JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder Aps energiutvalg. Hun var på plass i Trondheim for å lytte til lokallaget Nidaros sine medlemmer i energidebatten.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder Aps energiutvalg. Hun var på plass i Trondheim for å lytte til lokallaget Nidaros sine medlemmer i energidebatten.

Martin Guttormsen Slørdal

Strømkrisa

Hun skal endre Arbeiderpartiets strømpolitikk, ba om innspill på Giskes rekordmøte

Kari Nessa Nordtun diskuterte Norges energifremtid med Alternativ Energikommisjon og en full sal, da Nidaros feiret 3.000 medlemmer.


21.01.2023
07:00
25.01.2023 10:00

martin.slordal@lomedia.no

Det er stinn brakke på Folkets Hus i Trondheim, og det dufter fersk kaffe og nystekte vafler.

Rundt 120 medlemmer av Nidaros Sosialdemokratisk Forum har benket seg i lokalet for medlemsmøte og energidebatt, 30 medlemmer streamer møtet på nettet.

For 13 måneder siden besto lokallaget av 16 medlemmer. Siden den gang har det rent inn med nye medlemmer, også fra andre steder i landet, og lokallaget har blitt en maktfaktor i Arbeiderpartiet.

De har nå passert 3.000 betalende medlemmer. Sånt blir det kake av.

– Mye av veksten skyldes at medlemmene selv har vervet. Det er virkelig dem som fortjener å bli feiret, sier Giske, som bekrefter til Dagbladet at han tar gjenvalg på årsmøtet om to uker.

Og oppskriften på veksten virker enkel.

– Vi skal skape interessante og trivelige møter. Gi folk en mulighet til å bli hørt og være tydelig på de sosialdemokratiske verdiene, sier lokallagslederen.

Besøk fra oljehovedstaden

På plass i Folkets Hus var også Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun. Hun leder Aps energiutvalg, der både LO og Agenda også er representert.

Utvalget skal meisle ut Aps nye energipolitikk og har fått tre hovedoppgaver å svare ut, fortalte Nessa Nordtun til de fremmøtte.

• Hvordan sikre behovet for mer fornybar energi for å unngå kraftunderskudd og økte kraftpriser.

• Se på hvordan økt kraftoverskudd kan bidra til økt verdiskapning og sysselsetting.

• Hvordan bidra til forutsigbarhet for husholdninger, næringsliv og industri.

Medlemmene av lokallaget stilte spørsmål og kom med innspill til Nessa Nordtun om alt fra bergvarme, kjernekraftverk, og elektrifisering av sokkelen, til om det realistisk å reforhandle kabelavtalene med EU.

– Dette er veldig bra og det viser et stort engasjement, slik jeg opplever at det er i hele partiet, sier Nessa Nordtun.

Da diskusjonsnotatet til energiutvalget var ute på høring, fikk utvalget inn veldig mange innspill, forteller Nessa Nordtun. Hun sier at energipolitikk er noe som engasjerer folk over hele landet.

– Folk ser hva dette betyr for lommeboka for familier, og for industrien og for næringslivet. Det er helt naturlig at man ønsker en endring i energipolitikken. Det har sentralstyret i Ap erkjent når de satte ned utvalget for å utvikle ny politikk på dette området, sier Kari Nessa Nordtun.

På spørsmål fra Trond Giske sa Nessa Nordtun i sin oppsummering at både hun og utvalget var klare på at norske strømpriser må ligge lavere enn prisene i utlandet.

Fullt hus da rundt 120 medlemmer av Nidaros Sosialdemokratisk Forum deltok i energidebatt.

Fullt hus da rundt 120 medlemmer av Nidaros Sosialdemokratisk Forum deltok i energidebatt.

Martin Guttormsen Slørdal

Konkurransefordelen forsvinner

En av innlederne til debatten på Folkets Hus var Hogne Hongset, som sitter i Alternativ Energikommisjon, et alternativ til energikommisjonen som Støre-regjeringen nedsatte i februar, og oppnevnt av Industriaksjonen.

Hongset er også medlem av Nidaros Sosialdemokratisk Forum, og har engasjert seg i energidebatten på flere områder. Tidligere jobbet han som informasjonssjef i Statoil, og han arbeidet også i ti år som rådgiver i Industri Energi.

Hongset dro fram et bilde av to strutser med hodene i sanden. Han mener bildet symboliserer både den forrige, borgerlige regjeringen, og den sittende regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Sittende og forrige regjering ønsker full integrering i EUs energiunion. Det innebærer at den historisk norske konkurransefordelen som besto i lavere strømpriser enn i landene vi konkurrere med, blir borte, sier han.

Hongset sier at hele ideen med EUs energimarked er at strømprisene skal bli like i hele unionen. Han mener det er ufattelig at norske regjeringer har ført og fører en politikk som fjerner den kanskje viktigste konkurransefordelen landet har hatt.

Han sier at strømstøtten er et nødvendig krisetiltak, men det løser ingen ting på sikt.

– Det er som å gi Paracet mot lungebetennelse. Det behandler symptomene på den sykdommen som energipolitikken har ført oss inn i, sier han.

Regjeringen stikker hodet i sanden i energipolitikken, mener Hogne Hongset i Alternativ Energikommisjon.

Regjeringen stikker hodet i sanden i energipolitikken, mener Hogne Hongset i Alternativ Energikommisjon.

Martin Guttormsen Slørdal

Mulig å reforhandle avtaler

Norge har i alt 17 strømforbindelser til sju forskjellige land. I 2021 økte den norske kapasiteten på eksport av strøm med kablene Nord Link og North Sea Link til henholdsvis Tyskland og Storbritannia.  

I mai kom DeFacto med en utredning om årsaken til de norske strømprisene. Rapporten peker på en dobling av strømprisene i 2021 og en ny dobling i 2022, da strømkablene var i bruk hele året.

Hovedårsaken til de at strømprisene fyker i været, er ifølge Hogne Hongset og Alternativ Energikommisjon, at Norge er alt for tett koblet på det europeiske strømmarkedet.

– Vi vil ikke kutte strømkabler eller slutte med å utveksle kraft med Europa. Vi mener at Norge må frikoble flyten av strøm i kablene fra prismekanismen, og det mulig å få til, sier Hongset.

Ekspertisen som mener at det ikke er mulig å reforhandle avtalene Norge har på eksport av strøm med det europeiske markedet, tar fullstendig feil, mener Hongset. Det henger på politiske vilje, mener Hongset.

– Det som er skapt med politikk, kan forandres med politikk, legger han til.

– Norge har aldri nettoimportert mer enn 10 TWh. I løpet av 2021 og 2022, da næringsministeren og energiministeren påsto at vi hadde for lite strøm, nettoeksporterte vi 30 TWh. Det er mer enn tre ganger Oslos årsforbruk. At EU skal nekte oss å importere strøm når vi har behov for det, er en fiktiv problemstilling, sier Hogne Hongset.

Nidaros Sosialdemokratisk Forum har passert 3.000 medlemmer. Trond Giske sier at de feiret med for hvert 100. medlem tidligere. Det måtte de slutte med.

Nidaros Sosialdemokratisk Forum har passert 3.000 medlemmer. Trond Giske sier at de feiret med for hvert 100. medlem tidligere. Det måtte de slutte med.

Martin Guttormsen Slørdal

Frykter utflagging og industridød

Hvis politikerne ikke tar grep, frykter Hogne Hongset og Alternativ Energikommisjon at konsekvensene kan bli industridød flere steder i landet og at tung, norsk industri flagger ut.

Han sier at flere av de store bedriftene langs kysten har strømkontrakter som er inngått før strømprisene føk i været, og at de varer et variabelt antall år fram i tid.

– Hvis bedriftene må tegne nye kontrakter med de strømprisene vi ser nå, så flytter de heller ut, sier Hongset, og viser til at Kronos Titan i Fredrikstad som nettopp flagget ut en tredjedel av produksjonen til Tyskland.

Politikerne bør forstå hva som kan skje med industrisamfunnene langs kysten, som for eksempel Sauda og Høyanger, sier Hogne Hongset.

– De bør ta inn over seg hva som skjer med disse samfunnene hvis vi gir fra oss den konkurransefordelen vi har hatt basert på norsk vannkraft. Konkurransefordelen besto ikke av lave priser, men av lavere priser enn i landene vi konkurrerer med, understreker Hongset.

Dårlig forhandlingsposisjon

Professor i industriell økonomi på NTNU, Stein-Erik Fleten, innledet også til debatten på medlemsmøtet.

Han er enig med Hogne Hognset i at effekten av strømkablene til Europa, er at vi importerer høyere strømpriser til Norge.

På spørsmål fra Trond Giske sa Fleten at økt produksjon av strøm i Norge nå, ikke vil gi lavere strømpriser. Bare økt eksport. Professoren sier at vi må forvente høye strømpriser framover. Han mener det ikke er mulig å reforhandle avtalene med Europa nå.

– Det er få verktøy for å sette ned engrosmarkedsprisen på kraft. Jeg mener det er lite å gjøre med de avtalene vi har. Vi har en dårlig forhandlingsposisjon akkurat nå fordi vi tjener veldig mye penger på krigen i Ukraina med eksport av olje, gass og strøm, sier professoren.

21.01.2023
07:00
25.01.2023 10:00



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker