JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norwegian-ansatte tapte i Høyesterett:

Hauglie vil ikke si noe om lovendring etter Norwegian-dom om arbeidsgiveransvar

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil ikke si om det blir endringer, men ser poenget med å luke ut uheldige konsekvenser av arbeidsmiljøloven.
Statsråd Anniken Hauglie (H) er taus om den politiske konsekvensen av Høyesteretts-dommen.

Statsråd Anniken Hauglie (H) er taus om den politiske konsekvensen av Høyesteretts-dommen.

Jan Richard Kjelstrup / ASD

helge@lomedia.no

– Det er ikke noe poeng å endre en organisering som er fleksibel. Men samtidig ser jeg også at det kan være mulig å organisere seg på en måte som kan ha uheldige sider. Det må være viktig å finne balansegangen mellom en fleksibel arbeidsmiljølov, samtidig som man kan luke ut det som er uønsket. Men dette er noe jeg må komme tilbake til senere, poengterte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) fra Stortingets talerstol torsdag kveld.

Norwegian raser mot politikere som vil endre loven etter arbeidsgiver-dom

På Stortinget

Stortinget behandlet budsjettet til arbeids- og sosialkomiteen, men Ap-leder Hadia Tajik driblet inn et spørsmål om den ferske Høyesterettsdommen som frikjente Norwegian med tanke på arbeidsgiveransvaret for sine piloter og kabinansatte.

Høyesterett fastslo at morselskapet ikke har arbeidsgiveransvaret for pilotene og kabinansatte i Norwegian, som er ansatt i datterselskap og innleid fra eget bemanningsbyrå. Dommen har vakt kraftige politiske reaksjoner og kommer til å få etterspill i Stortinget.

– Dommen sier at piloter og kabinansatte ikke fikk medhold i at de er ansatt i morselskapet. Samtidig sa dommen at det er lovgivers ansvar å presiserer loven. Er statsråden motivert for å gjøre noe med dette, spurte Tajik.

Venstresiden vil tvinge Norwegian til å ta arbeidsgiveransvar gjennom lovendring

Har ikke lest

Hauglie ville ikke kommentere selve dommen, fordi den akkurat har falt og hun ikke har rukket å lese den.

– Jeg har invitert Parat til et møte fredag formiddag. Men om det er behov for å gjøre endringer, er det alt for tidlig å si noe om nå, svarte hun.

Tajik tok ny replikk:

– Det er fint at statsråden har invitert Parat, men denne saken berører flere. Og hele denne problemstillingen er ikke ny. Denne dommen øker bekymringen om at arbeidsgiver kan organisere seg vekk fra arbeidsgiveransvaret og er et åpent uttrykk for nye måter å organisere virksomheten på som utfordrer arbeidslivet, mener Tajik.

LO og Norsk Flygerforbund var partshjelpere for YS-forbundet Parat under behandlingen både i Tingretten, Lagmannsretten og Høyesterett, men ble ikke bedt inn til møte hos arbeidsministeren sammen med Parat.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har ikke besvart henvendelsen fra FriFagbevegelse sendt via kommunikasjonsavdelingen tidlig fredag morgen. Til NTB har hun imidlertid gitt følgende kommentar:

– Det er ingen åpenbar løsning på dette. Det er ikke gitt at man må endre loven. Det kan godt hende at lovverket er godt nok, men det gjenstår å se. Dommen har akkurat falt, sier Hauglie til NTB.

Norwegian-ansatte tapte i Høyesterett. Selskapet slipper arbeidsgiveransvar

• Følg oss på Facebook

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Annonse
Annonse