JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har gjort søndag til handledag

Regjeringen foreslår til høsten at butikker i hele landet kan holde åpent på søndager.

Men unntak i dagens lovgiving gir allerede butikker i 85 kommuner lov til å holde åpent på søndager.

Det viser en gjennomgang Aftenposten har gjort. De 85 kommunene defineres som et turiststed og dermed er det fritt fram for å holde butikkene søndagsåpne. Noen steder er det spesifisert at det bare er matbutikker som er omfattet av unntaket, mens det i andre kommuner er fritt fram for butikker i alle bransjer.

Kulturdepartementet bekrefter at antallet kommuner som søker om og får turistunntak fra søndagsreglene har vært økende de siste årene. Fra i sommer er det tre nye kommuner på Sørlandet som har fått status som «typiske turiststeder».

Til høsten kommer regjeringen med lovforslaget som kan gjøre søndag til handledag året rundt i alle kommuner. Høyres Svein Harberg sier dagens regler er inkonsekvente og fungerer dårlig.

– Vi vil rydde opp i alt dette, men jeg vil understreke at de som kan ha åpent, ikke må ha åpent. Det handler om å gi butikkene muligheten, sier Harberg, som leder familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Harberg håper søndagsåpne butikker kan bli en realitet allerede fra årsskiftet – da må departementets forslag komme tidlig i høst.

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide kaller forslaget en provokasjon og minner regjeringen om at de er avhengige av et godt forhold til KrF.

(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse