JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SVs landsmøte:

Her er SVs plan for å skape arbeidsplasser i hele landet

De kommende ti årene vil kreve en stor forandring av det norske samfunnet, påpeker SV-lederen.
Partileder Audun Lysbakken i SV.

Partileder Audun Lysbakken i SV.

SV

aslak@lomedia.no

Nye, grønne arbeidsplasser er et sentralt punkt når Audun Lysbakken viser til den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelts økonomiske reformprogram fra 1930-tallet i forkant av partiets landsmøte. Lysbakken lanserer det han kaller en «grønn new deal».

Planen til SV de neste ti årene er å nå klimamålene, redusere ulikhetene og sørge for arbeidsplasser i hele landet. Utgangspunktet er også bra. SV går mye fram på målingene i store deler av landet og har aldri hatt flere medlemmer enn nå.

– Den kommende tiårsperioden vil kreve en stor forandring av det norske samfunnet. Utfordringen blir å gjøre dette på en måte som er trygg og rettferdig for vanlige folk. Det aller viktigste er at alle de som på en eller annen måte har arbeidet sitt knyttet til oljen i dag ikke mister arbeidsplassene sine, sier SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

ph

Aktiv industripolitikk

For Lysbakken er det helt essensielt å videreutvikle arbeidsplassene som er relatert til oljen. Forutsetningen er en aktiv industripolitikk. En politikk som gjennom styring av økonomien skaper nye markeder for industrien. For eksempel innenfor det maritime.

– Vi har et enormt potensial for å bygge nullutslippsskip i Norge - alt fra sjarker til cruiseskip. Norge skal bli ledende innenfor nullslippsteknologi, og utslippene her hjemme skal ned med 60 prosent innen 2030. Vi kan få et industrieventyr for hav-vind og bør satse på det, mener SV-lederen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Han vektlegger også potensialet og de store industrimulighetene som finnes innenfor det grønne karbonet fra skogen. Det realiseres imidlertid ikke uten en aktiv næringspolitikk, ifølge Lysbakken.

– Det kan skje gjennom alt fra støtteordninger for å få i gang utviklingen til regulering av skip som får lov til å ta offentlige oppdrag i Norge på fergesambandet. Det kan skje gjennom statlig eierskap av statsselskaper som skal drive det fram på samme måte som under oljeeventyret, sier han.

Rom i norsk økonomi

En annen forutsetning er at det må skapes rom for denne satsingen i norsk økonomi.

– Hvis vi stadig leter etter mer olje og åpner nye oljefelt, får vi ikke dette rommet. Det er dårlig næringspolitikk og innebærer en for stor økonomisk risiko. Vi risikerer å miste muligheten vi nå har og få oss en skikkelig smell i framtida, understreker SV-lederen.

Følg oss på Facebook

Han imøtegår den sentraliseringspolitikken som regjeringen blant annet blir beskyldt for av Sp.

– Sentralisering svekker mulighetene for å bruke ressursene i hele landet og til å skape velstand i framtiden. Det som skjer langs kysten med fiskeriressursene er et godt eksempel, mener Lysbakken.

ph

Får fortjenesten

– Nå samles fisken på altfor få hender, og det er noen få trålerledere og kvotebaroner som stikker av med mer og mer. Vår politikk er å få en større del av ressursene tilbake til kysten, føyer han til.

Hensikten med en slik poltikk er at flere kan bli involvert i fiskerinæringen.

– Resultatet blir at en større andel av fisken kommer på land. Det betyr også større muligheter for å bygge et næringsliv rundt denne industrien framfor at fisken fraktes ut av landet og blir skåret opp i Kina, Baltikum eller et annet sted, sier Audun Lysbakken.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse