JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

Mandag presenterer Terje Aasland regjeringens plan videre for å møte de høye strømprisene og kraftsituasjonen.
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

helge@lomedia.no

Olje- og energiministeren er kanskje den mest pressa statsråden i Støre-regjeringen.

Fredag stilte han til debatt på Notodden Blues Festival med følgende budskap:

– Folk skal være helt trygge på at vi skal kunne leve gode og trygge liv i en situasjon hvor strømprisen er ekstrem høy. Det er viktig for regjeringen, sier Aasland til FriFagbevegelse.

– Mange hevder at det tar for lang tid?

– Med det vi jobber med nå, er vi kommet på et godt spor. Vi har gitt beskjed til kraftprodusentene om at de skal holde igjen på vann og sikre forsyningssikkerheten. Vi har jobbet intenst gjennom hele sommeren og tiltakene virker. Vi ser at vann holdes tilbake, magasinkapasiteten bedres, siste uke fikk vi nettoimport av kraft til sør. Så skal vi så raskt som mulig sammen med Stortinget gjøre nødvendige justeringer av ordningene.

Her er statsrådens plan for kraftsituasjonen

* Når det er mindre vann i magasinene, skal krafteksporten begrenses.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten. Rammeverket begynner å bli klar i forhold til hvordan vi kan gjennomføre det, røper han overfor FriFagbevegelse.

* Strømstøtten skal forsterkes og forlenges.

– Vi skal sørge for at vi har en ordning som reduserer husholdningenes kostnader, når prisene er ekstremt høye. Vi er i ferd med å evaluere dagens strømstøtte-ordning. Med det prisbildet vi har nå er det behov for å forsterke dette, sier Aasland.

* Regjeringen vil komme med løsninger for støtte til det næringslivet som er utsatt for ekstremt høye kraftpriser.

– Det må gjøres på en troverdig måte og rammes inn på en god måte. Det krever litt mer jobb, mener statsråden.

* Vannkraften må oppgraderes og utvikles.

– Er det en tid for å gjøre dette, er det nå, sier Aasland.

* Havvind og fornybar kraft skal øke tilgangen til kraft. Men det krever litt mer tid.

Mandag møter Aasland NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Det vi skal snakke om, er næringslivet og den ekstreme situasjonen. Vi skal gå gjennom konsekvensene. Vi jobber med tiltak for den delen av næringslivet som er utsatt og sliter med ekstremt høye priser. Vi har lansert en løsning, med fastprisavtaler gjennom en endring av skattesystemet. Vi ser også at den situasjonen med høye strømpriser vil vedvare og forsterkes. Vi jobber med ulike løsninger for å komme de i møte, sier Aasland.

Kommentar: «Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»

Setter frist på 14 dager

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, mener situasjonen i næringslivet og industrien er akutt kritisk.

– Jeg tviler ikke på at regjeringen jobber intenst med dette og har et håp om at det kommer gode nyheter. Men det må komme i løpet av 14 dagers tid, mener Lier-Hansen.

– De som nå driver små og mellomstore bedrifter på Sørvest- og Østlandet, er i knestående. Det gjelder ikke bare mine bedrifter. Det gjelder også næringsmiddelbedrifter og hoteller i Utkant-Norge. De får ikke hjula til å gå rundt. Det finnes eksempler på bedrifter som har gått fra å ha strømutgifter på halvannen million kroner til utgifter på 10 millioner kroner. Det sier seg selv at ingen har planlagt for det, sier Lier-Hansen.

– Så har vi kanskje håpet at dette skulle gå raskere over. Men når det ikke går over, blir dette en økonomisk faktor som gjør at man kan gå konkurs. Og konkursene står nå i tur og orden. Dette gjelder også bedrifter som er en del av det grønne skiftet, legger han til.

Han mener regjeringen må komme på plass med en ordning, for eksempel en strømstøtte-ordning som kan bygges på samme måte som ordningen for husholdningene.

Debatt: «Vi kan takke regjeringen og Stortinget for de høye strømprisene»

– Det går for sent

Men den må være treffsikker. Det må være en ordning som ikke kan misbrukes, som ikke er sløsing med ressursene.

– Vi står i en akutt situasjon som må håndteres. Men verdensbildet er i endring. Ingen ting blir som før. Energi kommer til å koste mer. Klimaskiftet kommer også til å koste. Min bekymring er at det går for sent, mener fylkesordfører i Vestfold og Telemark, Terje Riis-Johansen (Sp).

Annonse
Annonse