JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Neste stortingsperiode:

Høyres programkomité vil fortsette kuttene i statlig sektor i fire nye år: – Det er knapt til å tro

Kjersti Barsok, lederen for NTL (Norsk Tjenestemannslag), er likevel ikke overrasket over at det største regjeringspartiet vil fortsette utarmingen av de statlige virksomhetene med en fortsatt ABE-reform.
Kjersti Barsok er ikke overrasket, men skjønner lite hvorfor Høyre vil fortsette med ABE-reformen i fire år til.

Kjersti Barsok er ikke overrasket, men skjønner lite hvorfor Høyre vil fortsette med ABE-reformen i fire år til.

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

– Vi har en ekstraordinær situasjonen som hele landet står i, etter en vår hvor ingen kan være i tvil om behovet for en sterk offentlig sektor for å sikre god krisehåndtering. Da er det knapt å tro at regjeringspartiet Høyre vil fortsette å utarme de statlige virksomhetene på denne måten, sier Kjersti Barsok til FriFagbevegelse.

– Har de ikke lært noe av denne våren, spør hun videre.

Mandag la programkomiteen i Høyre fram sitt første forslag til programutkast for neste stortingsperiode. Nestlederen i programkomiteen, Henrik Asheim, mener det som handler om ostehøvelkutt i offentlig sektor bør videreføres i neste stortingsperiode.

ABE-reformen står for «Avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen». Reformen trådte i kraft i 2015 og har siden medført årlige kutt på mellom 0,5 og 0,8 prosent i driftsutgiftene til alle statlige virksomheter. Til sammen er det snakk om rundt 8 milliarder kroner. I fjor ga den en innsparing på 1,9 milliarder kroner.

Ifølge en Fafo-rapport fra desember sist år, svarer over 60 prosent av tillitsvalgte og ledere som har opplevd slike kutt at ABE-reformen har hatt en negativ effekt på kvaliteten til tjenestene de tilbyr. Tre av fire svarer at aktivitetsnivået og tjenestetilbudet er blitt redusert.

Tariffoppgjøret i staten: Statsansatte forventer klimaengasjement fra staten i tarifforhandlingene

– Må ha ressurser

Kjersti Barsok mener kuttene har store negative konsekvenser både for innbyggernes rettssikkerhet, velferd og trygghet.

– For en etat som NAV tilsvarer regjeringens kutt 500 årsverk. Kuttene har også ført til lengre køer i domstolene og en svekket sivil beredskap. At Høyre tror staten utvikles ved bruk av ostehøvelkutt og ikke ved å tilføres tilstrekkelig med ressurser, tillit og faglighet er ikke overraskende. Mindre ressurser ser ut til å være Høyres svar på de fleste spørsmål som gjelder offentlig sektor. Men om statlige virksomheter skal løse sine samfunnsoppdrag og videreutvikle sine tjenester må de ha ressurser nok til å gjøre det, sier Barsok til FriFagbevegelse.

Une Bastholms melding til Støre: – Den neste solidaritetskampen må dreie seg om klimakrisen

8 milliarder

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) sendte i mai ut en brannfakkel til Høyres programkomite. Han ville at regjeringspartiet Høyre skulle gå inn for en dobling av kuttet i den omstridte ABE-reformen.

– Vi har ikke sett noen gode alternativ for å få ned pengebruken på offentlig byråkrati. Dette er en veldig forutsigbar ordning, og jeg tror det fortsatt er mye å hente på å jobbe smartere gjennom digitalisering, sa Henrik Asheim til NTB søndag.

Leder i LO Stat, Egil Andre Aas har tidligere uttalt til FriFagbevegelse at flate kutt er kontraproduktivt.

– Det er politisk feighet, mener han.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det er helt feil medisin med mer privatisering og ytterligere skattekutt.

Og når Høyres programkomité sier de vil fortsette kuttene i offentlig sektor i fire nye år blir LO-lederen opprørt.

– Under koronakrisen har vi sett styrken av en sterk, velfungerende offentlig sektor, som har hovedansvar for å levere basistjenester til befolkningen, et effektivt byråkrati og et inntektssikringssystem som gir trygghet til alle. Vi har sett hvor viktig det er at sjuke folk ikke går på jobb, fordi de ikke har råd til å være hjemme. Vi trenger ikke mer utrygghet og usikkerhet. Det vi trenger er mer trygghet for jobbene og helsa vår, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Godsoppgjøret starter tirsdag: – Lønna til lastebilsjåførene er tragisk dårlig

Annonse
Annonse