JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Havneaksjonister raser mot tingrettsdom

– Folk er rasende og forbanna, sier havnearbeideraksjonist Vegard Holm etter at Nord-Troms tingrett i går nedla forbud mot videre blokadeaksjoner på havna i Tromsø.
Vegard Holm ved havneblokaden i Tromsø 28. april.

Vegard Holm ved havneblokaden i Tromsø 28. april.

Jan-Erik Østlie

einar.fjellvik@lomedia.no

Det var spedisjonsfirmaet Nor Lines som hadde bedt retten komme med en såkalt midlertidig forføyning etter at aksjonister flere ganger har blokkert selskapets lossing og lasting av hurtigruteskip som anløper Tromsø.

Aksjonistene mener arbeidet Nor Lines utfører er streikebryteri som egentlig skulle vært utført av registrerte havnearbeidere ansatt i Tromsø losse- og lastekontor. Disse er imidlertid ute i sympatistreik til støtte for Transportarbeiderforbundets krav om tariffavtale med Risavika terminal ved Stavanger.

Nor Lines mener de har lov til å losse og laste hurtigruteskipene under konflikten siden de bruker sine egne ansatte til arbeidet.

Flere ganger denne våren har aksjonister stilt opp på kaia i Tromsø og blokkert lossing og lasting har hurtigruteskip. Det er også planlagt nye aksjoner i neste uke.

Retten enig med Nor Lines

Det var for å hindre dette at Nor Lines i går gikk til tingretten med et krav om en midlertidig forføyning. Retten kom til samme konklusjon som Nor Lines; at lasting og lossing i egen regi er lovlig. I kjennelsen fra tingretten heter det at Transportarbeiderforbundet og ti navngitte aksjonister «forbys å tilskynde eller ta del i kommende og varslede fysiske blokade av Nor Lines AS 26., 27. og 28. mai 2014.»

Blant de som er dømt til å la være å aksjonere er lederen i Tromsø Havnearbeiderforening, Geir Ingebrigtsen, og tidligere redaktør av fagbladet Transportarbeideren, Vegard Holm.

Ingen aksjonsstopp

Holm, som har vært en sentral organisator bak aksjonene på havna i Tromsø, er både sint og oppgitt over dommen. På spørsmål fra FriFagbevegelse.no om dommen likevel betyr at videre blokadeaksjoner blir innstilt, svarer han et kontant nei.

– Vi oppfordrer fortsatt folk til å komme til Tromsø og delta i protestene mot streikebryteriet på havna der, sier Holm.

Dømt i all stillhet

Han sier han ikke har fått studert dommen i detalj ennå, men at han oppfatter den som ganske sprikende. Han reagerer også kraftig på framgangsmåten i denne saken.

– Det er ikke en kjeft av de som nå er pålagt å avstå fra videre blokadeaksjoner som har hørt et ord om at saken skulle opp for tingretten. Ingen, verken aksjonister eller forbundet, har vært innkalt for å forklare seg for retten. Ikke er dommen forkynt for noen av oss heller. Vi har kun lest om den på Nor Lines nettside. Folk er rasende og forbanna og lurer på hvordan i huleste slikt kan skje i en rettsstat.

Annonse
Annonse