JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har skaffet 30 arbeidsløse spanjoler jobb i Norge

Den norske pensjonisten Lasse Mejländer Finstad (72) har gitt 100 arbeidsløse spanjoler kurs i norsk og skaffet nesten 30 av dem arbeid i Norge.
– Han jobber som snekker i Norge, hun jobber i barnehage. Lasse Mejländer Finstad holder god orden på sine spanske elever.

– Han jobber som snekker i Norge, hun jobber i barnehage. Lasse Mejländer Finstad holder god orden på sine spanske elever.

Arne Bjørndal

Mens mange norske Syden-pensjonister slikker sol eller spiller golf, bruker Lasse Mejländer Finstad tida på å lære arbeidsledige spanjoler norsk og skaffe dem jobber i Norge. Nå står 1.865 nye spanjoler på venteliste for å gå på hans populære norskkurs.

Skyhøy ledighet

I småbyen San Pedro, sørvest for jetsett-byen Marbella på Costa del Sol, har Lasse etablert seg med et eget undervisningssenter for arbeidsledige spanjoler. I lånte lokaler og i tre små klasserom gir Lasse og hans to medhjelpere norskundervisning.

«Hvordan går det?» «Hvordan har du det?» «Klokken er ti over sju» og «Han har ikke hår». Det terpes om og om igjen på norske ord, fraser og setninger gjennom totimers leksjonene i norsk.

Lasse skryter av sine spanske elever. De fleste av dem jobber svært seriøst og intenst for å lære.

– Med en arbeidsledighet på 26 prosent i Spania, og hele 35 prosent ledighet her i Sør-Spania, er det ikke særlig rart om spanjolene fortest mulig vil lære seg norsk og dra nordover, forklarer han.

Suksesshistorier

– Jeg hadde aldri drømt om at dette skulle bli så stort. Og jeg som aldri har undervist i norsk tidligere, sier Lasse.

Få ting gleder den norske pensjonisten mer enn spanjoler som klarer norskopplæringen og får seg jobb i Norge. Han forteller om den arbeidsledige elektrikeren som gikk norskkurs, fikk jobb i Norge og etterhvert utdannet seg til heismontør:

– Han ringte meg og fortalte at han én måned fikk utbetalt nesten 5.000 euro – drøyt 40.000 norske kroner – etter skatt. Er det ikke moro! Sier Lasse som mer enn gjerne ofrer pensjonisttilværelsen for å kunne hjelpe spanjoler i nød.

Kjendis i Spania

Det var en artikkel i Spanias største avis El País våren 2012 som virkelig fikk fart på norskkurset.

Via et spansk vennepar fikk Lasse i 2011 spørsmål om ikke han kunne lære noen arbeidsledige spanjoler norsk. De hadde hørt at det var mange ledige jobber i Norge, og nå ville de gjerne prøve seg.

Lasse sa nølende ja og satte i gang. Språkundervisningen foregikk ute på hans terrasse med fem-seks elever. Til å begynne med helt uten lærerbøker.

Det var en av disse elevene som etter sin første månedslønn i Norge på drøyt 20.000 kroner netto, ringte El País og tipset om norskkurset. Dagen etter sto en fotograf og en journalist på døra og ville ha bilde og intervjue ham.

Lasse regner med at han har vært på ulike spanske tv-kanaler rundt 25 ganger. Hvor mange spanske aviser og blader som har skrevet om den energiske nordmannen, har ingen tall på.

I Norge har særlig NRK Brennpunkts reportasje om Lasses spanjoler i Norge vært viktig. Gjennom programmet fikk Lasse kontakt med flere aktuelle norske arbeidsgivere som ville ansette spanske arbeidsfolk.

Ingen «Quick Fix»

Oppslaget i El País skapte køer av arbeidsledige spanjoler utenfor boligblokken der Lasse bor. Alle ville sitte på terrassen hans og lære norsk, selv midtvinters.

– Det har stått folk fra Barcelona på døra mi klokka halv åtte om morgenen. Nå kommer mye folk langveisfra for å gå på norskkurs, forteller Lasse.

Noen tror det er så enkelt som bare å ta én dag med norskkurs før de kan sette seg på flyet til Norge og dra til en ventende jobb. Men det finnes ingen «Quick Fix».

– Vi har svært strenge krav til egeninnsatsen, sier Lasse.

Hvert norskkurs har to timer undervisning i uka der de gjennomgår 25 nye sider i kursheftet. Det er et absolutt krav at stoffet må studeres og pugges hjemme, og neste kursdag er det skriftlig prøve på om kunnskapen sitter. Er det ikke bra nok, må eleven ta ny prøve neste gang. Etter bestått eksamen etter tre måneders kurset får elevene diplom.

Laget eget kurshefte

Kursheftet på knapt 100 sider har Lasse selv skrevet:

– Jeg fikk en venn til å kjøpe med en haug lærebøker i norsk. Jeg likte ingen av dem, og derfor skrev jeg min egen bok. Vi har nok trykket den opp i til sammen 500 eksemplarer og har sikkert rettet opp feil og endret boka 50 ganger!

Gjennom enkle bilder og ord, vendinger og korte setninger på norsk og spansk, lærer Lasses elever grunnleggende norsk. Første kursdag starter med å lære norske ord for å hilse, tallordene, klokka, dager, måneder og farger.

– Undervisningen er yrkesrettet og elevene får også i oppgave å lage egne hefter med bilder og spanske og norske navn på verktøy og ord og uttrykk som gjelder for deres spesielle fag, sier Lasse.

I dag betaler kursdeltakerne 20 euro for boka, en CD der hele boka leses opp og for kurset som vanligvis går over tre måneder. Alt til selvkost.

– Men vi prøver å være litt fleksible. Om noen elever har behov for å strekke kurset et par måneder ekstra, så gjør vi det. Dessuten er det mange som ikke har penger, og da hender det at de får kurset, læreboka og CD´en gratis, forteller Lasse.

Harde krav – god belønning

– Om elevene etter to forsøk ikke klarer de ukentlige prøvene, er det rett ut, sier Lasse.

– Hvor mange har du kastet ut på den måten?

– Ingen. Heldigvis, smiler Lasse. Hver uke retter han alle elevenes prøver og holder god oversikt. Karakterskalaen går fra «perfecto» (perfekt), «muy bien» (veldig bra), «bien» (bra), «mal» (dårlig), «terrible» (forferdelig) og altså «fuera» (rett ut). Kurset kan nok være tøft for noen, og et visst frafall er det alltid.

For å bli tatt ut til norskkurset krever Lasse vandelsattest, legeattest og referanser fra tidligere arbeidsgivere.

– Jeg må være sikker på at de jeg lærer opp i norsk og anbefaler norske arbeidsgivere er skikkelige folk, forklarer Lasse.

Men når elevene har bestått norskkurset og har en yrkesbakgrunn som er etterspurt i Norge, så er det jo litt av en premie som venter; Store muligheter jobb i Norge med arbeidskontrakt, et rimelig sted å bo, du blir møtt på flyplassen av din nye arbeidsgiver og får låne penger slik at du klarer deg gjennom den første måneden.

– Jeg kan nok virke litt røff. Men jeg sier da også til elevene mine at jeg er den strengeste nordmannen de noensinne får møte. Det blir ikke tøffere enn dette, sier Lasse og smiler avvæpnende.

Annonse
Annonse