industrien, og i Finnmark og Nord-Norge spesielt, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Det som er viktig er at vi skal utvikle industrien i Nord-Norge. Vi skal satse på grønne næringer. Spørsmålet blir bare hvor grønn kan vi gjøre industrien. Det er det ordentlige spørsmålet, sier Gaute.

– Kan Tana tilby Gaute noe når han er ferdig med sin utdannelse, Helga?

– Jeg ser for meg at Gaute må skape jobben sin selv, eller blir ansatt i en av bedriftene vi allerede har i Tana. Så skal kommunen være tilrettelegger. Vi spiller en aktiv rolle med det kommunale næringsfondet og legger til rette for næringsareal, og bolig for unge som vil etablere seg her. Det er viktig at vi fortsetter å ha et tett samarbeid mellom kommune og næringsliv, sier Helga Pedersen.

Tana kommune har en gruve som er viktig for kommunen. Og som representerer trygge og gode helårsarbeidsplasser. Har ikke kommunen det, flytter ungdom som Gaute ut. Befolkningsutviklingen er den største utfordringen til kommunen.

– Tanaværingene er veldig glad i naturen. Det er utrolig viktig at de nye arbeidsplassene vi skal skape ikke går på bekostning av det som er selve årsaken til at tanaværingene bor nettopp her. Vi må gjære et kompromiss. Bygger vi industri må vi kompromisse i forhold til for eksempel reindriften, sier Helga Pedersen.

Et annet spørsmål er om kommunen har nok arbeidskraft til en industrisatsing.

– Det er en utfordring. Vi har så å si ikke arbeidsledighet i kommunen. Samtidig ser vi at når du får nye etableringer, får du også inn utenfra. Både utflyttede tanaværinger som kommer tilbake eller andre. Aktivitet genererer innbyggere, mener Helga Pedersen.

Annonse

Flere saker

Annonse