JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handelsbransjen møtte Erna Solberg til innspillsmøte:

Handelsbransjen møtte Erna: – De ansatte må tilbake i arbeid

Butikkene venter på at folk igjen skal begynne å bruke penger.
Statsminister Erne Solberg på innspillsmøtet med handelsbransjen.

Statsminister Erne Solberg på innspillsmøtet med handelsbransjen.

helge@lomedia.no

Mandag ettermiddag møtte HK-lederen og ni representanter for handelsnæringen statsministrer Erna Solberg, næringsminister Iselin Nybø og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (som også er forbrukerminister) til et videomøte. Møtet er del av en serie innspillsmøter der regjeringa inviterer ulike sektorer og næringer til å komme med innspill til hvordan Norge best mulig skal komme seg ut av koronakrisa.

På mandagens møte deltok representanter fra Clas Ohlson, Husfliden Bergen, Komplett Business, Maxbo, Nille, Shell/St1, Varner-gruppen, Voice Norge, XXL – og Handel og Kontor.

Statsminister Erna Solberg synes det var et interessant møte, sa hun på den etterfølgende pressekonferansen, men hun innrømte at det også ble kontrastfylt.

Få opp aktivitet

– Vi møtte bedrifter som går bra, til tross for koronaviruset. Og bedrifter som sliter og har vært nødt til å permittere. Frykten som jeg opplever hos alle er hvordan man skal få aktiviteten opp igjen, hvordan man skal få folk til å bruke penger og hva man må stimulere for at folk skal bruke penger. Samtidig er det forskjellige synspunkter på hvordan dette kan gjøres, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.

– Byggebransjen vil ha ROT-fradrag (fradrag på selvangivelsen), noen vil ha mindre formuesskatt, og så har du diskusjonen rundt toll og moms, sier Erna Solberg.

Hun opplevde å få fine og nyttige innspill.

– Det er nyttig å høre på hvilken utfordringer ulike bransjer ser for seg. Dette skal vi ta med oss videre i arbeidet med gjenreisningen av landet, sier statsministeren.

Ber om lønnstilskudd

Christopher Beckham, leder HK i Norge, ga uttrykk for at krisepakkene må dreie mer til aktivitet, slik at bedriftene kan få dekket omsetningstap.

– Samtidig må de ansatte tilbake i arbeid. Her kan staten bidra med lønnstilskudd over en periode slik at vi får hjulene i gang i en viktig næring, var Beckhams budskap.

Netthandelen har steget dramatisk under korona-krisen.

– Folk venner seg til å bestille matvarer og klær på nett. For å stimulere norske arbeidsplasser er det nødvendig å sikre like konkurransevilkår.

Tollfritaket på 3.000 kroner for utenlandsk netthandel med klær- og tekstilvarer må avvikles, mener han.

Beckham la også vekt på den norske modellen og trepartssamarbeidet i den situasjonen vi står i. Derfor var han også skuffet over at han var den eneste representanten fra det organiserte arbeidslivet på innspillsmøtet. Verken NHO eller Virke var invitert.

– Jeg hadde ønsket at motparten vår også var der, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

Grønne skiftet

Også det grønne skiftet opptar handelsnæringen.

– Bransjen er både opptatt av digitaliseringen og det grønne skiftet. Dette blir også et sentralt tema for handelsnæringen i framtida, sier Erna Solberg.

Det er også Beckham opptatt av.

– Varehandelen er en av næringene som må endre kurs. Det må ikke lønne seg å selge flest mulig varer, med lavest mulig fortjeneste. Varer må ha lang levetid. Når de er oppbrukt, må de kunne plukkes fra hverandre og brukes på annet vis. Dette er en stor og krevende omstilling, sa han.

– For å motta krisehjelp må vi stille krav til bedriftene. Vi må få på plass klimaregnskap som synliggjør hele livsløpsutslippet forbundet med varene som selges. Det skal ikke lønne seg å selge billige varer med høye utslipp. Det er vanskelig, men mulig. Stormberg er et eksempel på en bedrift som gjør dette i dag. Med tariffavtale og tillitsvalgte på laget som er med på å finne løsninger, mener HK-lederen.

Én ting var en samlet handelsnæring enig om. Det vil ta tid å komme over dette. Dagens situasjon er ikke over i 2020.

– Det var en brokete forsamling, hvor vi fikk fram kontrastene på en veldig fin måte. Men møtet viste også at det er ulike bedrifter som har behov for ulike tiltak, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse