JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsearbeider er dømt for amfetaminbruk før nattevakt hos multihandikappet niåring

En personlig assistent i 20-åra er dømt til fem måneders fengsel for å ha satt multihandikappet niåring i fare. Hans omfattende bruk og oppbevaring av diverse rusmidler er også omtalt i dommen.
Satt i fare av assistent: Moren fant sin sterkt hjelpetrengende niåring i senga med sondeslange rundt halsen. På sofaen lå en rusa nattevakt.

Satt i fare av assistent: Moren fant sin sterkt hjelpetrengende niåring i senga med sondeslange rundt halsen. På sofaen lå en rusa nattevakt.

Colourbox.com

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

En helsearbeider i slutten av tjueåra er i Trøndelag tingrett dømt til fem måneders ubetinget fengsel, blant annet for å ha vært ruspåvirket på jobb.

Aktuelt: Mer rus under pandemien: Betydelig flere AKAN-saker

Sovnet på vakt

Vinteren 2020 jobbet mannen ifølge NRK som brukerstyrt personlig assistent for flere funksjonshemmede, blant dem en 100 prosent pleietrengende niåring.

Den aktuelle dagen hadde han vært på dagvakt, før han samme kveld gikk på våken nattevakt hjemme hos niåringen. Mannens jobb var å passe på gutten gjennom natta, mens mora sov i rommet ved siden av.

Niåringen er ifølge dommen avhengig av kontinuerlig tilsyn og trenger hjelp til toalettbesøk og til å få i seg næring.

I retten innrømmet mannen at han hadde tatt amfetamin tjue minutter før skiftet startet. Han hevdet at han på grunn av høy arbeidsbelastning var nødt til å innta medikamenter for å holde seg våken gjennom natta. I stedet sovnet han.

Mye lest: Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb

Varslet mor

Tidlig neste morgen våknet niåringens mor av bankelyder fra sønnens rom. Det viste seg å være sønnen som sparket i veggen. Trolig for å varsle mora.

Da hun kom inn på rommet hans, lå den personlige assistenten og sov. På gulvet var det sølt vann og kaffe, og tabletter lå strødd utover. I senga til sønnen fant hun emballasjerester, i tillegg til ei sprøyte med langt høyere dose av medisin enn forskrevet for sønnen.

Niåringen hennes lå våken i fotenden av senga med slangen fra en ernæringsstasjon for sondemating surret rundt halsen. Gutten pustet ifølge mora tungt, ikke på grunn av slangen han hadde rundt halsen, men fordi han var stresset. Hun har fortalt at hun brukte langt tid på å roe ham ned.

Epilepsi

Den personlige assistenten var vanskelig å vekke. Da mora endelig fikk kontakt med ham, skal han ha vært omtåket. Han var etter hvert likevel våken nok til å samle sammen tablettene på gulvet og ta dem med seg før han forsvant. Da hadde imidlertid mor allerede tatt beslag i en av tablettene. Den viste seg senere å være av typen Rivotril, en epilepsimedisin som også omsettes blant rusmisbrukere.

Domfelte hevdet overfor retten at han var under utredning for epilepsi, men ble ikke trodd. Han hevdet også at årsaken til seinere funn av store mengder narkotika hjemme hos ham, var at han oppbevarte dem for en venn. Heller ikke dette ble han trodd på.

I stedet fikk han en samledom. I tillegg til å ha vært ruspåvirket på jobb som helsepersonell, og etter rettens skjønn «grov overtredelse av lov om helsepersonell», ble han dømt for fire tilfeller av oppbevaring av narkotika, ett forsøk på oppbevaring av narkotika, tre ruskjøringer, ett brudd på kravet til aktsomhet i trafikken og fire forhold av bruk av narkotika.

Valg 2021: Fire av ti LO-medlemmer stemte på Arbeiderpartiet

Arbeidsgiver oppdaget ingenting

Helsearbeideren var ifølge NRK engasjert av et byrå som tilbyr PBA-tjenester i 94 norske kommuner. Den daglige lederen hevder i en epost til NRK at de aldri skriver arbeidskontrakter med folk som ikke kan fremlegge politiattest.

Mannen skal i 2015 blitt ilagt forelegg for bruk og oppbevaring av hasj. I 2019 skal han ha blitt stoppet av politiet for mistanke om kjøring av bil i påvirket tilstand. Det ble da tatt blodprøver som viste at han hadde narkotika i blodet. Det siste forholdet er en del av den omtalte samledommen.

«Vi har omfattende intervju og referansesjekk på alle som blir ansatt hos oss. Det er likevel ikke alle forhold man klarer å avdekke gjennom dette», skriver den daglige lederen.

Ifølge statskanalen ønsker mannen etter at dommen er sonet ferdig å gjenoppta sin påbegynte sykepleierutdanning.

Annonse

Flere saker

Annonse