JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eks KrF-politiker:

Hilde Ekeberg meldte seg ut av KrF. Hun forutså dagens krasj i regjeringen

Hilde Ekeberg var sentralstyremedlem i KrF, men meldte seg ut da partiet valgte side. Hun er ingen måte overrasket over at det knaker i regjeringen.
IKKE OVERRASKET: Det som er viktig for KrF er også viktig for Frp, men med motsatt fortegn, mener tidligere sentralstyremedlem Hilde Ekeberg.

IKKE OVERRASKET: Det som er viktig for KrF er også viktig for Frp, men med motsatt fortegn, mener tidligere sentralstyremedlem Hilde Ekeberg.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Hilde Ekeberg fra Lillehammer gikk ut av ledelsen på landsmøtet i april i fjor. Da hadde hun vært en del av KrFs partiledelse i seks år.

Hun tilhørte den røde delen av KrF som mener partiet tok et feil retningsvalg da partiet valgte å gå inn i dagens regjering med Høyre, Frp og Venstre.

Tok veldig fyr

Hilde Ekeberg er på ingen måte overrasket over at det knaker i sammenføyningen i regjeringen:

– Vi hadde to landsmøtevedtak på at vi ikke skulle gå i regjering med Fremskrittspartiet. Det var jo nettopp den politiske avstanden som var argumentasjonen vår da vi behandlet retningsvalget. Problemet er, hvis Frp skal ha mer blanke gjennomslag, hvordan skal det skje uten at Venstre og KrF skal blø tilsvarende? Når Frp skal ha blanke gjennomslag vil det ofte sette KrF i en vanskelig situasjon, sier Hilde Ekeberg til FriFagbevegelse.

– Det som er viktig for KrF er også viktig for Frp, men med motsatt fortegn, mener Hilde Ekeberg.

Hun mener det er lett å avsløre intensjonen til Frp i forhold til denne situasjonen.

– Jeg ser at fylkesledere i Frp mener at man må ha seier på andre saker, som bompenger, iskanten og pelsdyrnæringen, for å fortsette i regjeringen. Men da er det jo ikke denne saken som er hovedproblemet. Det er jo sikkerhetssituasjonen og innvandring som dette dreier seg om, påpeker Ekeberg.

Hun mener avstanden mellom Frp og KrF rett og slett er for stor. Derfor sto hun også på rød side da retningsvalget ble tatt høsten 2018.

En bekreftelse

Den tidligere KrF-politikeren føler at hun nå har fått en bekreftelse på at det hun har gjort var riktig.

– Helt siden Granavolden-erklæringen har det siste året vært en kontinuerlig bekreftelse på at regjeringsdeltakelsen har vært et politisk prosjekt som har endret partiet. Det som har skjedd de siste dagene er en enda tydeligere demonstrasjon av det samme.

Mange sitter fortsatt og teller på knappene om de skal melde seg ut av partiet eller ikke.

– KrF står i fare for å miste en hel fløy av partiet, noe som igjen forsterker konsekvensene av retningsvalget. Det blir veldig spennende å se hva som er den egentlige årsaken til at Frp vil ut av regjeringen. Jeg tror kravlisten de skal legge fram vil fortelle ganske mye, sier Hilde Ekeberg.

Hun mente under retningsvalget høsten 2018, at den beste veien å gå for partiet både strategisk og politisk, ville vært å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Dagens regjering trekker Norge i feil retning med økte forskjeller og tendenser i arbeidslivet som man ikke evner å ta tak i. Nå gjenstår det å se om KrF kan trekke regjeringen i riktig retning, sa Hilde Ekeberg den gang til FriFagbevegelse.

At det kan bli en sentrum/høyre-regjering i stedet, tror hun ikke endrer noe.

– Uansett hvem som blir sittende og hvem som går ut av denne regjeringen, tror jeg det er vanskelig å se for seg noe annet enn at de må samarbeide. Jeg tror ikke Arbeiderpartiet er klare til å forhandle statsbudsjett med Høyre, selv om Frp går ut. Dermed vil hovedretningen bli den samme all den tid KrF har tatt et langt steg til høyre, mener Hilde Ekeberg.

KrFs endrede syn

For et snaut år siden sa statsminister Erna Solberg at hun åpner for å ta hjem foreldreløse barn av norske IS-medlemmer, samtidig som hun understreket at det ikke var aktuelt for regjeringen å hente hjem verken IS-krigere eller mødrene til deres barn. Nå har imidlertid det siste skjedd, og dannet grunnlaget for en regjeringskrise.

KrFs retningsvalg har fått tydelige konsekvenser på flere områder:

Erna Solberg har vedgått at innstrammingen i bruk av innleid arbeidskraft var særlig problematisk og det største nederlaget før KrF kom i regjering. Etter at KrF gikk i regjering har det vært stille fra partiet i arbeidslivsspørsmål.

Pensjon fra første krone kunne vippet en annen vei med et annet retningsvalg for KrF.

Og skattekontorene ville ikke blitt flyttet, hvis ikke KrF hadde blitt en del av regjeringen.

Annonse
Annonse