JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i privat sektor:

Her blir det streik hvis partene ikke blir enige i lønnsoppgjøret

Disse gruppene tar LO og YS ut i streik dersom de ikke blir enige.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Siste: Ved 14-tiden mandag ettermiddag ble partene enige i årets lønnsoppgjør. Dermed blir det ingen storstreik.

LO skriver i en pressemelding at de vil ta ut 23.000 medlemmer i streik fra mandags morgen hvis LO og NHO ikke blir enige i meklingen som skal foregå hos Riksmekleren i helgen. YS har varslet at 1629 medlemmer blir tatt ut i streik. Totalt kan dermed nærmere 25.000 være i streik mandag.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

LO krever en rettferdig andel

Onsdag krevde LO at den frivillige meklingen opphører. Det betyr at partene har fire dager på seg til å bli enige. Fristen løper fra midnatt torsdag og utløper ved midnatt natt til 1. april.

– Våre medlemmer skal ha en rettferdig andel av de verdiene de har vært med å skape. Vi har tatt ansvar i dårlige tider og vist måtehold i flere lønnsoppgjør på rad. Nå er det rom for kjøpekraftforbedring for alle og et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, som i de siste årene har hatt den svakeste lønnsutviklingen av alle, sier LO-leder Hans Christian Gabirelsen i pressemeldingen, og føyer til:

– Vi har alltid som mål å bli enige, men er også forberedt på streik, om det blir nødvendig.

Det har aldri vært streik i mellomoppgjøret mellom LO og NHO, og mange hevder at det heller ikke vil bli det i år. Men etter det FriFagbevegelse erfarer stiller situasjonen seg annerledes i år. Det har vært flere år med dårlig lønnsutvikling, strømprisene har skutt i været og nå har også Norges Bank skrudd opp renta. Til sammen gjør dette at det er forventninger om et betydelig lønnstillegg.

I LO går streikeforberedelsene for fullt. De har produsert løpesedler og streikevester.

Er du medlem i LO? Da kan du sjekke om bedriften din kan bli omfattet av streik her:

Er du medlem i Norsk Sjømannsforbund eller Norsk Sjøoffisersforbund (LO)? Sjekk denne lista:

Listene blir oppdatert jevnlig, basert på opplysninger fra LO. Vi prøver å oppdatere kontinuerlig. Hvis du er i tvil om virksomheten din er tatt ut i streik, sjekk den originale lista på lo.no.

YS krever reallønnsvekst

YS har varslet at 1629 medlemmer blir tatt ut i streik fra mandag morgen hvis ikke partene blir enige i løpet av helga. Det er fire forbund i YS som vil være omfattet av streiken.

– YS kom til dette oppgjøret med et krav om betydelig reallønnsvekst, sammen med ekstra tillegg til lavtlønte arbeidstakere, sier leder av YS Privat, Vegard Einan, i en pressemelding. Han viser til at landet er inne i en konjunkturoppgang, sysselsettingen øker, og arbeidsledigheten har sunket.

– Samtidig har den gjennomsnittlige reallønnen så og si ligget stille de siste fem årene. Derfor er det i år rom for at arbeidstakerne får en større del av verdiskapningen, mener Einan.

p

Parat har varslet at de vil ta ut 739 medlemmer. Blant annet vil Plaza Hotel, Scandic St. Olavs plass og Holmenkollen Park hotell omfattes. YTF vil akkurat som Transportarbeiderforbundet ramme Rema-distribusjonen. 491 YTF-medlemmer er varslet tatt ut til streik. Safe har tatt ut stillasbyggerne i Bilfinger, og Beerenberg Services til sammen 485 medlemmer. I tillegg har Delta tatt ut 14 medlemmer ved Furukollen Psykiatriske senter i Årnes i streik.

Er du medlem i YS? Da kan du sjekke her om bedriften din kan bli omfattet av streik her:

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse