JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF presset regjeringen til å snu

Høyre har ikke endret syn på dagpengekuttet

Høyre har ikke skiftet mening om dagpengekuttet, selv om budsjettenigheten fører 305 millioner tilbake på statsbudsjettet.
Høyres Heidi Nordby Lunde står fortsatt for dagpengekuttet hun ikke fikk med seg KrF på å gjennomføre.

Høyres Heidi Nordby Lunde står fortsatt for dagpengekuttet hun ikke fikk med seg KrF på å gjennomføre.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Forliket i budsjettforhandlingene ligger til grunn. Vi tilbakefører midlene som vi ble enige om. Men det endrer ikke vårt primærstandpunkt, sier Heidi Nordby Lunde til LO-Aktuelt.

Identisk tekst

Mens regjeringen i sitt opprinnelige budsjettforslag la inn et kutt i dagpengene til arbeidsledige, forhandlet KrF pengene tilbake gjennom budsjettforhandlingene.

KrF presset regjeringen til å snu: Det blir ikke kutt i dagpenger for arbeidsløse

Likevel har regjeringspartiene lagt inn en bestilling til regjeringen om «forslag til endringer av dagpengeordningen som styrker arbeidslinjen og som på en bedre måte enn i dag ivaretar formålet om inntektssikring for de som nylig har blitt arbeidsledige».

Dette er en nærmest identisk tekst i forhold til det som sto i det opprinnelige budsjettforslaget, og som KrF ikke ville gå med på.

Heidi Nordby Lunde avviser at det er en omkamp.

– Vi ønsker å markere vårt primærstandpunkt, og vise hvilken hensikt vi hadde med forslaget. Det er helt naturlig, sier Nordby Lunde.

• Følg oss på Facebook og Twitter

– Dagpenger skal fungere som en midlertidig inntektssikring for de som nylig er blitt arbeidsledige. Det står jeg for. Under dagens ordning kan du stå uten arbeid i tre år og være kvalifisert for en ytelse som i verste fall kan vare to år til. I slike situasjoner er andre ytelser som eventuelt må komme inn, poengterer hun.

Representantene til Høyre og FrP i arbeids- og sosialkomiteen skriver i sine merknader i innstillingen at «dagpenger er ment å være en midlertidig inntektssikring for de som i en periode står uten arbeid, men nylig har avsluttet et arbeidsforhold og så raskt som mulig skal ut i en ny jobb. Gjennom kun å legge inntekt siste år til grunn, vil ordningen treffe de med nærmest tilknytning til arbeidsmarkedet.

Regjeringens mål har vært å forsterke arbeidslinjen og styrke insentivene til en sterk og kontinuerlig tilknytning til arbeidslivet».

– Ikke aktuelt

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, har tidligere uttalt til LO-Aktuelt at det er uaktuelt å gå med på regjeringens dagpengekutt.

– For å gjøre endringer må KrF være enige i at de er gode. Dersom det ikke er gode endringer, vil vi ikke støtte dem. Regjeringens forslag i budsjettet for 2018 ble kritisert av flere eksperter, og dersom det er slike forslag regjeringen vil komme med igjen vil det ikke ble noe av det. Vi har altså ikke forpliktet oss til å stemme for noe vi ikke ønsker, poengterer han.

Han presiserer at hans utsagn i en pressemelding etter budsjettenigheten med regjeringen står ved lag.

– Kristelig Folkeparti er glad for at regjeringspartiene har gått med på å reversere kuttet i dagpengeordningen. Gruppen som ville miste retten til dagpenger med regjeringens forslag er trolig mennesker som allerede har ganske lave utbetalinger, og som allerede har en økonomisk motivasjon for å komme i arbeid. Dette ville økt presset på andre ytelser, som sosialhjelp eller arbeidsavklaringspenger, og flere ville skyves lenger unna arbeidsmarkedet. Nå kan disse menneskene gå et lysere år i møte, sier partiets finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad i en pressemelding etter at budsjettforliket var klart, mener Ropstad.

• Ap er ikke trygge på at de arbeidsledige får beholde dagpengene etter nytt stortingsvedtak

3.500 færre får rett til dagpenger

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse