JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norlandia:

Hege (51) er klar til å streike for barnehage-pensjon: – Redd mange vil slutte

Dersom Norlandia-barnehagene ikke går med på Fagforbundets krav om barnehage-pensjon, tar Hege Josefsen streikevesten på torsdag morgen.
– Jeg vet at en del ansatte tenker på å søke seg over til kommunale barnehager på grunn av pensjonsordninga, sier Hege Josefsen.

– Jeg vet at en del ansatte tenker på å søke seg over til kommunale barnehager på grunn av pensjonsordninga, sier Hege Josefsen.

Rune Stoltz Bertinussen

ida.wangberg@fagbladet.no

Hege Josefsen er en av rundt 90 barnehageansatte som er klare til å ta på seg streikevestene torsdag morgen, dersom partene som sitter i mekling ikke blir enige. Fagforbundet og Delta krever at Norlandia-barnehagene skal gi de ansatte lik pensjon som i andre private barnehager.

– Pensjon er viktig for oss. Spesielt i et så lavtlønna yrke er det viktig å sikre at vi har noe å leve av når vi blir pensjonister, sier Josefsen til Fagbladet.

Kvitungen barnehage, som hun jobber i, er en av åtte Norlandia-barnehager i Tromsø og Porsgrunn som vil bli tatt ut i streik fra torsdag 3. desember, dersom partene ikke kommer til enighet.

Mye lest: For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Nå kan hun endelig juble

Krever lik pensjon

– Det burde være en selvfølge at vi som jobber med å ta vare på ungene, slik Norlandia ønsker at vi skal gjøre, blir belønnet med en god alderdom etter å ha stått på og gjort vårt beste i alle disse årene, sier hun.

De fleste private barnehagene er med i arbeidsgiverorganisasjonen PBL (Private barnehagers landsforbund), og har ytelsespensjon lik ordningen i kommunale barnehager eller hybridpensjon. Norlandia-barnehagene er med i Spekter, og har en annen tariffavtale og innskuddspensjon.

Det betyr at Hege og hennes kollegaer får 10-15.000 kroner mindre utbetalt i året når de går av med pensjon, enn ansatte i andre private barnehager får, ifølge beregninger fra Fagforbundet. Barnehageansatte lever som regel lenge, så over et helt livsløp kan det fort bety over 400.000 kroner mindre totalt.

Det er denne forskjellen Fagforbundet og Delta mener er urimelig. Derfor krever de at ansatte i Norlandia-barnehagene også skal få hybridpensjon. I motsetning til innskuddspensjon er hybridpensjonen livsvarig, og den gir lik pensjon for kvinner og menn.

Karin (51) gikk opp 40.000 i lønn da barnehagen ble kommunal igjen

Kvinner taper

Med nåværende innskuddspensjon vil Hege og hennes kvinnelige kollegaer få utbetalt 12.000 kroner mindre i årlig pensjon enn deres mannlige kollegaer med lik lønn og fartstid. Grunnen til dette er at pensjonsinnskuddet deles på forventede leveår, og kvinner forventes å leve lenger enn menn.

Går Norlandia-barnehagene med på en hybridpensjon, vil det bety at Hege og hennes kvinnelige kollegaer får utbetalt omtrent 14.000 kroner mer i årlig pensjon, for å kompensere for denne forskjellen.

Får tilskudd til å dekke utgiftene

Alle private barnehager får i dag et pensjonspåslag i det offentlige tilskuddet som skal dekke kostnader til pensjon. Pensjonspåslaget tilsvarer 13 prosent av lønnskostnadene i de kommunale barnehagene. Det er langt mer enn de reelle utgiftene de aller fleste barnehagene har til pensjon.

I 2017 hadde 94 prosent av de private barnehagene lavere utgifter til pensjon enn pensjonstilskuddet de mottok. Til sammen mottok barnehagene nesten en milliard kroner mer i tilskudd enn det de faktisk brukte på pensjon.

Norlandia-barnehagene har i dag en innskuddspensjon på 5+2 prosent, det vil si at arbeidsgiver setter inn et pensjonsinnskudd tilsvarende fem prosent av lønna til de ansatte, i tillegg til at to prosent av lønna trekkes og settes inn som pensjonsinnskudd.

En hybridpensjon vil medføre kostnader på ytterligere omtrent ett prosentpoeng av lønnskostnadene, ifølge beregninger fra Fagforbundet.

– Har råd

«Norlandia-konsernet skal ikke slippe unna med å gi dårligere pensjonsordning til sine barnehageansatte. Norlandia får øremerkede tilskudd til pensjon fra det offentlige for å sikre at de ansatte skal ha en like god pensjon som ansatte i kommunale barnehager. Vi krever at disse pengene går til pensjon for de ansatte og ikke puttes i lommene til eierne», skriver Fagforbundet i en pressemelding.

Norlandia-barnehagene eies av Norlandia Health & Care Group AS, som kontrolleres av brødrene Roger og Kristian Adolfsen. Benn Eidissen og Helge Carlsen, som var med på å bygge opp barnehagekjeden, solgte sine andeler til Adolfsen-brødrene i 2016 for 500 millioner kroner.

I 2015 og 2016 tok Adolfsen-brødrene ut 102 millioner kroner i utbytte fra Norlandia Care Group.

I 2019 solgte Adolfsen-brødrene barnehageeiendommer til australske pensjonsfond for 2,7 milliarder kroner. Barnehageeiendommene er finansiert gjennom gunstige husbanklån og offentlige investerings- og kapitaltilskudd. Enkelte av barnehagene er bygd på tomter selskapet har fått billig, og i noen tilfeller gratis av norske kommuner.

Hege Josefsen mener det tilsier at det burde være rom for å gi de ansatte en bedre pensjonsordning.

– Med et så stort konsern som vi har blitt, med den pengeflyten og det overskuddet de har, så burde dette være en liten sak.

Vurderer å slutte

Josefsen har tenkt mye på pensjon i det siste, spesielt etter at barnehagen hun jobber i ble kjøpt opp av Norlandia for noen år siden.

– Da Norlandia kjøpte oss opp, kom dette med pensjon opp, ettersom de har en dårligere ordning enn Private barnehagers landsforbund, som barnehagen var medlem av før. Jeg er jo i den alderen der jeg faktisk har begynt å tenke på pensjon, så dette har jeg bekymret meg mye for de siste fem årene. Jeg frykter at det blir vanskelig å klare seg som pensjonist hvis vi ikke får endret på dette, sier Josefsen.

Hun mener pensjonsordningen kan bli viktig for å holde på folk, og dermed sikre stabilitet i barnehagene.

– Jeg vet at en del ansatte tenker på å søke seg over til kommunale barnehager på grunn av pensjonsordninga. Flere er inne på den tanken hvis vi ikke får gjennomslag for kravet.

– Har man fornøyde ansatte og et stabilt arbeidsmiljø, gir det også en ekstra trygghet for ungene, sier Hege Josefsen.

– Har man fornøyde ansatte og et stabilt arbeidsmiljø, gir det også en ekstra trygghet for ungene, sier Hege Josefsen.

Rune Stoltz Bertinussen

Josefsen mener det også vil kunne ha betydning for tilbudet i barnehagen.

– For at de ansatte skal trives godt, er det viktig å ha sikkerhet i bånn knytta til pensjon. Har man fornøyde ansatte og et stabilt arbeidsmiljø, gir det også en ekstra trygghet for ungene, avslutter hun.

– Større usikkerhet for arbeidsgiverne

– Hybridpensjonen skaper betydelig større usikkerhet for arbeidsgiver enn innskuddspensjon. Derfor anbefaler vi å etablere gode innskuddsordninger som er forutsigbare for virksomhetene og som sikrer de ansatte en god pensjon, har Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten gjentatte ganger sagt i forbindelse med forhandlinger om ansattes pensjonsordninger.

Annonse

Flere saker

Annonse