JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen i Sverige, Maria Angell-Dupont:

Hun spådde nyvalg dagen før det svenske valget – nå kan hun få rett

Norsk-svensk eks-politiker mener Sverigedemokraterna kan tjene mest på et eventuelt omvalg.
Maria Angell-Dupont kan få rett da hun spådde mulig nyvalg i den svenske valgkampen.

Maria Angell-Dupont kan få rett da hun spådde mulig nyvalg i den svenske valgkampen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Socialdemokaterna og LO har penger i kassa til å stå godt rustet ved et eventuelt nyvalg. Deres strategi vil være å kapre liberale velgere og den delen av Centerpartiet som var for et samarbeide med venstresiden. For noen av blokkene må bli større. Men sjansen for at det blir status quo er stor, sier Maria Angell-Dupont til Frifagbevegelse.

Hun tror imidlertid at Sverigedemokraterna vil komme styrket ut av et eventuelt nyvalg.

– Det er det eneste partiet som vil øke oppslutningen. Men når ingen av blokkene vil samarbeide med de, står vi og stamper fortsatt etter et nyvalg, mener hun.

Fredag ble sittende statsminister, Stefan Löfven, stemt ned som statsministerkandidat. En eventuell tredje statsministeravstemning vil trolig drøye til januar dersom den ikke finner sted allerede neste uke.

Først etter det fjerde forsøket kan den svenske stortingspresidenten utlyse nyvalg. Men dette kommer stadig nærmere.

Når Centerpartiet takket nei til å regjere med Socialdemokraterna, er det ingen anledning for Liberalerna å gjør det det heller.

– De vil ikke være alene om å gå over til Socialdemokraterna. De kan ha mest å tape på et nyvalg, mener Angell-Dupont.

Centerpartiet vil ikke støtte ny Löfven-regjering i Sverige

Spådde kaos

Problemet med å få et politisk flertall i Riksdagen er ingen bombe. Det ble spådd allerede før valget 9. september.

– Det blir kaos etter valget. Det er det eneste som er sikkert, sa den tidligere svensk-norske politikeren for Moderaterna og Høyre dagen før svenskene gikk til valg.

Maria Angell-Dupont, som har vært rådgiver både for en svensk statsråd og representert Høyre i bystyret i Oslo, spådde dette allerede før valget i et intervju med Frifagbevegelse. Dagen før svenskene gikk til valgurnene, sa hun at det kunne ha vært en valgkamp til liten nytt.

– Vi får ingen vinner på søndag. Det er det eneste som er sikkert. Kanskje er det noen som tror de er seierherrer. Men det hjelper ikke på regjeringsspørsmålet. De fleste blir tapere i dette valget, sa Maria Angell-Dupont til FriFagbevegelse.no.

Nå – tre måneder senere – er altså nyvalg nærmere enn noensinne.

Ny analyse viser at Sosialdemokraterna lokalt mistet velgere til både høyre og venstre

Jobber med politikk

Ikke bare har hun vært inne i de innerste sirklene i svensk politikk, gjennom Høyres søsterparti Moderaterna. Hun jobber nå i kommunikasjonsbyrå The Labyrinth, med politiske spørsmål. Byrået kan sammenlignes med norske First House, og har ansatte med et bredt spekter av politiske synspunkter.

Hun mener det politiske bildet i Sverige er snudd opp ned:

– Før hadde Socialdemokraterna sin kjernegruppe blant LO-medlemmene, mens de konservative gikk til Moderaterna. Så begynte dette å løse seg opp. Nå går til og med mange LO-medlemmer over til Sverigedemokraterna, poengterer hun.

Medieklimaet er også annerledes i Sverige. Den norske pressen har et rykte som veldig saklig. Slik er det ikke i Sverige, mener Angell-Dupont.

– De store avisene kjører nærmest kampanjer hvor de har dedikerte journalister som graver opp møkk. Det er ok å gå politikerne etter i sømmene, men hvorfor bare under valgkampen og ikke ellers? De er opptatt av personer og flest mulig klikk, ikke budskapet til politikerne. Det er veldig synd, fordi det setter demokratiet i spill. Og folk stemmer etter hva de ser på salgsplakaten og ikke hvilket synspunkter partiene har, mener Maria Angell-Dupont.

Stefan Löfven og hans parti led først nederlag i Riksdagen når budsjettet skulle vedtas første gang med hans regjering. Så ble han fredet av opposisjonen for å holde Sverigedemokraterna ute i kulden i svensk politikk.

– Mange følte det som flaut. At man la seg flate, ifølge Maria Angell-Dupont.

Etterhvert førte dette til at partileder Anna Battra Kindberg måtte gå av, og Ulf Kristersson ble ny leder.

Det politiske bildet i Sverige er på mange måter litt annerledes enn i Norge. Spesielt på borgerlig side.

Løfven blir presset på viktige arbeidslivsspørsmål

9. september var datoen

Søndag 9. september gikk svenskene til valg. Det sto mellom Alliansen og en rødgrønn regjering.

Socialdemokraterna ble største parti, Moderaterna nest størst og Sverigedemokraterna nummer tre under valget 9. september.

2. oktober fikk Moderaternas leder Ulf Kristersson to uker på seg til å finne et regjeringsalternativ som kunne få Riksdagens tilslutning. Han lyktes ikke.

15. oktober gikk oppdraget videre til Socialdemokraternas leder og fungerende statsminister Stefan Löfven, som fikk frist på seg til mandag 29. oktober med å danne regjering. Det gikk heller ikke.

Så fikk Anni Lööf muligheten til å danne regjering, men heller ikke hun lyktes.

Stafettpinnen gikk tilbake til Stefan Löfven, som fikk utvidet frist til å forsøke å få flertall for et regjeringsalternativ under en avstemning i Riksdagen denne uka. Det er forhandlet med Centerpartiet og Liberalerna. Men Centerpartiet har altså sagt nei.

Fredag var det ny avstemning. Ingen andre partier støttet Löfven.

«Over to måneder etter valget står Sverige fortsatt uten en statsminister med ryggdekning i Riksdagen»

• Følg oss på Facebook

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Annonse
Annonse