JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

For første gang på åtte år tok Hadia Tajik turen innom Folkets Hus. Der ventet LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
På sin første offisielle dag som arbeids- og inkluderingsminister besøkte Hadia Tajik LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

På sin første offisielle dag som arbeids- og inkluderingsminister besøkte Hadia Tajik LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Nøkkelkortet hadde ikke landets nye arbeids- og sosialminister rukket å tenke over ennå. Det har Hadia Tajik fått som nestleder i Arbeiderpartiet og medlem av det såkalte «Samarbeidsutvalget». Men hennes første offisielle oppdrag – på hennes første hele dag som statsråd i denne omgang – var nøye planlagt.

Offisielt er det siden kommunikasjonssjefen i departementet var med – for øvrig hennes første besøk i Folkets Hus på åtte år.

– Dette har stor symbolverdi, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

Og forklarer hvorfor:

Arbeidsfolk først

– LO organiserer nesten en million arbeidsfolk. Og vi er regjering for arbeidsfolk. Da er det helt naturlig å starte gjerningen som arbeidsminister hos LO, sier Hadia Tajik.

Hun kan love LO-leder Peggy Hessen Følsvik større gjennomslag i denne regjeringen, enn den som gikk av dagen før.

– LO har vært viktige for oss både i forhold til partiprogram, Hurdalsplattformen og alternative budsjetter på Stortinget. Nå skal vi lage ekte statsbudsjett. Da vil arbeidet og den tette kontakten vi har hatt over mange år i politikkutformingen ha betydning for prioriteringene våre i det arbeidet, sier Hadia Tajik.

– Men du kommer ikke til å glemme NHO?

– Vi vil ha tett kontakt med partene i arbeidslivet. Jeg har allerede tatt kontakt med NHO og Ole Erik Almlid. Men det var naturlig å starte her hos LO-lederen når vi er en regjering for arbeidsfolk, og ønsker å flytte mer makt til arbeidsfolk og sikre deres rettigheter. Etter det som har vært åtte år med en svekkelse av arbeidsmiljøloven.

Det er LO-leder Peggy Hessen Følsvik glad for:

Ny arbeidsminister: Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Vil ha god kontakt

– Vi har vært tett involvert både i utformingen av partiprogram og bidratt til Hurdalsplattformen. Hadia og partiet har også funnet gode folk i apparatet rundt regjeringen fra fagbevegelsen. Det er vi glad for. Helt sikker på at vi skal ha god kontakt, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hurdalsplattformen er også blitt en god plattform for trepartssamarbeid.

– Jeg ser igjen mange av våre viktigste saker i plattformen. Den gir oss et veldig godt bidrag til å jobbe videre sammen om de sakene og oppnå gode resultater for arbeidsfolk, legger hun til.

– Hva haster mest?

– Det er to ting vi kan kvittere ut ganske raskt. Vi har fortsatt noen utfordringer i forhold til de som har vært permitterte over lang tid. Det må vi ta tak i med en gang, sier LO-lederen mens arbeidsministeren nikker med hodet.

Aktuelt: Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

– Vi har sagt at det vi må ha tiltak for disse ut året. Det er noe av det aller første. I tillegg ligger det noen gryteklare ting, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Både Jonas (Gahr Støre, statsminister) og Trygve (Slagsvold Vedum, finansminister) har allerede sagt at det skal forlenges ut året. Så de initiativene vil vi ta. Også er det to saker som fagbevegelsen er godt kjent med. Som vi har jobbet lenge med. Det handler om å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser. Og vi gjeninnfører kollektiv søksmålsrett, noe det er naturlig å sette i gang med ganske raskt, ser Hadia Tajik.

Aktuelt: Støre henter industrilederen som fagbevegelsen elsker

Gryteklare saker

– Også må vi begynne å jobbe med innleiebestemmelsene. Der vil det ta litt lengre tid, fordi det er et sakskompleks som er mer komplisert, sier Peggy Hessen Følsvik.

Om det kan tas grep gjennom forskrifter, er noe Hadia Tajik sier hun «vil se på».

– Det må sees på i en større sammenheng slik at ikke ting må gå i rykk og napp. Men at det blir en innstramming på bruken av innleid arbeidskraft. Det blir det, sier Hadia Tajik.

– Også ligger Fougner-rapporten der, skyter Peggy Hessen Følsvik inn.

– Der ligger det mye som vi ikke behøver å bruke lang tid på å sette ut i livet, mener hun.

Mens regjering Solberg i en stor grad satte ned offentlige ekspertutvalg, vil den nye regjeringen endre praksisen. Nå skal partene i arbeidslivet være med, lover landets nye arbeids- og inkluderingsminister.

– Det ser jeg fram til at det blir en praksis på, sier LO-lederen.

Hadia Tajik ny arbeidsminister: Hun har vokst opp med et tett forhold til fagbevegelsen

Travel arbeidshverdag

At hun får en travel arbeidshverdag, er Hadia Tajik klar over.

– Det stemmer. Og det er jeg vel takknemlig for at jeg har. En hel bevegelse har jobbet veldig hardt for å få en regjering som jobber med arbeidsfolk og ikke mot de. Når de nå har fått det kjenner vi på det ansvaret som det innebærer. Jeg er veldig motivert for å jobbe knallhardt for arbeidsfolks rettigheter.

– Dere skal jobbe som et team, ikke som to partier, i regjeringen?

– Det er veldig viktig for å lykkes. Vi er en mindretallsregjering. Vi kommer til å jobbe tett med partiene på venstresiden i Stortinget for å få gjennom saker på Stortinget, sier Hadia Tajik.

Som vil merke at den forrige regjeringen hun satt i, var en flertallsregjering.

– Da ble veldig mange av de politiske avklaringene ble tatt internt i regjeringen. Men når man er en mindretallsregjering kommer man til Stortinget med forslag som er et initiativ og så må man samle flertall i Stortinget, sier Hadia Tajik.

Få oversikt: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet

Annonse
Annonse