JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny rapport om formuesskatt:

Hadia Tajik om formuesskatt-rapport: – Høyre er avkledd

Økt formuesskatt øker sysselsettingen. Hadia Tajik (Ap) mener Høyre er avkledd av en rapport de selv har bestilt. Høyres Heidi Nordby Lunde begriper ikke rapportens konklusjon.
Hadia Tajik (Ap) mener Høyre må våkne og innse realitetene.

Hadia Tajik (Ap) mener Høyre må våkne og innse realitetene.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Frischsenteret og Senter for skatte- og atferdsforskning ved NMBU har levert en rapport som konkluderer med at økt formuesskatt øker sysselsettingen.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte rapporten.

Regjeringen har selv bestilt analysen «om formueskattens påvirkning på små og mellomstore bedrifter». Rapportens konklusjon kommer til å bli en gjenganger både i dagens «Trontaledebatt» og den kommende valgkampen.

Er avkledd

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Hadia Tajik, mener Høyre nå må våkne og innse realitetene.

– Høyre er avkledd av en rapport som de selv har bestilt. Vi har flere ganger bedt regjeringen dokumentere at formuesskatt gir flere arbeidsplasser. Når de så ber eksperter se på dette, ble resultatet stikk motsatt. Økt formuesskatt gir flere arbeidsplasser, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

– Sammen med SSBs rapport om økte forskjeller, vil dette bli et hett tema i valgkampen, legger hun til.

Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

– Dette har vi sagt hele tiden. Nå har vi fått dokumentert at vi har helt rett. Spørsmålet nå er om Høyre vil avfeie denne rapporten fordi den ikke passer den ideologiske overbevisningen de har, eller om de anerkjenner forskningen på området, sier Hadia Tajik.

Forskerne anslår at én krone mer i beregnet formuesskatt øker lønnssummen i virksomheten med 30 øre samme år. I tillegg reduserer økt formuesskatt i gjennomsnitt størrelsen på eiernes uttak av utbytte og lønn fra selskapet. Høyere formuesskatt gjør det mer lønnsomt å plassere formuen i bedriften for eierne.

– Begriper det ikke

Forskerne kan imidlertid ikke utelukke at enkelte majoritetseiere må ta penger ut av virksomheten for å betale formuesskatt, hvis de har svak personlig likviditet.

Høyres landsmøte, som nylig ble holdt på Gardermoen, gikk inn for å fjerne formuesskatten helt. Vestland Høyre opprettholdt forslaget sitt etter at resolusjonskomiteen hadde avvist det. Forslaget om å fjerne hele formuesskatten fikk flertall på landsmøte.

Høyre vil fjerne formuesskatten. Her forklarer Heidi Nordby Lunde hvorfor

Statsminister Erna Solberg har imidlertid i etterkant sagt at det er uaktuelt å fjerne formuesskatten helt.

Formuesskatt blir uansett et hett tema når Høyre skal behandle forslaget til nytt partiprogram på landsmøtet til våren.

Høyres arbeidslivspolitiske talsperson, Heidi Nordby Lunde, føler imidlertid på ingen måte at rapporten er «et slag i trynet».

– Jeg er glad for alle rapporter som kan belyse temaet og er glad for all debatt om formuesskatt. Det vi vet, er at formuesskatten bidrar til en bedre fordeling. Det er en av de mest fordelende skattene vi har. Men alle skatter har både fordeler og ulemper. Du må veie de opp mot hverandre, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

– Jeg må si jeg ikke begriper rapportens konklusjon. Jeg mener formuesskatten skader både norsk eierskap og norsk arbeidsliv, poengterer hun.

– Når bedriftene må ta ut penger eller bruke utbytte til å betale formuesskatt må det svekke bedriftens økonomi. Da må bedrifter som ikke er kapitaltunge velge mellom å ansette flere eller å betale formuesskatt, mener Lunde.

LO-lederen: – Verdens beste arbeidsliv kan vi ikke skusle bort på grunn av noen måneder med korona

Næringsminister Iselin Nybø (V), som mottok rapporten, sier regjeringens politikk ligger fast.

– Regjeringens politikk er å senke skatten på arbeidende kapital uten å endre formuesskattesatsen. Det vil bidra til å øke sysselsettingen. Vi må skape mer, ikke skatte mer, sier hun ifølge NTB.

Venstres landsmøte gikk imidlertid nylig inn for å gå inn for mer grunnrente og eiendomsskatt.

Annonse

Flere saker

Annonse