JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grisebønder er svært interessert i sluttpakker

Grisebøndene fikk tilbud om 16.000 kroner i tilskudd per avlspurke om de legger ned driften. Ett døgn senere var mer enn halvparten av sluttpakkene revet bort.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Siri Hardeland

– Her er det førstemann til mølla som gjelder, så det er bare å melde interesse, sier direktør i Nortura totalmarked Ole Nikolai Skulberg til Nationen.

Mandag åpnet påmeldingen for svinebønder som vil benytte seg av tilbudet om sluttpakke. Bøndene forplikter seg til å ikke drive med svin i minst sju år. I snitt er det snakk om en engangsutbetaling på drøyt 750.000 kroner for griseslutt, men for storskalaprodusenter kan det bli så mye som 1,7 millioner kroner.

Det er imidlertid en grense for hvor mange som kan ta sluttpakke. Hensikten er å fjerne overproduksjonen, som er på 5.700 tonn svinekjøtt i år. Kvoten som skal ut av produksjon er på inntil 4.000 avlspurker. Per 1. mars i år var det 48.405 avlspurker her i landet fordelt på 1.029 bedrifter.

Skulberg er ikke overrasket over den svinaktige interessen og påpeker at det ikke er snakk om en bindende påmeldingen.

– Avtalen er ikke gjeldende før den er signert, sier han.

Nortura fordeler utkjøpene regionalt for å unngå at utkjøpsordningen fører til sentralisering av svinekjøttproduksjonen.

(©NTB)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Annonse
Annonse