JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningspionér ble ikon på nett:

HKs nye chatbot, Sidsel, hedrer tidligere forbundsleder Sidsel Bauck

Nede i høyre hjørne på Handel og Kontors nettsider titter en kjent skikkelse frem: – Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?
LIGNER: HKs nye chatbot, Sidsel, hedrer den tidligere HK-lederen Sidsel Bauck.

LIGNER: HKs nye chatbot, Sidsel, hedrer den tidligere HK-lederen Sidsel Bauck.

arkivfoto og HK

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Handel og Kontor lanserte nylig en chatbottjeneste på sine nettsider. Den skal først og fremst være et lavterskeltilbud og hjelpe folk med enklere spørsmål.

– Da vi digitaliseriserte tariffavtalene for to år siden la vi merke til at flere forbund startet med chatboter, sier nestleder Bjørn Mietinen som har vært prosjektleder for satsingen.

Etter nøye kartlegging og anbudsrunder laget forbundet sin egen chatbot.

Hedrer Sidsel Bauck

Chatboten er oppkalt etter den første kvinnelige HK-lederen, Sidsel Bauck. Hun er blant annet kjent for slagordet «ei lønn å leve av».

– Vi syntes dette er fin måte å hedre henne på. I tillegg vil flere sikkert synes det er ekstra stas når de ser avataren, som er en personifisert tegning av roboten, sier en fornøyd Mietinen og viser til likheten mellom avataren og et kjent bilde av Sidsel Bauck.

Kvinnelig pionér: Sidsel Bauck er kvinnen bak slagordet «ei lønn å leve av»

Lavterskeltilbud

– Det vanligste er å bruke chatboter i sammenhenger der brukerne ønsker svar på konkrete spørsmål av enklere sort, sier han.

Sammen med en arbeidsgruppe bestående av tillitsvalgte og andre i HK brukte Mietinen en del tid i fjor høst på å teste den første versjonen av chatboten. Han sier at de la merke til at de fleste stiller spørsmål om lønn og tariffavtaler. Da er det positivt at chatboten er knyttet opp til HKs database med tariffavtaler.

– Men hva om noen stiller et oppfølgingsspørsmål som chatboten ikke har svar på?

– Det er alltid en risiko, men fordi den er designet slik at den lærer mer for hver gang den får nye spørsmål, blir den bedre over tid, sier Mietinen.

Saken fortsetter under bildet.

CHATTEVINDU: Nestleder i HK, Bjørn Mietinen, er fornøyd med at folk kan nå stille enkle spørsmål til HKs nye chatbot som ved eksempelet her.

CHATTEVINDU: Nestleder i HK, Bjørn Mietinen, er fornøyd med at folk kan nå stille enkle spørsmål til HKs nye chatbot som ved eksempelet her.

Erlend Angelo

Håper på rekrutteringseffekt

Chatboten vil være tilgjengelig for alle som besøker HKs nettside. Det betyr at også ikke-medlemmer vil kunne bruke den.

Mietinen påpeker at det vil være noen begrensninger for ikke-medlemmer, siden noen av svarene henviser videre til Min Side, som er forbeholdt medlemmer.

Dermed vil forhåpentligvis en positiv konsekvens av chatboten også være rekruttering av nye medlemmer.

Ingen telefondød

Mietinen forsikrer at HKs saksbehandlere fremdeles vil kunne nås på telefonen, og at chatboten er mer tenkt som et lavterskeltilbud.

– Chatboten er ment til å hjelpe å unngå at folk sitter i telefonkø for å få svar på enkle spørsmål. Slik sett håper vi også å hjelpe våre ansatte til å få mer kvalitetstid med medlemmer som har henvendelser av mer kompleks art.

Chatboten Sidsel er utviklet av Compendia, som også har levert chatbottjenester til blant annet NTL og Parat.

Saken fortsetter under bildet.

OPPDATERT: Chatboten Sidsel er også oppdatert smitteverntiltakene.

OPPDATERT: Chatboten Sidsel er også oppdatert smitteverntiltakene.

Handel og Kontor

Annonse

Flere saker

Annonse