JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feriepenger for dagpenger:

Heidi Nordby Lunde mener feriepenger på dagpenger er «ko-ko». Her forklarer hun hvorfor Høyre likevel støtter forslaget

Frp har fått med seg regjeringspartiene på å gi feriepenger til alle som har vært arbeidsløse i 2020 og 2021.

Høyre

helge@lomedia.no

Da Fremskrittspartiet søndag vedtok å gå inn for en midlertidig ordning med feriepenger på dagpenger, var det klart at det var flertall på Stortinget for det uavhengig av hva regjeringspartiene gikk inn for.

Torsdag ble det imidlertid klart at også de tre regjeringspartiene støtter forslaget om å utbetale feriepenger på dagpenger i 2021 og 2022.

I praksis vil det si at de som har vært permittert i 2020 eller 2021, vil få utbetalt 10,2 prosent av det de har mottatt i dagpenger dette året som feriepenger hvis de fortsatt ikke er permittert.

Nå vil Frp gå solo: Får ingen konsekvenser for pensjon og feriepenger

Er de fortsatt permittert, vil de kunne ta ferie med dagpenger.

– Vi har vært mot å gjeninnføre feriepenger på dagpenger hele tiden, og er det fortsatt. Men i et arbeidsmarked som ikke fungerer og hvor så mange er satt ut av spill er det gode grunner for en engangsutbetaling for denne sommeren og neste sommer, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

Høyres arbeidslivspolitiske talsperson mener likevel at det ikke er riktig at de som er tilbake i jobb, skal få feriepenger for dagpengene. Da forslaget om dette ble lansert, kalte hun det «galskap» og helt «ko-ko» i et innlegg på sin egen Facebook-side.

Under behandlingen i Stortinget gjentok hun dette og bekreftet uttalelsene.

– Høyres fokus er å få folk tilbake i arbeid og prioritere ressursene på det. Jeg mener fortsatt det er feil prioritering og ko-ko å gjeninnføre ordningen, sier Lunde i dag.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener det må være pinlig for Solberg-regjeringen og Frp, som avviklet feriepenger på dagpenger, å måtte gjeninnføre det, selv om det er midlertidig.

– Etter omfattende press fra opposisjonen kommer regjeringa omsider med en løsning for dem som ikke får feriepenger i sommer. Dessverre ser den ikke ut til engang å være i nærheten av den varige løsningen SV har krevd gang på gang både før og under krisa, sier hun til FriFagbevegelse.

– Det er et lite skritt i riktig retning, men vi må få en varig løsning på feriepenger for permitterte og arbeidsledige, slik SV har foreslått en rekke ganger. Dette handler om at folk skal ha en inntekt å leve av, og samtidig ha mulighet til å ta ferie sammen med familien. Det vi ser nå er et Frp som i desperasjon forsøker å nå ut til velgere, men dette er også en fallitterklæring for regjeringen som har blånektet for våre forslag på feriepenger gjennom hele krisa, sier Kari Elisabeth Kaski.

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, er glad på vegne av de arbeidsledige.

– Men det er ingen grunn til at ordningen ikke skal være permanent. Det er like ille om du mister feriepenger i 2023 som i 2021 og 2022. Folk er urolige for inntektene sine. Den uroen blir ikke borte om vi har passert valget, sier Aasrud.

Dagen da Frp snudde: Arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpenger

Høyre er imidlertid ikke villig til å stemme for anmodningsvedtaket i Stortinget om en utvidelse av permitteringslengden til 1. oktober, slik fagbevegelsen har krevd og som Frp og de rødgrønne partiene går inn for.

– Vi ønsker å åpne landet så raskt som mulig og mener en forlengelse av permitteringslengden vil bidra til å forlenge krisen. Vi mener opposisjonen her gjør arbeidsledige og permitterte en bjørnetjeneste, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse