JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FHI med nye tall:

Helsepersonell blir mest smittet av korona. Og en gruppe ligger på topp

Ambulansearbeidere ligger øverst på lista over helsepersonell som fikk påvist koronasmitte i fjor. Kurt Rønning i Fagforbundet er ikke overraska.
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.

Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.

Colourbox.com

karin.svendsen@fagbladet.no

En statistikk fra Folkehelseinstituttet viser SARS-CoV-2-smitte blant helsepersonell i Norge i 2020. 1,48 prosent av helsepersonell hadde fått påvist koronasmitte. I Tidsskrift for Den norske legeforeningen presenterer forskere ved Folkehelseinstituttet en oversikt over hvor mange og hvilke helsepersonell-grupper som fikk påvist smitte i fjor.

De har ifølge Dagens Medisin samla data fra over 380.000 ansatte i helsetjenesten. Oversikten viser at 1,48 prosent av de ansatte fikk påvist smitte i 2020. Til sammenligning var det 1,11 prosent av den voksne befolkninga mellom 20 og 69 år som var testa positivt. 5.673 personer i utvalget hadde påvist smitte.

Mye lest: «Trine» ble drapstruet på jobb. Nå har hun ikke vært ute av huset uten følge på to år

Smitterisiko

– Vi ser hvordan smitten er fordelt, men vi kan ikke si noe om hvor den har skjedd. Dette er kun deskriptive data for yrkesgruppene vi har valgt ut, sier Mari Molvik til Dagens Medisin. Hun er lege i spesialisering i samfunnsmedisin og forsker ved Seksjon for resistens- og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet.

– Uansett hvor smitten har skjedd, kan den føre til smittespredning innad i tjenestene. Målet med studien har vært å få en oversikt for å kunne forstå smittespredningen, og evaluere og målrette tiltak og råd vi gir til tjenestene, sier Mari Molvik.

Mye delt: Morten (39) har vært kriminell og rusmisbruker – det gjorde han helt perfekt for jobben i Nav

Direkte pasientkontakt

– Jeg er ikke overraska over at ambulansearbeiderne ligger på toppen, sier Kurt Rønning, nestleder i Yrkesseksjon for helse og sosial i Fagforbundet, til Dagens Medisin.

Han mener grunnen er at ambulansearbeiderne er først på stedet og har stor risiko for å komme i direkte kontakt med pasienter med smitte.

– Hele yrkesgruppa står i frontlinja. For andre yrkesgrupper er det sånn at noen er utsatt for smitte, andre ikke. I ambulansetjenesten jobber alle prosent i en utsatt posisjon for å bli eksponert for viruset, sier Rønning.

– Jeg er ikke overraska over at ambulansearbeiderne ligger på toppen, sier Kurt Rønning, nestleder i Yrkesseksjon for helse og sosial i Fagforbundet.

– Jeg er ikke overraska over at ambulansearbeiderne ligger på toppen, sier Kurt Rønning, nestleder i Yrkesseksjon for helse og sosial i Fagforbundet.

Per Flakstad

Annonse
Annonse