JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nito-prisen:

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Han har løftet fram fagforeningenes rolle og betydningen av et trygt arbeidsliv. Derfor mener ingeniørorganisasjonen Nito at sosiolog og programleder Harald Eia fortjener heder.
TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

aslak@lomedia.no

Til stor applaus mottok Harald Eia Nito-prisen på ingeniørorganisasjonens kongress fredag 26. november. Med NRK-programmet «Sånn er Norge», samt intervjuer i mediene og inspirerende foredrag, har Eia løftet fram fagforeningenes rolle i utviklingen av velferdssamfunnet og et trygt arbeidsliv, ifølge Nito.

– Eia har en særegen formidlingsform. Han er analytisk, engasjert, men også morsom, og han har klart å formidle betydningen av det fellesskapet velferdssamfunnet og det organiserte arbeidslivet representerer, sier Nito-president Trond Markussen i en pressemelding.

Mye lest: Rørt Harald Eia i beste sendetid: Ber folk fagorganisere seg

Det organiserte arbeidslivet

Hovedpersonen selv var både rørt og takknemlig for prisen. 

– Mitt engasjement hadde utgangspunkt i nysgjerrighet. Hva er spesielt med det norske samfunnet, med høy grad av likestilling og likhet? Hvorfor er det slik? Etter å ha lest mye og snakket med mange forskjellig folk, kom jeg til at det organiserte arbeidslivet er en viktig del av svaret, sier sosiologen og programlederen i pressemeldingen.

– Det norske velferdssamfunnet er som et hus som er bygget over tid. Det er på en måte fagforeningene som er starten på utviklingen av det gode norske samfunnet slik vi kjenner det, mener han.

Les også: Harald Eia ble overrasket over hvor rått og brutalt det norske lønnsoppgjøret er

Fagbevegelsen i NRK-serie

Eia sier selv at han har opplevd hvordan samfunnets støtteapparat har gjort at han har følt seg trygg og ivaretatt i vanskelige situasjoner.

Serien «Sånn er Norge» ble vist på NRK. Fjerde episode, som er døpt «rik og lik», handler mye om fagbevegelsens rolle i Likhets-Norge.

– Med hypoteser og resonnementer tar Eia oss gjennom grunnleggende trekk ved vårt samfunn, som vi fort tar for gitt, men som ikke er en selvfølgelighet i internasjonal sammenheng, sier Nito-presidenten.

Hør Harald Eia forklare i podkasten Rørsla hvorfor sentraliserte lønnsoppgjør har gjort Norge til et av verdens beste land å bo i:

Rørsla Harald Eia

Annonse
Annonse