JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønt lys for Breidablikk-prosjektet i Nordsjøen

Olje- og energidepartementet godkjente tirsdag utbyggingsplanen for Breidablikk-feltet i Nordsjøen. Feltet skal levere olje fram til 2044.
Olje- og energiminister Tina Bru (H).

Olje- og energiminister Tina Bru (H).

Ole Palmstrøm

Det er anslått at det er mulig å utvinne 180 millioner fat olje fra feltet, som skal være klart til oppstart i 2024.

Feltet ligger omtrent 185 kilometer vest for Stavanger. Skal feltet gå i pluss, må oljeprisen minst være på 31,7 dollar, skriver E24.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) sier i en pressemelding at prosjekter som Breidablikk bidrar til å utnytte allerede etablert infrastruktur, opprettholder produksjon, verdiskaping og sysselsetting, samt at de øker utvinningsgraden på sokkelen.

Tilknyttes Grane-plattformen

Prosjektet består av et omfattende undervannsanlegg som skal tilknyttes Grane-plattformen som snart har produsert i 20 år.

– Breidablikk-prosjektet vil ha behov for betydelige vare- og tjenesteleveranser fra norsk næringsliv og vil på den måten gi ny verdiskaping og verdifulle sysselsettingseffekter både i berørte norske bedrifter og i det norske samfunnet for øvrig, sier Bru.

Rettighetshavere er Equinor (operatør), Petoro, Vår Energi og ConocoPhillips Skandinavia. Equinor opplyser i en pressemelding at rundt 70 prosent av kontraktene vil gå til leverandører i Norge.

MDG kritiserer Venstre

Lan Mare Berg og MDG er kritisk til at regjeringen har gitt grønt lys til prosjektet. Skytset rettes særlig mot Venstre.

– Det internasjonale energibyrået, oljebransjens eget analysekontor, sier at det ikke er behov for å lette etter mer olje og gass. Likevel fortsetter alt som før. Jeg skjønner ikke hvordan Venstre kan akseptere å la Høyre, Ap og oljelobbyen diktere oljepolitikken og forhandle bort fremtiden til barna våre for å få sitte rundt Kongens bord, sier Berg til NTB.

I mai fastslo Det internasjonale energibyrået (IEA) at det ikke er rom for noen nye olje- eller gassfelt hvis 1,5-gradersmålet skal nås.

Annonse
Annonse