JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få jenter velger bygg-, elektro-, industri- og transportfag:

Her er bare seks prosent av lærlingene jenter

Det trengs flere jenter inn i bygg-, elektro-, industri- og transportfagene, mener et utvalg som har sett på tilbudsstrukturen innen fagopplæringen.
Julie Sæther Larsen tok fagbrev som bilmekaniker og har jobbet i fire år på Motor-Trade AS i Trondheim. Nå er hun med i nettverket Kvinner i Utradisjonelle Yrker, som jobber for å få flere jenter til å velge mannsdominerte yrker. (Arkivfoto)

Julie Sæther Larsen tok fagbrev som bilmekaniker og har jobbet i fire år på Motor-Trade AS i Trondheim. Nå er hun med i nettverket Kvinner i Utradisjonelle Yrker, som jobber for å få flere jenter til å velge mannsdominerte yrker. (Arkivfoto)

Bjørn A. Grimstad

torgny@lomedia.no

Inspirert av prosjektet Jenter i bil og elektro, forslår utvalget at det skal etableres et slikt prosjekt også innen industri- og transportfagene for å få jenter til å gjøre utradisjonelle yrkesvalg.

Det er 22400 lærekontrakter innen de fagområdene som utvalget har vurdert. Gutter har 94 prosent av kontraktene, mens jentene har beskjedne 6 prosent.

Utvalget mener at den skjeve rekrutteringen til disse fagene er en av de største utdanningspolitiske utfordringene.

«Når svært få jenter velger bygg, elektro og industrifag, går bransjene glipp av mange gode talent og lærlinger som kan bli dyktige fagarbeidere. Det er også dokumentert at arbeidsplasser som har en tilnærmet lik fordeling av kvinner og menn, har en tendens til å bli bedre enn arbeidsplasser hvor det ene kjønnet er i klart flertall», skriver utvalget.

Rekrutteringsplan

De foreslår at det innføres et ekstra tilskudd til bedrifter som tegner lærekontrakt med jenter i disse fagene og fører dem fram til fagprøven. De oppfordrer også Kunnskapsdepartementet til å utarbeide en nasjonal plan for å øke rekrutteringen av jenter til disse fagene.

• På Melhus følger jentene sine yrkesdrømmer

Jentenettverk

De viser til prosjektet «Jenter i bil og elektro» som ble gjennomført fra 2008 til 2012. I dette prosjektet var 17 bedrifter i fire fylker med. Her utarbeidet bedriftene handlingsplaner for at jenter skulle finne det attraktivt å jobbe der, og for at de kvinnelige medarbeiderne skulle trives. Et annet viktig tiltak var at det ble etablert jentenettverk der jenter i de to bransjene kunne møtes for å utveksle erfaringer.

I perioden 2008 – 2010 eksisterte det en plan for likestilling i barnehage og grunnopplæring. Et av hovedmålene i denne planen var «å endre kjønnsbalansen i valg av utdanning og yrker – med særlig oppmerksomhet på fag- og yrkesopplæringen og rekrutteringen av jenter til realfag – skal bedres.» Utvalget slå fast at denne planen ikke er fornyet.

Prisvinnere

På LO-kongressen i 2013 fikk de to initiativtakerne til «Jenter i bil og elektro», Inger Vagle og Ellen Møller LOs likestillingspris for det arbeidet de hadde gjort.

• Prisvinnere ble doktorer

Utvalget som foreslår disse tiltakene er et av fem utvalg som forrige mandag overleverte vurderinger av fagutdanningen i alle fag. Det er Utdanningsdirektoratet som har satt ned utvalget. Hele prosessen skal bli en del av beslutningsgrunnlaget når Kunnskapsdepartementet skal foreslå endringer i den videregående opplæringen innen yrkesfag.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse