JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har vi allerede glemt krisen i Hellas? Gresk fagbevegelse forteller om store utfordringer for arbeidsfolk

Hellas – en glemt krise. Det var påstanden da Internasjonalt utvalg i LO i Oslo holdt sitt internasjonale forum tirsdag kveld. 50 mennesker deltok.
SOLIDARITET: Kjetil Grønvold og Christina Theochari sjekker om internettet har noe å tilføre kampen for et mer humant Hellas.

SOLIDARITET: Kjetil Grønvold og Christina Theochari sjekker om internettet har noe å tilføre kampen for et mer humant Hellas.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Den greske krisa har splittet opp arbeidsmarkedet, det har gått sterkt utover arbeiderklassen, sier Christina Theochari fra fagbevegelsen i Athen. Sammen med Lena Kougea, frivillig ved en av de greske helseklinikkene, var hun LO i Oslos gjester denne kvelden i november.

Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Krevende situasjon for fagbevegelsen

For krisa er ikke over i Hellas, om noen skulle tro det. Det er bare norske medier som har blitt tausere. Det mener i hvert fall Roy Pedersen, lederen av LO i Oslo og møteleder for kvelden. For Theochari snakket om lønninger som er frosset og om en stor grad av privatisering av offentlige tjenester.

Altså kjente toner fra dette gjeldsridde landet siden finanskrisa for alvor satte inn i 2008. I dag er arbeidsledigheten på 21,6 prosent – den høyeste av OECD-landene. På sitt verste har den imidlertid vært helt oppe i 27 prosent. Så det går noe bedre, kunne Pedersen konstatere. Men tall fra 2016 viser at 13,6 prosent grekere lever under ekstrem fattigdom. Og lønnsforskjellene mellom kvinner og menn er på over 50 prosent.

– Situasjonen er krevende for gresk fagbevegelse. Vi kjemper mot avindustrialisering og privatisering. Og forsøker å etablere en tryggere situasjon for de som er hardest rammet av den økonomiske og sosiale krisa. Og vi jobber med å sikre strekeretten, sier Theochari.

Hun bekrefter samtidig at det er tegn som tyder på en bedring.

– Men vi må skape nye og flere jobber, og vi må styrke en svekket velferdsstat. Dette er også viktige oppgaver for gresk fagbevegelse i dagens situasjon, forteller hun.

For mangelvare i Hellas er bedrifter og selskaper som kan skape greske produkter. I dag importerer de altfor mye.

– Men byråkratiet er et stort problem hos oss, sier Christina Theochari.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GREKERNE: De to greske gjestene og foredragsholderne Lena Kougea (t.v) og Christina Theochari.

GREKERNE: De to greske gjestene og foredragsholderne Lena Kougea (t.v) og Christina Theochari.

Jan-Erik Østlie

Eksperiment for nyliberalismen

Kjetil Grønvold i Solidaritet med Hellas mener den greske krisa ikke alene er et gresk problem, men angår hele Europa.

– Hellas er et eksperiment for en nyliberalistisk politisk revolusjon, sier han.

Og forteller om greske EU-lån som utbetales under strenge tilbakebetalingsvilkår. Pensjoner rammes. Arbeiderfiendtlige arbeidslivslover innføres.

– Ingen i Europa jobber mer en grekerne, sier han. Og nevner Angela Merkels utsagn om at «tyskerne ikke vil betale for folk som jobber en dag i uka, og tar fri resten».

– Sånne utsagn faller på sin egen urimelighet, sier Grønvold.

Isteden har den greske staten forpliktet seg overfor sin kreditorer til å øke brutto nasjonalproduktet sitt i en sånn grad at grekere flest blir skviset av harde skatter. Pluss at staten sjøl er pålagt å bruke minimalt med penger på sin egen befolkning.

– Men dessverre må jeg si at den greske fagbevegelsen er svak, sier Kjetil Grønvold.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Ikke greker i dag, men kanskje i morra

Roy Pedersen understreker at LO i Oslos initiativ er partipolitisk nøytralt. Men han gjør Grønvolds ord til sine: Hvis ikke alle er grekere i dag, vil vi bli det i morra.

– Europeisk fagbevegelse beveger seg dessverre i feil retning. Det er i vår interesse å støtte grekerne. Dette handler om solidaritet. Og det er imponerende å se et fattig land som hjelper flyktninger og immigranter, mens de rike landene gjør alt de kan for ikke å hjelpe dem, sier Roy Pedersen.

Undersøkelse knuser myten om at ungdom bare er opptatt av fleksibilitet og selvrealisering

Annonse
Annonse