JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ILO-konvensjon nummer 189 om hushjelper:

Hun har hushjelpers rettigheter som et livsprosjekt. Nå håper Myrtle Witbooi på norsk støtte

Aksjonisten Myrtle Witbooi har LO-lederen med seg for at Norge skal si ja til hennes store kampsak.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er full av benundring for den jobben aksjonisten Myrtle Witbooi gjør for kvinnelige hushjelper verden over.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er full av benundring for den jobben aksjonisten Myrtle Witbooi gjør for kvinnelige hushjelper verden over.

Aslak Bodahl

aslak@lomedia.no

Witbooi, som er leder for den internasjonale fagforeningen for hushjelper, er på et tredagers besøk i Norge i anledning kvinnedagen 8. mars. Å få stoppet kjønnsbasert trakassering på jobb er et hovedtema. Da ILO-konvensjon 189 om husholdsarbeidere ble vedtatt i FN av 178 land i 2011, sto den sørafrikanske aksjonisten i spissen for arbeidet. Det var en stor seier for verdens hushjelper. ILO er FNs arbeidsorganisasjon.

På tide, Norge!

Hun har jobbet utrettelig, i mer enn 50 år for rettigheter og respekt, og er nå opptatt av at Norge snarest må forplikte seg til å følge ILOs konvensjon om hushjelper. ILOs konvensjoner er nemlig viktige både for norsk arbeidsliv og globale arbeidstakerrettigheter. 27 av ILOs 187 medlemsland har så langt signert hushjelpkonvensjonen.

– Det er på tide at også Norge innser viktigheten av å gi disse arbeidstakerne de samme rettighetene som kvinner har i andre yrker. Hushjelper gjør en skikkelig jobb, og vi skylder dem alle å være omfattet av internasjonale arbeidsstandarder, sier Witbooi til FriFagbevegelse.

Hvorfor har ikke Norge ratifisert denne konvensjonen? Spørsmålet har også vært stilt før. Blant annet av Ap-politiker Lise Kristoffersen. I anledning Witboois besøk kastes det et nytt lys over temaet.

– Det vil være av reell betydning og gi en beskyttelse til en viktig gruppe av arbeidstakere dersom Norge ratifiserer denne konvensjonen. Derfor mener jeg at vi må stille oss bak Myrtle Witbooi i denne saken. Det vil gi ytterligere tyngde til alle de landene og kvinnene som kjemper for at denne konvensjonen skal bli ratifisert i sine land, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

ILO-sjef Guy Ryder roser Norge: – Jeg kunne ikke vært på et bedre sted for å innlede 100 års-jubileet

Fåtall uten et vern

Statssekretær Christl Kvam (H) i Arbeids- og sosialdepartementet sier at det i Norge antas å være få hushjelper som ikke allerede har et vern etter arbeidsmiljøloven.

– En ratifikasjon vil kunne styrke rettighetene til de hushjelpene i Norge som i dag omfattes av forskriften, men også styrke konvensjonens internasjonale gjennomslagskraft. Departementet arbeider nå med en gjennomgang av aktuelle endringer, sier hun til FriFagbevegelse.

Hensikten er å få en høring for å kunne vurdere en mulig ratifikasjon av ILO-konvensjon nummer 189.

– På bakgrunn av høringen vil vi ta endelig stilling til spørsmålet om ratifikasjon, sier hun.

Kvam var tidligere i uken i møte med nettopp Witbooi for å snakke om hennes store kampsak.

– Det er bra at myndighetene engasjerer seg og gjør noe. Dette handler om anerkjennelse og respekt for et ærlig arbeid. Disse kvinnene jobber i det stille, men blir aldri anerkjent. Deres arbeid må også gjøres gjeldende. I dette yrket tier kvinnene om vold og seksuell trakassering. De tør ikke noe annet. De har ingen annen jobb, sier Witbooi.

Venstre og KrF sier ja til au pair

Klar oppfordring

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm støtter både Witbooi og LO-lederen.

– ILO har et mål om å sikre arbeidernes rettigheter verden over ved å utvikle, overvåke og håndheve internasjonale arbeidsstandarder og er derfor en viktig organisasjon. Norge bør derfor støtte denne FN-konvensjonen og være tydelig på at vi ikke kan akseptere at store deler av verdens arbeidere står uten beskyttelse mot vold og trakassering i arbeidslivet, sier hun.

Vold og trakassering rammer oftest de aller svakeste i samfunnet.

– Dette må bekjempes både nasjonalt og internasjonalt. Vi må ha et rammeverk som effektivt kan bekjempe alle former for vold og trakassering, påpeker Bjurstrøm.

– Mange frykter de kan bli sendt hjem hvis de fagorganiserer seg

Internasjonalt gjennomslag

I juni i år vil det bli avgjort om det kommer en ny ILO-konvensjon med et særlig mål om å stoppe kjønnsbasert vold og trakassering i arbeidslivet. I anledning av at LO også i en årrekke har kjempet for denne saken, ble også Myrtle Witbooi invitert til Norge for å bidra med sitt store engasjement.

– Det ligger mye beskyttelse av en sårbar gruppe i denne konvesjonen. Sammen med ILOs konvensjon om hushjelper fra 2011, vil et nytt vedtak gi denne gruppen enda mer slagkraft i kampen mot diskriminering over hele verden, sier Witbooi.

I dag er hushjelper i Sør-Afrika sikret en minstelønn, de har organisasjonsfrihet, og de er ikke nødt til å jobbe i helgene som før. Arbeidsuken er på 35 timer.

– Klarer vi å få vedtatt denne nye ILO-konvensjon, vil det ha særlig betydning i land der arbeidstakere har et svakere vern enn i Norge, og for ulike grupper som er særlig utsatt, påpeker Hans-Christian Gabrielsen.

– Et slikt vedtak vil være et av de største likestillings-politiske gjennomslagene i internasjonal sammenheng på mange, mange år, konkluderer han.

Annonse
Annonse