JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hareide mener Norge bør bruke reservasjonsretten oftere

KrF-leder Knut Arild Hareide mener tilliten til EØS-avtalen vil styrkes dersom Norge bruker reservasjonsretten.
Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide

Martin Guttormsen Slørdal

– Vi har nå sagt ja til 11.000 direktiver på vel 25 år og ikke nei til ett. Jeg tror at bevisstheten rundt EØS-avtalen hadde vært styrket i det norske folk om vi hadde brukt retten til å si nei noen ganger, sier Hareide til Aftenposten.

To ganger på kort tid har KrF stemt imot viktige utvidelser av EØS-avtalen. Sist gang var i vinter da partiet sa nei til at Norge skulle slutte seg til energibyrået Acer. Partiet var også negativt til Norges tilslutning til EUs bank- og finanstilsyn. Likevel går ikke Hareide med på at partiet er på glid vekk fra sin støtte til EØS-avtalen.

– Vi forlater ikke EØS-linjen. KrF er genuint opptatt av EØS, sier Hareide.

KrF har vært regnet som selve EØS-partiet, og de siste 18 årene har partiet bare sagt nei til om lag ett direktiv i hver stortingsperiode. Reservasjonsretten må brukes med forsiktighet, mener Hareide.

– Det er en grense for hvor mange ganger vi kan si nei. Men jeg avviser NHOs argumentasjon om at ethvert nei setter hele avtalen til side, sier KrF-lederen og kaller NHOs argumenter propaganda.

– Sier vi nei, vil vi være i en dialog med EU om løsninger. Så må vi vurdere om de løsningene vi kan få til, er bedre enn direktivet, eller om vi er bedre tjent med å si ja til direktivet. Poenget er at vi på alle disse årene ikke har forsøkt dette, sier Hareide.

SV: – Norge må si nei til EUs mobilitetspakke

Høyre svarer Ap om EUs arbeidsmarkedsbyrå: – Hadia Tajik må ikke se spøkelser på høylys dag

Annonse

Flere saker

Annonse