JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Havnearbeiderne til Europarådet

Påstanden om at man må være medlem i Transportarbeiderforbundet for å få fast jobb i norske havner skal behandles av Europarådets sosialkomite.
Må man være medlem i Transportarbeiderforbundet for å få fast jobb som havnearbeider i offentlige norske havner. Ja, mener Bedriftsforbundet. Nei, mener Transportarbeiderforbundet. Nå skal Europarådets sosialkomite behandle spørsmålet.

Må man være medlem i Transportarbeiderforbundet for å få fast jobb som havnearbeider i offentlige norske havner. Ja, mener Bedriftsforbundet. Nei, mener Transportarbeiderforbundet. Nå skal Europarådets sosialkomite behandle spørsmålet.

Berit Morland

res@lomedia.no

Bedriftsforbundet, der Drammens-baserte Holship er medlem, sendte i fjor høst en klage til Europarådets sosialkomite. Forbundet hevder Norge tillater det de kaller organisasjonstvang i norske havner. Bedriftsforbundet hevder at man må være medlem i Transportarbeiderforbundet for å få fast jobb som havnearbeider. Det vil i tilfelle være et brudd på menneskerettighetenes artikkel om organisasjonsfrihet.

I sine tilsvar til komiteen avviste den norske regjeringsadvokaten Bedriftsforbundets argumenter. Regjeringsadvokaten hevdet blant annet at Bedriftsforbundet ikke har klageadgang, da de både er en for liten organisasjon - og ikke organiserer arbeidstakere, kun arbeidsgivere.

– LO må på banen

Nå har sosialkomiteen i Europarådet vedtatt at klagen skal behandles. Samtidig blir så nær som samtlige av regjeringsadvokatens argumenter avvist. Dermed vil sosialkomiteen ta opp spørsmålet om det er organisasjonstvang i norske havner i sin fulle bredde.

Bedriftsforbundets advokat, Nicolay Skarning, sier til FriFagbevegelse.no at LO og Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) nå må på banen i denne saken.

– Vi ser frem til behandlingen i Europarådets sosialrettskomite. Jeg vil dessuten oppfordre både NTF og LO til å få frem sitt syn direkte for rådet innen 15. juli da jeg er redd regjeringsadvokatens troverdighet er svekket i Europarådet. Etter NTFs og LOs innspill må vi deretter få en skikkelig vurdering av saken i Strasbourg, sier Nicolay Skarning.

– Avviklet for lenge siden

Leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Roger Hansen, har ikke selv sett vedtaket fra sosialkomiteen, men han er ikke bekymret for å få saken opp i Europarådet.

– Organisasjonstvang ble avviklet for mange, mange år siden, og vi har mange eksempler på det motsatte. Det skal bli spennende å se hvordan Bedriftsforbundet skal bevise sine påstander, sier Hansen.

At det er svært mange av havnearbeiderne som er medlemmer i Transportarbeideforbundet, mener han er helt naturlig.

– Det er jo vi som jobber for sakene de er opptatt av, understreker han.

Hansen bekrefter likevel at NTF vil ta kontakt med Europarådet for å fremme sitt syn.

– Vi må på banen, og vil gjøre det gjennom LOs juridiske avdeling og de internasjonale kontaktene vi trenger, sier Roger Hansen.

Annonse
Annonse