JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er jobbene norske bedrifter sliter med å fylle

Hver fjerde norske arbeidsgiver sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft. Fremfor alt mangler faglærte, som sveisere og elektrikere, teknikere og ingeniører.
Sveisere er ettertraktet arbeidskraft

Sveisere er ettertraktet arbeidskraft

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

ManpowerGroup har spurt nesten 40.000 arbeidsgivere i 43 land om hvor vanskelig det er å få tak i den arbeidskraften de trenger. Ut fra dette har bemanningsselskapet utarbeidet en liste over de ti vanskeligste stillingene å rekruttere til i Norge akkurat nå.

Faglærte, som elektrikere og mekanikere, topper listen, fulgt av teknikere, som kvalitetskontrollører og ingeniører innen kjemi, elektronikk og mekanikk.

Videre på listen følger bussjåfører og lastebilsjåfører, profesjonsutdannede advokater og forskere, IT-eksperter og lærere.

Om vi skal tro rundspørringen, sliter norske arbeidsgivere også med å få tak i helsearbeidere, selgere og industriarbeidere.

Dette er lønna i over 300 yrker

Ti yrker med mangel på arbeidskraft i Norge:

1 Faglærte (elektrikere, sveisere, mekanikere)

2 Teknikere (kvalitetskontrollører, teknisk kyndige)

3 Ingeniører (kjemi, elektronikk, mekanikk, sivilingeniører)

4 Yrkessjåfører (lastebil, varelevering, bygg og anlegg, kollektiv transport)

5 Kontoransatte (prosjektledere, advokater, forskere)

6 IT-eksperter (cybersikkerhet, administratorer, teknisk støtte)

7 Lærere

8 Helsearbeidere (leger, sykepleiere)

9 Selgere

10 Industri (produksjon, maskinoperatører)

(Kilde: ManpowerGroup: Solving the Talent Shortage.)

Kraftig økning

Undersøkelsen viser at 25 prosent av norske arbeidsgivere sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft. I 2016 var tallet 16 prosent.

Konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup Norge peker på at kompetansemangel foreløpig er mindre utbredt i Norge enn i resten av verden.

Men globalt peker trenden mot at det blir stadig vanskeligere å finne kvalifiserte arbeidstakere. På verdensbasis oppgir 45 prosent av arbeidsgiverne at de sliter med dette. I Japan er tallet 89 prosent.

– Utviklingen globalt viser at bedriftene selv må utvikle talentene de behøver. Her ligger Norge bakpå, sier Brath.

– I fremtiden kan vi ikke rekruttere oss ut av kompetanseproblemene. Norske bedrifter har nå et handlingsrom til å få på plass utviklingsprogrammer. Det må de bruke godt, mener hun.

– Kan ta grep

I Norge oppgir hver tredje arbeidsgiver at jobbsøkere enten mangler «harde» ferdigheter eller tilstrekkelige «myke» ferdigheter. Digitalisering og nye forretningsmodeller gjør at den riktige balansen mellom tekniske og menneskelige ferdigheter er viktigere enn noen gang, ifølge ManpowerGroup.

Bemanningsselskapet peker på fire grep arbeidsgivere kan ta for å lykkes bedre med å få tak i den arbeidskraften de trenger:

• Investere i å videreutvikle egne ansatte.

• Finne nye veier inn i talentmarkedet eller betale mer.

• Leie kompetanse.

• Hjelpe ansatte opp eller videre til nye roller i eller utenfor organisasjonen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse