JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Ukraina

Her er Norges plan for opprustning av Forsvaret. Dette går pengene til

Forbundsleder Torbjørn Bongo ble nærmest tatt på senga fredag. Tre milliarder kroner til Forsvaret allerede nå, overrasket ham.
Jonas Gahr Støre sa fredag at Norge står overfor et mer uforutsigbart og aggressivt russisk regime.

Jonas Gahr Støre sa fredag at Norge står overfor et mer uforutsigbart og aggressivt russisk regime.

Tri Nguyen Dinh

helge@lomedia.no

– Pengene kom både tidligere og var mer enn jeg hadde forventet, sier lederen i Norges offisers- og spesialistforbund.

Regjeringen foreslår tre milliarder kroner for å styrke Forsvaret og 500 millioner kroner til sivil beredskap i år.

Regjeringen legger nå opp til økt aktivitet både i Sjøforsvaret, Hæren og Heimevernet. Innkjøp av materiell, ammunisjon og reservedeler skal øke utholdenheten og beredskapen til Forsvaret.

Dette innebærer blant annet de tre milliardene til Forsvaret:

* 800 millioner kroner til maritim aktivitet i nord. Til økt overvåking av havområdene i nord.

* 650 millioner kroner til Heimevernet og Hæren inkludert mer øving. Brigade Nord, Finnmark Landforsvar og store deler av Heimevernet skal trene og øve mer.

* En milliard kroner til å styrke beholdningen på lager. Anskaffe og styrke beholdningen av ammunisjon, personlig utrustning, kritisk materiell og fylle opp drivstofflagre.

– Både riktig og nødvendig

Bare for fire dager siden forventet Bongo at det skulle komme mer penger til Forsvaret i revidert budsjett i mai.

Nå kom det allerede før uka var omme.

– At dette kommer så raskt og at det kom såpass mye, hadde jeg ikke sett for meg. Samtidig er det både riktig og nødvendig. Jeg synes også tiltakene i hovedsak treffer godt, oppsummerer forbundslederen.

Likevel mener han at regjeringen kunne vært litt tydeligere i forhold til personellområdet.

– Jeg ser at pengene til Hæren og Heimevernet også kan brukes på personellsiden. Men vi er fortsatt ikke i mål. Hurdalsplattformen sier at man skal styrke Forsvaret på personellsiden og at det skal skje raskt, sier Bongo.

Mye delt: Russlands invasjon snur energisituasjonen helt på hodet, mener fagsjefen i Agenda

Må overvåke kysten

Forbundsleder i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, er meget tilfreds med at sjøforsvaret skal styrkes.

– Det er dessverre en dyd av nødvendighet. Men i tillegg må man også se på hvordan man på en bedre måte kan overvåke trafikken langs hele kysten, Ikke bare i nordområdene, sier Sande.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa i Stortinget fredag at dette er nødvendige tiltak, fordi vi står overfor et mer uforutsigbart og aggressivt russisk regime.

Han trakk blant annet fram at Russland bruker omfattende militær makt mot sivile og sivil infrastruktur, og at det russiske regimet viser få tegn til å følge diplomatiske spor.

Han sa også at Putin bruker truende retorikk overfor Nato og vestlige land og har hevet beredskapen for sine kjernevåpenstyrker.

Aktuelt: Folkehjelpen ruster opp for å ta imot flyktninger fra Ukraina. Forventer en tidobling om kort tid

Annonse
Annonse