JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håp om en løsning for Nordsjø-dykkerne

Etter et forliksmøte onsdag øyner både arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og nordsjødykkerne håp om å få en endelig løsning på spørsmålet om erstatning.
Leder for Offshoredykkerunionen, Henning Haug (t.h.), var fornøyd etter møtet med arbeidsminister Robert Eriksson.

Leder for Offshoredykkerunionen, Henning Haug (t.h.), var fornøyd etter møtet med arbeidsminister Robert Eriksson.

Vidar Ruud, ANB

frifagbevegelse@lomedia.no

Partene ga hverandre gjensidig ros etter et innledende møte på kontoret til arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) onsdag formiddag.

Tonen er god og konstruktiv – og mulighetene realistiske for å komme i havn med en forhandlingsløsning før sommeren, ifølge leder Henning Haug for Offshoredykkerunionen (ODU).

– Vi har et godt grunnlag for reelle forhandlinger, sa han på vei ut fra møtet med statsråden.

Også fagforbundet Industri Energi og LO deltok på dagens møte.

– Jeg vil gi honnør til regjeringen fordi de er villige til å sette seg ned sammen med oss for å forhandle fram en rimelig erstatning for tapene pionerdykkerne har blitt påført i nasjonens tjeneste, sier forbundsleder Leif Sande etter dagens møte.

Vil øke beløpet

Det var arbeidsministeren som ba pionerdykkerne om et forliksmøte for på se på mulighetene for å finne en størrelse og innretning på erstatning og oppreisning. Robert Eriksson gjør det klart at regjeringen ønsker å øke beløpene over nivået man kom fram til i 2004, men vil ikke anslå hvor høyt han er villig til å gå.

– Nei, nå er vi i starten på en prosess. Vi har signalisert at vi er interessert i en god og framtidsrettet løsning, slik at vi kan sette punktum for en sak som har versert altfor lenge, sa ministeren.

Høyre snudde

Pionerdykkerne i Nordsjøen utførte de historiske, men også svært helseskadelige, dykkene fra sekstitallet og fram til 1990.

Avgjørende for at det nå er håp om et kompromiss, er at Høyre har snudd og støtter Frp som ønsker å finne en endelig løsning i dykkersaken.

Vant i menneskerettighetsdomstolen

I desember ble dykkerne i en dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) tilkjent en erstatning på 67.000 kroner hver i oppreisning for såkalt ikke-økonomisk skade, etter artikkel åtte i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Den sier at staten har plikt til å sikre borgernes helse og liv når det oppstår fare.

– Pionerdykkingen i Nordsjøen var ifølge EMD-dommen et risikoområde der liv og helse var utsatt, ifølge advokat Erik Johnsrud som har jobbet med saken for dykkerne gjennom alle norske rettsinstanser.

Annonse
Annonse