JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deltidskulturen i norske sykehjem:

Heltid er et effektivt vern mot koronaen, mener Ap-politiker

Kommuner med mye deltid har vært sårbare i koronakrisen. Nå krever Aps Ingvild Kjerkol tiltak fra regjeringen.
Deltidskulturen er en alvorlig trussel mot smittevernet på norske sykehjem, mener Arbeiderpartiet.

Deltidskulturen er en alvorlig trussel mot smittevernet på norske sykehjem, mener Arbeiderpartiet.

Anna Granqvist

helge@lomedia.no

– Under pandemien har vi erfart at problemet med deltid har fått nye negative sider ved seg. Deltidskulturen, som rammer to av tre ansatte innen helse og omsorg i norske kommuner, er en alvorlig trussel mot smittevernet på våre sykehjem, sier Ingvild Kjerkol, Aps helsepolitiske talsperson, til FriFagbevegelse.

Kjerkol i juni i fjor: Bruken av vikarer utgjør en stor smittefare for omsorgssektoren

Ett sykehus under pandemien

Nå ber Ap-politikeren regjeringen se til Trondheim kommune. Der bestemte de seg tidlig for en strategi. Nemlig at alle ansatte bare kunne jobbe på ett sykehjem under pandemien.

På den måten har man sikret godt smittevern for ansatte og beboere. Da spres ikke smitten på flere sykehjem, påpeker Kjerkol.

– Vi bevilget fem millioner kroner til å øke heltidsandelen under pandemien. Det har resultert i veldig få tilfeller av smitteutbrudd på sykehjem i kommunen i denne tida. Vi er stolte av at vi har klart å beskytte våre eldste, sier ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim til FriFagbevegelse.

Deltidsproblematikken er imidlertid en vanskelig politisk nøtt i norske kommuner.

– Ufrivillig deltid er skadelig både for den enkelte og for samfunnet. Ansatte på våre sykehjem har gjort en heltemodig innsats under pandemien og tatt smittevern på sine skuldre. Nå skylder vi pandemiens helter at samfunnet stiller opp for dem, mener Ottervik.

Aktuelt: Koronaoppfølging splitter Stortinget

Saken fortsetter under bildet.

Aps Ingvild Kjerkol mener pandemien har bevist at heltid er et effektivt smittervernsgrep.

Aps Ingvild Kjerkol mener pandemien har bevist at heltid er et effektivt smittervernsgrep.

Nanna Aanes Wolden

Ap utfordrer helseministeren

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) må nå svare på et skriftlig spørsmål fra Aps Ingvild Kjerkol. Hun utfordrer Høie på følgende:

Ønsker han å ta de smittevernmessige konsekvensene av deltidsarbeid til etterretning? Og vil han innføre konkrete tiltak for å øke andelen som jobber heltid i helsesektoren?

Ingvild Kjerkol viser blant annet til statsminister Erna Solbergs redegjørelse for Stortinget om koronakommisjonens funn. Da nevnte ikke Solberg deltidsproblematikken med et eneste ord.

Mer heltid gir bedre smittevern på sykehjem, konkluderer en forskergruppe ved Senter for omsorgsforskning i en undersøkelse på oppdrag fra koronakommisjonen. Rapporten debatteres i Stortinget denne uka.

– Mange ansatte er i dag helt avhengig av å jobbe flere steder på grunn av lave stillingsprosenter slik at økonomien skal gå rundt. Vi mener det er en styrke for den enkeltes økonomiske forutsigbarhet, men også for et bedre smittevern, at flere får hele og faste stillinger, sier Ingvild Kjerkol.

Jonas Gahr Støre i sin 1. mai-tale: Fagbevegelsen er viktigere enn noensinne

Nytt Ap-vedtak om heltidsjobber

Foruten en styrket kommuneøkonomi og en opptrappingsplan for bemanning i eldreomsorgen, vil Ap endre lovverket og snu bevisbyrden slik at det er arbeidsgiver som må dokumentere hvorfor det er behov for deltid, ikke som i dag hvor det er arbeidstaker som må dokumentere krav på økt stilling.

– Nå trenger vi å spille på lag med norske kommuner for å sikre flere hele og faste stillinger i helse, omsorg og pleie, mener Kjerkol.

Helse- og omsorgsministeren må besvare spørsmålet fra Kjerkol innen seks virkedager. Kutymen er å svare på slike spørsmål i Stortinget først.

Annonse
Annonse