JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Han vil utestenge kommunister fra 1. mai-toget i Oslo

Oslo Aps Fredrik Mellem fylles med vemmelse når han ser hammer og sigd på fagbevegelsens festdag. Nå krever han at LO tar et oppgjør med kommunistiske partier og symboler i 1. mai-toget.
Leder av Oslo Arbeidersamfunn, Fredrik Mellem, lurer på om LO vil arrangere 1. mai 2018 eksklusivt for «den demokratiske arbeiderbevegelsen», og ikke lenger gi oppstillingsplass til NKP.

Leder av Oslo Arbeidersamfunn, Fredrik Mellem, lurer på om LO vil arrangere 1. mai 2018 eksklusivt for «den demokratiske arbeiderbevegelsen», og ikke lenger gi oppstillingsplass til NKP.

Siri Øverland Eriksen

– Hvert år er opp mot 12.000 samlet for å markere arbeiderbevegelsens 1. mai i Oslo, og hver eneste gang settes vi i forlegenhet av dem som velger å vifte med symboler som forbindes med totalitære regimer. Dette har LO i Oslo valgt å tolerere. Nå er det en passende anledning for dem å ta et oppgjør med denne tradisjonen, sier leder Fredrik Mellem i Oslo Arbeidersamfunn til Dagsavisen.

Lederen av Oslo Aps største lokallag har vært synlig i debatten om markeringen av oktoberrevolusjonen i Russland, som var bolsjevikenes maktovertakelse i Russland i november 1917. Nå spisser han kampen mot stjerner, hammer og sigd, som han mener representerer en totalitær ideologi og totalitære regimer.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Vil si nei til NKP

Mellem har sendt brev til LO i Oslo hvor han ber dem sette foten ned.

Han spør om LO kan vurdere å nekte det kommunistiske partiet NKP oppstilt plass i 1. mai-toget, og ber om at vakter skal slå ned på bruk av symboler som stjerner, hammer og sigd i toget og ved arrangementet på Youngstorget.

Lokallagslederen svarer kontant på hvilke følelser han fylles med når han ser disse symbolene:

– Vemmelse. Det er det jeg kjenner. De representere det motsatte av det 1. mai handler om. De står for det motsatte av demokrati.

– Men NKP er et lovlig registrert parti i Norge. Er det demokratisk å nekte dem plass i 1. mai-toget?

– De har rett til å feire 1. mai på lik linje med alle andre. Det har også Tjen folket og Kommunistisk Plattform, men dette er LO i Oslos arrangement, og da må de ta stilling til hvilke gjester de er komfortable med å ha der, sier Mellem.

Dette bildet viser at butikken bryter loven, men Nille-sjefen nekter

– Ille av Ap

På en knitrete linje fra et feststemt Moskva repliserer NKP-leder Runa Evensen tydelig på initiativet til Mellem:

– At et slikt angrep kommer fra sosialdemokratiet overrasker ikke, men det er ille, mener Evensen.

– Skal de utestenge oss, mens nazister igjen marsjerer i norske gater, spør hun retorisk.

Behandles 1. desember

Leder Roy Pedersen i LO i Oslo reagerer med undring på Mellems brev.

– Å forby et lovlig registrert parti fra 1. mai-toget er ikke en viktig sak for LO i Oslo, sier Pedersen.

Han mener Mellem må ha svært god tid når han prioriterer å engasjere seg i en slik sak.

– Men vi vil selvsagt behandle dette på vanlig måte i arbeidsutvalget vårt, som har møte 1. desember, sier Pedersen.

I brevet til LO trekker Mellem linjer til symboler på ytre høyresiden, som det amerikanske sørstatskorset, apartheidflagget og fascistsymboler.

– Jeg er ikke enig i at det er en naturlig sammenligning, sier Pedersen.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

FAKTA: Kommunistiske symboler

* Hammer og sigd er et kommunistisk symbol fra Russland, som etter hvert også ble offisielt merke for Sovjetunionen og inngikk i Sovjetunionens flagg.

* I disse dager markeres det at det er 100 år siden oktoberrevolusjonen. Det var starten på den russiske revolusjon i 1917, som avskaffet det russiske keiserriket og brakte bolsjevikpartiet (kommunistpartiet) til makten i Russland.

* Verden har sett ulike kommunistiske regimer, og mange av regimene har også endret seg betydelig i løpet av sin historie, men flere av disse har en mørk historie.

* Blant annet i Sovjetunionen, Kina, og Kambodsja ble det i løpet av det 20. århundre begått folkemord og annen politisk massevold i kommunismens navn.

* Josef Stalin var Sovjetunionens diktator fra 1928 til han døde i 1953. Mens han styrte landet, mistet 8–10 millioner mennesker livet som følge av sult, tvangsforflytninger og terror.

Kilde: HL-Senteret, NDLA, Store Norske Leksikon.

Annonse
Annonse